(video) Documentar: Cum se produce cap-coadă cel mai de succes Lamborghini din istorie
Cum se produce cap-coadă cel mai de succes Lamborghini din istorie – Huracan – care în prezent este disponibil într-o variantă actualizată numită EVO? Jurnaliştii germani de la Welt au avut ocazia deosebită de a filma procesul de asamblare la uzina mărcii din Italia şi au realizat un documentar interesant pe care-l recomandăm de vizionat.
Iată nişte detalii interesante pe care le-am extras din material:
- De peste 50 de ani, Lamborghini produce maşini în Sant’Agata Bolognese, Italia, acolo unde îşi are sediul central şi fabrica cu o suprafaţă de 160.000 metri pătraţi.
- În total sunt implicaţi circa 1.800 de angajaţi (vârsta medie fiind de 38 ani).
- Doar 80 de specialişti se ocupă anume de modelul Huracan EVO într-o zonă dedicată. Toate maşinile sunt asamblate cap-coadă manual, numărul de roboţi fiind minim, aceştia din urmă fiind folosiţi doar pentru a muta automobilele din loc, dar şi alte piese componente grele.
- Pe zi se produc 13 exemplare, în medie 2.500 pe an. Peste 14.000 de unităţi au fost deja livrate clienţilor.
- Corpul maşinii este vopsit preliminar în culoarea aleasă de client şi aşezat pe şasiu. Şasiul cântăreşte doar 262 kg şi este realizat din aluminiu şi carbon. Doi mecanici instalează şasiul şi caroseria pe linia de asamblare. Ulterior, timp de 14 ore sunt montate pe automobil peste 4.000 de părţi componente în etape.
- Primul lucru este montarea sistemului nervos al maşinii – 2.7 km de cabluri electrice. Mecanicii au la dispoziţie exact 35 de minute ca să le instaleze, după care linia de asamblare se schimbă şi se mută din loc.
- Ştiaţi asta? Modelul Huracan EVO are două rezervoare de combustibil! Au un volum total de 90 de litri, ceea ce ar trebui să fie suficient pentru parcurgerea a 700 de km în regim normal de mişcare.
- Motorul V10 natural aspirat îl foloseşte din anul 2003, fiind în timp modernizat continuu. Împreună cu transmisia au o greutate de peste 250 kg.
- Costul unui set de mecanisme carbo-ceramice este cu 10.000 de euro mai mare decât al mecanismelor obişnuite din oţel.
- Fiecare roată este conectată cu o suspensie independentă de şasiu, motiv pentru care sunt controlate individual şi nu stau pe nişte osii tradiţionale.
- Huracan EVO poate face 200-0 km/h în 4.7 secunde şi 0-200 km/h în 9.0 secunde.
- În cei 57 de ani de istorie, Lamborghini a produs în jur de 50.000 de automobile, cam cât Toyota poate produce în trei zile! De la început şi până în prezent au părăsit linia de asamblare doar 17 modele de serie, care ulterior au fost disponibile în diverse caroserii şi versiuni.
- Portierele faimoase ale Lamborghini, cu deschidere verticală, sunt rezervate doar maşinilor cu motoare V12.
- Caroseria unui Huracan EVO poate fi vopsită în orice culoare posibilă şi dorită de proprietar.
- Controlul calităţii oricărui exemplar asamblat este foarte meticulos.
- Preţul net porneşte de la 184.000 de euro şi poate pleca înspre cer, posibilităţile de personalizare fiind practic nelimitate.
- Maşinile de curse ale diviziei Squadra Corse folosesc aceeaşi linie de producţie şi sunt asamblate manual, circa şase pe săptămână. Costul unui exemplar este de minim 250.000 de euro.
Vezi neapărat şi:
https://autoblog.md/video-trebuie-sa-vezi-asta-documentar-despre-cum-brabus-modifica-masini-in-2020/
https://autoblog.md/video-documentar-cum-fost-construit-noul-bugatti-chiron/
https://autoblog.md/video-unde-si-cum-se-produce-aceasta-frumusete-numita-acura-nsx/
Cmentariile sunt închise