(video) Crash teste cu maşini electrice, simulând impactul cu un copac. Ce afirmă experţii germani
Experţii din cadrul organizaţiei germane DEKRA au efectuat recent o serie de crash teste cu vehiculele electrice de serie, iar rezultatele acestora au confirmat nivelul ridicat de siguranță pe care îl au.
Pentru un proiect de cercetare comună al experţilor DEKRA și al celor din cadrul Centrului Medical Universitar din Göttingen, un Renault ZOE și trei Nissan LEAF, toate de generaţie anterioară, au fost supuse unor teste de impact brutale în cadrul centrului din Neumünster.
Coliziunile cu un pilon au simulat diferite scenarii ale unui impact cu un copac, iar vitezele erau cu mult peste cele care sunt obișnuite de folosit în testele standard. Totuşi, concluzia cercetătorilor a fost că vehiculele electrice testate nu sunt în niciun fel inferioare celor comparabile cu motoare convenționale din punct de vedere al siguranței.
În trei dintre cele patru scenarii de accident, experții au lăsat vehiculele electrice să se ciocnească lateral cu un stâlp: Renault ZOE fiind proiectat cu 60 km/h, două Nissan LEAF cu 60 și 75 de km/h. În plus, în al patrulea scenariu, a fost organizat un impact frontal cu un Nissan LEAF care a fost accelerat până la 84 de km/h.
“Imaginile şi nivelul de deteriorare de la testele de impact pe care le-am organizat acum sunt comparabile cu cele ale unor vehicule alimentate cu motoare cu combustie. Sistemul de înaltă tensiune al vehiculelor electrice a fost oprit în timpul accidentului şi în ciuda deformării masive a bateriei, acestea nu a luat foc”, a declarat Markus Egelhaaf, cercetător de accidente la DEKRA.
Practic, afirmă expertul, în cazul unui impact lateral cu un arbore la o astfel de viteză, şansele de supravieţuire ar fi mici. “Dar asta se aplică fiecărui tip de mașină, indiferent de tipul de propulsie. Marii producători de vehicule electrice de serie au reușit să atingă cel puțin același nivel de siguranță pe care îl cunoaștem de la vehiculele cu motoare cu combustie internă”.
Nu degeaba, ambele modele testate şi de organizaţia Euro NCAP au atins fiecare maxim de cinci stele. “Experimentele noastre confirmă faptul că nu există niciun motiv să fiți mai puțin încrezători într-un vehicul electric decât într-o maşină diesel sau pe benzină”.
Cea mai recentă sesiune de crash teste a Euro NCAP: (video) Euro NCAP: Cât de sigure sunt noile Mazda CX-30, Mercedes-Benz GLB, Ford Explorer Hybrid şi Opel Corsa
Cmentariile sunt închise