(video) După peste 160 de ani de istorie, începând de astăzi marca auto Holden nu mai există
La începutul anului 2020 au apărut în presa auto informații precum că managerii de top ai General Motors au decis să lichideze marca australiană Holden, care exista de peste 160 de ani.
S-a anunțat că va intra în istorie până la începutul anului 2021 şi ieri, 31 decembrie 2020 a fost oficial ultima zi a existenței sale, din păcate. Vor continua să activeze doar service centre care vor întreţine automobilele comercializate, însă doar pentru o perioadă de timp.
Amintim că fondatorul companiei a fost un emigrant britanic pe nume James Holden, care în 1856 a organizat iniţial o afacere cu şei în oraşul australian Adelaide.
La începutul secolului al XX-lea, compania a început să repare saloane auto, iar în 1918 a preluat producția de caroserii auto, care erau montate peste şasiuri importate ale diferitor mărci de maşini. Abia din 1948, Holden a devenit membru al concernului american General Motors şi a obţinut un statut de producător auto cu drepturi depline.
În a doua jumătate a secolului trecut, Holden a găsit sute de mii de clienți în fiecare an pe piața internă din Australia. La începutul secolului XXI însă, producătorii auto locali au devenit necompetitivi și pierdeau bătălia în fața companiilor străine.
Desigur, statisticile cu grafice aflate în declin erau privite şi analizate de cei de la GM, existând de câţiva ani idei că trebuie de făcut ceva, însă Holden, în calitate de producător autohton a primit nenumărate suporturi din partea statului. Dar în timp menținerea producției de autoturisme a ajuns să-i coste şi pe cei de la conducere destul de mult. Din cauza forței de muncă scumpe, precum și a costului ridicat de logistică și de producție de componente, asamblarea de maşini în Australia a devenit de aproximativ cinci ori mai scumpă decât în țările din Asia de Sud-Est.
O parte din problema cu furnizarea de componente pentru o lungă perioadă de timp a fost rezolvată prin unificarea pieselor care erau trimise la fabricile australiene Holden, Ford și Toyota. Multe dintre ele, de la carcase pentru scaune până la roți, pentru ei erau produse la o singură întreprindere, astfel încât, atunci când în 2013 Ford a anunțat închiderea iminentă a fabricii australiene (s-a întâmplat în 2016), a devenit clar că dificultățile cu aprovizionarea nu pot fi evitate. A devenit neprofitabil de a produce componente pentru doar două companii, astfel încât după doar un an de la mişcarea făcută de Ford, aproape simultan şi-au închis întreprinderile Toyota și Holden.
În același timp, modelele locale au dispărut din gama mărcii Holden, iar segmentul cândva foarte popular “ute” (pickup-uri uşoare) a încetat să mai existe. În ultimii ani de suflare Holden vindea doar copii ale modelelor europene Opel, crossovere coreene și americane sub marca Holden, precum și modele pe şasiu cadru gen Chevrolet Trailblazer și Colorado (acestea erau importate din Thailanda).
În următoarele luni după anunțarea lichidării iminente, Holden și-a actualizat constant anti recordul de vânzări, toate cele zece modele ale brandului de pe piața australiană în total au ajuns să se vândă într-un număr de 1.5 ori mai mic decât aceeaşi Toyota Hilux.
Anterior, GM și-a redus prezența pe majoritatea piețelor unde se circulă cu volan pe dreapta – Marea Britanie, Japonia, Africa de Sud și India. După închiderea brandului Holden în Australia și Noua Zeelandă, singura astfel de piață a rămas Thailanda, dar adaptarea modelelor de masă la cerințele locale va fi pur și simplu neprofitabilă, astfel încât există o probabilitate foarte mare ca General Motors să-şi oprească operaţiunile şi acolo.
De acum înainte, furnizarea de mașini americane în Australia va fi organizată de către divizia General Motors Specialty Vehicles (GMSV), care remodelează mașini importate din SUA prin mutarea volanului. Conform acestei scheme, pe piața australiană a ajuns deja modele precum Chevrolet Camaro și Silverado, iar în a doua jumătate a lui 2021 va fi disponibil şi noul Corvette ce va fi pentru prima dată disponibil în istoria sa cu volan pe dreapta.
Cmentariile sunt închise