(foto) Noul Lucid Air – primul electromobil de serie cu arhitectură de 900V! Premieră în septembrie
Înființată în anul 2007, cu paşi mici făcuţi în timp, compania americană Lucid Motors a ajuns la o maturitate şi se pregăteşte pentru premiera primului său model.
Noul electromobil va putea impune o concurență serioasă aceluiaşi Tesla Model S, Mercedes-Benz EQS şi compania.
Vorbim despre sedanul Air, un automobil foarte interesant care a început să atragă atenţia lumii prin versiunea sa conceptuală, prezentată în decembrie 2016. Deoarece au mai rămas doar câteva săptămâni până la premieră, au devenit cunoscute prime detalii oficiale despre modelul de serie.
Aflaţi că noul Lucid Air va fi primul electromobil de serie construit pe o arhitectură electrică nouă de 900V (amintim că Porsche a dezvoltat pentru Taycan una de 800V, iar Rimac va pune pe supercarul C_Two una de 720V). Tensiunea electrică mai mare înseamnă asigurarea mai eficientă cu putere, dar şi timpi de încărcare rapidă mai reduşi.
Celulele cilindrice litiu-ion din bateria modelului Air vor fi realizate de LG Chem, având o chimie celulară dezvoltată la un standard mult mai ridicat (pentru a se degrada mai puţin în urma încărcărilor rapide repetate), însă Lucid se va ocupa in-house de proiectarea şi asamblarea pachetelor propriu-zise. Și Formula E a contribuit la modul de gestionare a acestor pachete, asta pentru că Lucid furnizează baterii pentru toate echipele din această serie de curse. Experiența companiei în Formula E a învățat-o foarte mult despre modelarea predictivă a degradării.
Cu fiecare kWh al bateriei se va putea parcurge, în condiţii de exploatare normale şi recomandate de producător, o distanţă de 4-5 mile (până la 8 km), ceea ce este echivalent cu 12.4-15.5 kWh per 100 km. Acesta este numit scopul prioritar al companiei, asta pentru că majoritatea maşinilor electrice deja lansate, după ce au fost testate de diverse organizații de certificare, au demonstrat o autonomie mult mai mică decât cifrele reclamate de producători.
În plus, compania din Silicon Valley a decis să renunţe la motoarele electrice asincrone în favoarea unora sincrone cu magnet permanent, cu ele funcţionând în tandem un inovator, la fel dezvoltat in-house, invertor pe bază de carbură de siliciu.
“Aceasta este construcția noastră proprie, una care este foarte inovatoare. Motoarele electrice au un aşa numit “cogging torque” foarte scăzut (un produs al interacțiunii magnetice dintre poli ai magneților permanenți ai rotorului și laminările din oțel ale dinților statorului), motiv pentru care sunt super eficiente. Mai avem propria noastră transmisie planetară, propriul nostru diferențial, toate aceste componente sunt super inovative şi formează la general o adevărată operă de artă. Rotoarele ambelor motoare electrice se vor putea roti cu până la 20.000 rpm, iar fiecare dintre ele în formă standard este proiectat pentru a oferi până la 608 CP. Valoarea cheie este densitatea de putere volumetrică, care se strecoară foarte aproape de 17 kW per litru. Și cred că este fără precedent, fiind un indicator de două ori mai bun decât la orice alt concurent”, a declarat directorul executiv şi tehnic ale Lucid, fost inginer-şef al proiectului Tesla Model S, Peter Rawlinson.
Printre alte detalii interesate dezvăluite în cadrul unui interviu pentru Ars Technica, Rawlinson a spus că pe fiecare punte, ansamblul format din motorul electric, cutia de viteze, diferențialul și invertorul cântăresc împreună doar 73 kg!
Viteza maximă pe care o poate dezvolta automobilul este de peste 378 km/h! Totuşi, cifra impresionantă nu a fost explicată deocamdată în detalii, dându-se de înţeles că va fi nevoie de anvelope speciale pentru a putea rula foarte repede. De asemenea, nu se exclude că atingerea acestei viteze va fi o opţiune şi va putea fi deblocată în stilul hipercarului Bugatti Chiron.
Prima ediţie specială de start a modelului Air, numită Dream Edition, se va lăuda cu echipamente orientate spre lux, iar autonomia conform ciclului EPA îi este estimată la 643 km. Costul maşinii în versiunea de debut va depăși 100.000 dolari.
Ulterior vor exista maşini mai ieftine. De exemplu, anterior s-a raportat că modificarea de bază va fi echipată cu o baterie cu o capacitate de 75 kWh și un singur motor electric pe puntea din spate (circa 400 CP). Autonomia cu un singur plin va putea depăşi 400 km, iar preţul va fi în jurul a 50-60 de mii de dolari.
În ce priveşte designul modelului:
“Într-un fel, s-a schimbat foarte puțin și, într-un fel, s-a transformat complet. Dacă te uiți la intenția stilistică și la design, forma, s-a maturizat ca un vin fin. Este în continuare aceeași mașină pe care v-o amintiți din 2016 – va trebui să le puneți pe cele două una lângă alta pentru a identifica diferențele. Acordăm foarte multă grijă și atenție acestui design original, dar este finisat și nu cred că există un o singură suprafață care este aceeași. Dar, cu toate acestea, este identificat ca un Lucid Air.
Unele dintre aceste modificări au fost făcute cu menirea de a crește eficiența aerodinamică a mașinii – există o nouă grilă față, iar elementele active s-au schimbat de la o configurație cu trei flaps-uri la două, ceea ce ar trebui să însemne că un Air fără restricții ar putea merge chiar mai repede decât 378 km/h“.
În acest moment, compania în mod activ îşi construiește uzina sa în Casa Grande (Arizona, SUA), clădirea fiind deja finisată, în prezent având loc amenajarea tuturor instalaţiilor necesare, iar până la sfârșitul anului curent ar trebui să fie gata pentru producția modelului de debut. Livrările de maşini de serie vor demara în 2021.
“Suntem mai aproape ca niciodată ca visul nostru să devină realitate, însă vă rog să nu ne descrieți ca un Tesla killer. Lumea e destul de mare încât să putem prospera unul lângă celălalt”.
Premiera noului Lucid Air va avea loc în cadrul unui eveniment transmis online pe 9 septembrie. Tot atunci vom afla mai multe specificaţii, dar şi detalii despre preţuri. Amintim că maşina poate fi precomandată deja şi în Europa!
Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.
Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!
Cmentariile sunt închise