(foto) Suzuki Vitara Full Hybrid debutează pe piaţa europeană

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Suzuki a început să acorde o atenţie mai mare electrificării şi pe lângă modele mild hybrid, alături de unele împrumutate din gama Toyota, va oferi maşini cu un sistem hibrid propriu, de tip reîncărcabil automat. Noul Suzuki Vitara Dualjet Hybrid, cunoscut şi drept Vitara Full Hybrid, este primul astfel de produs, fiind introdus pe piaţa europeană.

Unitatea de propulsie, deşi e nouă, este una destul de simplă. La bază are un benzinar natural aspirat cu patru cilindri şi volum de 1.5 litri, din familia K15. În noua sa versiune K15C are un raport de compresie crescut de la 10:1 la 13:1, deși injecția distribuită este păstrată. Generează el singur 102 CP și 138 Nm.

Cutia de viteze este una robotizată Auto Gear Shift (AGS) cu șase trepte, cu un singur ambreiaj. Iar motorul electric (cu 33 CP şi 56 Nm) nu este instalat între motorul cu ardere internă și cutia de viteze, ci pe arborele de ieșire al transmisiei. Conform ideii, motorul electric ar trebui să compenseze scăderile de tracţiune cauzate de comutarea “lungă” a treptelor cutiei de viteze.

Puterea maximă a sistemului hibrid este de 115 CP. Bateria litiu-ion de 140V, cu o capacitate de numai 0.84 kWh, este instalată sub podeaua portbagajului şi i-a redus serios volumul – de la 375 la 289 litri (maximum ridicându-se la 1.046 litri).

Un astfel de crossover se poate deplasa într-un mod pur electric, dar nu pentru mult timp și nu repede (până la o viteză anumită, ca şi un Prius, de exemplu), astfel încât o autonomie nu este indicată. Dar un astfel de Vitara, spre deosebire de concurenți, este oferit atât cu tracțiune față, cât și cu tracțiune integrală sub forma sistemului AllGrip, cu ambreiaj pentru conectarea punţii posterioare.

Modelul cu tracţiune faţă are 1.268 kg, poate face 0-100 km/h în 12.7 secunde şi arăta un consum de 5.4 litri. Cel cu AWD are 1.338 kg, poate face sprintul în 13.5 secunde şi consuma mixt 5.8 litri. Viteza maximă a ambelor se ridică la 180 km/h.

La exterior, noile versiuni hibride nu se vor deosebi cu nimic de cele mild hybrid, pentru care s-au introdus faruri diferite cu o inserție albastră și o secțiune inferioară a luminilor de zi. Singura schimbare în cabină este un calculator de bord completat cu setări şi grafică suplimentară a funcționării sistemului de propulsie.

În Europa, Suzuki Vitara Dualjet Hybrid, fabricat în Ungaria, este deja disponibil pentru comandă. Prețurile încep de la 27.900 de euro, cu 3.000 mai mult decât pentru versiunile pe benzină. Dar această suprataxă poate fi “stinsă” prin subvenții (variază în dependență de ţară), plus că astfel de hibrizi au dreptul la preferințe fiscale. În a doua jumătate a anului, același sistem hibrid va fi disponibil pe Suzuki SX4.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise