(foto) O astfel de maşină nu aţi mai văzut – Porsche 356 Limousine

A fost nevoie de aproape opt decenii de la începuturile sale pentru ca Porsche să introducă în serie primul său automobil sportiv cu patru portiere şi este mai mult decât sigur că în anii ’50 cei din Zuffenhausen nici nu aveau în plan să facă unul, mai ales o limuzină.

Dar acest Porsche 356 Limousine custom, conceput pentru ocazii speciale, ne arată o parte din ceea ce s-ar fi putut întâmpla dacă firma lui Ferdinand Porsche nu s-ar fi focusat atât de mult pe crearea de maşini sportive. Cum a apărut el pe lume?

În timp ce era înconjurat de unele dintre cele mai bune mașini din lume, la Amelia Island Concours d’Elegance, acum două decenii în urmă, colecţionarul american John Dixon a purtat o discuţie cu reprezentantul unui Automotive Illustrator cu sediul în Daytona Beach, Florida. Cei doi au discutat despre o creație pe care John o avea în minte pentru nunta fiicei sale: o limuzină pe bază de Porsche care ar asocia eleganța acelei zile speciale cu ceva puțin mai personal.

Mulţumită ochiului antent al lui Don Boeke, cunoscut sub numele de “the Egyptian”, în atelierul său de personalizare din Dayton, Ohio, limuzina a fost concepută. Echipa lui Boeke a ajutat la asamblarea unui vehicul format din câteva exemplare Porsche 356, deposedate de starea lor originală, despre care s-a gândit că ar putea reveni la viaţă ca parte a unui nou proiect.

Partea din față a mașinii este preluată de la un model lansat devreme în 1953, un 356 “bent-window” care a fost iniţial expediat pe piața franceză prin intermediul importatorului local Sonauto în februarie 1953. Aceste mașini au fost primele care au primit un singur panou de sticlă de parbriz în loc de două panouri individuale separate printr-un mic pilon. De asemenea, această versiune nu are mici orificii sub faruri precum modelul original 356, ceea ce îi redă maşinii un aspect deosebit de curat. Culoarea pentru caroserie s-a ales Grand Prix White, o nuanță adecvată pentru o limuzină.

Vezi şi: (video) The White Collection – colecţia secretă cu 65 autovehicule Porsche albe într-o clădire albă

Dacă spatele limuzinei a fost preluat simplu de la alte 356, atunci cea mai mare provocare a fost lungimea-i, atât dintr-o perspectivă structurală, cât şi a designului, care trebuiau să fie atât de precise, încât chiar Ferry Porsche să-i fi putut atribui un timbru de aprobare 🙂

Ușile din față pentru acces în compartimentul șoferului sunt în mare măsură cele stoc, în timp ce ușile posterioare au fost reutilate cu balamale în partea opusă pentru a se putea deschide contra direcţiei de mişcare. Toate inserţiile cromate din jurul geamurilor mai indică atenţia la detalii care a fost acordată. Printre alte lucruri noi care au apărut se numără o trapă acoperită cu material textil de culoare bronz, iar pentru a îmbunătăţi caracterul util, un suport pentru bagaje a fost montat chiar peste capacul motorului.

O atenție deosebită a fost acordată şi unor obiecte mici, cum ar fi insigna Sonauto-Paris autentică de pe capacul motorului și a celor restaurate Reutter. Suplimentar au fost adăugate insigne cromate “Limousine” realizate în font tipic Porsche. Nu în ultimul rând, anvelopele cu margini albe şi jantele cromate accentuează în continuare aspectul unei maşini ca din uzină.

În interior, scaunele din față ale mașinii sunt tapițate cu secțiuni centrale textile şi margini din piele, aceeaşi schemă fiind utilizată şi pentru panourile interioare ale uşilor. Alte detalii de la originalul 356 au fost păstrate, deşi cu modificări de bun gust. Volanul și toate comutatoarele, inclusiv cele pentru o suspensie pneumatică instalată pentru a manipula greutatea suplimentară generată de alţi până la patru pasageri, sunt finisate într-o nuanţă Mocha care se armonizează cu interiorul.

Interesant mai este că în această limuzină mai există un perete despărţitor după scaunele faţă. Zona de şedere din spate este prevăzută doar pentru doi pasageri, însă există încă o banchetă pentru alte două locuri.

Revenind la peretele despărţitor, în acesta a fost integrat un panou de lemn natural cu termometru Fahrenheit care afișează atât temperatura interioară, cât şi cea exterioară, un ceas analogic Veidel și chiar un radio Blaupunkt cu o placă de protecţie. În preajmă se găseşte şi o mică scrumieră, cu design floral, care arată ca şi cum un outfitter contemporan ar fi instalat-o acolo la începutul anilor 1950.

Vezi şi: (video) Top 5 maşini pe care nepotul lui Ferdinand Porsche le iubeşte cel mai mult

“Sub capotă” a primit în loc de un original motor boxer cu patru cilindri unul boxer, la fel cu patru cilindri, dar preluat de la Porsche 912. Greutatea mărită a maşinii a necesitat o putere mai mare şi de aceea s-a luat decizia de a-i schimba propulsorul, însă chiar şi cel nou a beneficiat de pistoane şi came modernizate. Motorul a fost montat pe maşină de un oarecare Yuri Rojas.

În timp ce o limuzină 356 nu a fost niciodată un model real de serie, pentru recrearea unei astfel de capodopere unice ar fi nevoie de un efort de neimaginat astăzi, în special având în vedere deficitul de exemplare 356 pentru un proiect similar și atenția uluitoare la detalii.

Modelul a fost parte a colecţiei Taj Ma Garaj a lui John Dixon, care a pierdut lupta cu cancerul acum câţiva ani. Şi-a găsit un nou proprietar în ziua de 28 septembrie pentru suma de 207.200 de dolari.

Vezi şi: (foto) De ce acest sedan Mercedes-Benz 600 din 1966 este un one-off? Vezi cum îi arată acoperişul

GALERIE FOTO (sursă: RM Sotheby’s)

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/