(video) Ştiai asta? Cum se produc şi se vopsesc maşinile LADA în 2019, în secolul XXI

Practic toată lumea cunoaşte despre marca auto LADA, modelele sale, dar şi despre faptul că este numărul 1 pe piaţa de origine. LADA se numesc automobilele celei mai mari companii producătoare de mașini din Rusia – AvtoVAZ – fondată în 1966 şi deţinută la ora actuală în proporţie de peste 67% de grupul Renault.

Uzina sa principală se află în oraşul Toliatti, din regiunea Samara, chiar în apropiere de râul Volga. În aceasta francezii au pompat deja milioane de euro pentru a o moderniza timp de câţiva ani şi pentru a ajunge să producă câteva sute de mii de maşini anual (în baza statisticilor oficiale doar în 2018 au fost vândute circa 400.000 de unităţi).

Dar cum se fac acestea, există diferenţe comparativ cu procesele folosite în secolul XX? Da, şi sunt mari! Iată cum arată uzina din interior, acolo unde numărul de angajaţi de sex masculin şi feminin este aproape de 50/50.

*Filmuleţele sunt în limba rusă, deşi este intuitiv de înţeles ce se descrie şi ce se întâmplă

La fel de interesant, ceea ce nu se arată în detalii în clipul de mai sus, este procesul de vopsire a automobilelor LADA. Aflaţi că întregul proces este compus din mai multe etape. În primul rând, corpul mașinii este spălat și degresat cu soluții alcaline și apoi trimis într-o cameră cu o aşa-zisă ceață fosfatică pentru a-i crește duritatea și rezistenţa la uzură.

În faza finală a pregătirii, câte un corp este coborât într-o baie cu grund special unde are loc un proces de cataforeză. Datorită reacției electrolitice, stratul protector este fixat pe suprafață metalică. După câteva astfel de ședințe, corpul tratat este trimis în atelierul de vopsire.

Şi acolo nu, nu este vopsit manual 🙂 Întregul proces este automatizat, corespunzător standardelor internaţionale, însă în preajmă oricum se găseşte un specialist care supraveghează procesul. El se asigură că toate fluidele tehnologice sunt servite în timp util, presiunea din sisteme rămâne la nivelul corect, iar transportoarele funcționează fără eșec.

https://www.youtube.com/watch?v=62P3_OywCGU

Toate bune şi frumoase, şi chiar dacă are oporunităţi foarte mari acum, calitatea produselor AvtoVAZ în continuare lasă de dorit. Cu toate acestea, cifrele ne vorbesc singure de la sine – maşinile LADA sunt şi rămân a fi foarte solicitate, ceea ce înseamnă că primordială nu este calitatea pe piaţa locală, ci preţul accesibil şi caracterul utilitar.

https://www.youtube.com/watch?v=7mAauiJAGgc

https://www.youtube.com/watch?v=G_Sm5Ab0ToM

Vezi şi: (video) Preţul produselor este motivat. Iată cum se fac în prezent maşinile McLaren

Vezi şi: (video) Porsche a început să producă noul Taycan într-o uzină care se află în interiorul alteia

Vezi şi: (video) Unde şi cum se produce această frumuseţe numită Acura NSX

Cmentariile sunt închise