Prognoza unui top manager BMW Group: Cât vor mai exista pe piaţă motoarele diesel şi pe benzină

BMW a dezvăluit planurile de a electrifica în continuare mașinile sale. Către anul 2025, cota modelelor “verzi” aşteptată de bavarezii ar trebui să constituie 20 la sută din totalul vânzărilor.

Cu toate acestea, compania recunoaște că, din cauza Federaţiei Ruse și a altor țări cu infrastructură slabă (inclusiv cea necesară funcţionării corespunzătoare a maşinilor plug-in hybrid şi electrice), ciclul de viață al motoarelor cu ardere internă nu se va încheia cel puţin pentru următoarele încă cinci decenii.

Având în vedere trecerea masivă a industriei auto la nivel mondial la mașinile electrice și grija faţă de mediu de care se preocupă autoritățile care cred în teoria încălzirii globale, tot mai discutată devine întrebarea: cât timp vor mai exista motoarele diesel şi cele pe benzină? În context, principalii jucători de pe piaţă încep să prognozeze un termen.

De exemplu, la sfârșitul anului trecut, Michael Jost, șeful de planificare strategică a mărcii Volkswagen, a anunțat că o generație finală de motoare diesel/benzină va fi lansată în anul 2026, însă dacă va fi nevoie, în unele regiuni ale lumii vor continua să existe şi după 2050. Mai nou, cu o prognoză a venit şi BMW.

Într-un dialog cu ai noştri colegi de la Automotive News, membrul Consiliului de Administrație al BMW Group, Klaus Froelich, a declarat că mașinile cu motoare pe benzină vor exista încă cel puţin 30 de ani, iar cele cu motorină încă cel puţin 20.

Popularitatea automobilelor electrice este împiedicată de țările cu o rețea nedezvoltată de stații de încărcare, inclusiv Rusia, zone slab populate din China și Orientul Mijlociu. Locuitorii din Europa însă preferă deocamdată vehiculele plug-in hybrid. În SUA, mașini electrice se cumpără, dar în special în zonele de coastă, în timp ce locuitorii din partea centrală a țării sunt mai atraşi de modele hibride şi din gama M.

În ciuda acestui fapt, managerul de top a subliniat că tendința spre electrificarea în masă a transportului este exagerată. Acest lucru se datorează în mare parte costului ridicat al acestor autoturisme.

Vezi şi: (video) BMW schimbă data limită a lansării a 25 de modele electrificate

Planurile de viitor apropiat ale concernului german prevăd abandonarea producţiei motorul diesel cu trei cilindri, cu un volum de 1.5 litri, datorită standardelor de mediu înăsprite din Europa. În plus, din lista de motoare disponibile în prezent va fi scoasă şi unitatea diesel cu patru turbine şi şase cilindri, care se găseşte pe modele ca M550d, 750d, X5 M50d și X7 M50d. BMW va continua dezvoltarea de agregate diesel cu patru şi şase cilindri, însă mai mult de trei turbo compresoare nu vor avea.

Zilele sunt numărate şi pentru imensul V12 de 6.6 litri din cauza dezavantajul său economic. Frolich a explicat că BMW cheltuie anual pentru fiecare unitate “mai multe mii de euro” pentru ajustare la standarde, însă vinde doar vreo 5.000 de maşini la nivel mondial, inclusiv cele de marcă Rolls-Royce.

Soarta motorului V8 pe benzină rămâne însă neclară. Managerul a spus că marca “lucrează la raţionamentul economic pentru a-i continua existenţa”. Cel mai probabil “viaţa” îi va fi prelungită fiind parte a unei unităţi hibride de propulsie. “O unitate cu şase cilindri, parte a unui sistem plug-in hybrid, deja poate dezvolta peste 680 de CP şi destul cuplu pentru a distruge orice transmisie”, a conchis Frolich

Vezi neapărat: (video) Test Drive: Am condus noul BMW X7 M50d

Cmentariile sunt închise