(video) SEMA 2019: Chevrolet E-10 Concept demonstrează că GM are posibilitatea de a lansa un pick-up electric

Conceptul E-10 al celor de la Chevrolet a arătat viitorul hot rodding-ului la SEMA Show! Compania americană a făcut pe baza unui pick-up C-10 din 1962 un electromobil pus în mişcare de un kit de propulsie conceptual, care produce aproximativ 456 de CP şi foloseşte unele componente preluate de la Chevrolet Bolt EV.

Evidențiind capacitățile electrice ale companiei, folosind componente bazate pe unele de serie, E-10 demonstrează posibilități de conversie electrică pentru vehicule clasice, îmbinând stilul vintage și performanța ridicată de conducere cu emisii zero. Proiectul a fost pus în mişcare după doar 18 săptămâni de la apariţia ideii!

Sistemul de propulsie conceptual Connect & Cruise al lui E-10 este alcătuit dintr-o pereche de motoare electrice Chevrolet Performance (eCrate), două baterii de 400 de volți și o transmisie automată convențională SuperMatic 4L75-E. Motorul eCrate l-a înlocuit pe cel original sub capotă şi a fost conectat la transmisia automată, care, la rândul său, transferă cuplul pe puntea din spate.

Energia necesară unităţii de propulsie provine de la o pereche de electronice de putere de la Chevrolet Bolt EV și două seturi de acumulatori de la acelaşi model. Toate sunt montate în benă, au o capacitate de 60 kWh şi sunt acoperite cu un capac dur.

Cu o putere estimată de 456 CP, sistemul de propulsie îl poate ajuta să accelereze de pe loc şi până la 97 de km/h în mai puţin de 5.0 secunde. Un sfert de milă îl poate parcurge în mai puţin de 13 secunde.

Pentru a se potrivi cu alte hot rod-uri de pe șosea, E-10 are un emulator de sunet complet, cu trei boxe, pentru a simula un sunet de inducție în față și timbrul unui V8 în partea din spate. Șoferul mai poate selecta unul dintre cele cinci moduri pe emulator, incluzând: LS7 Z28 track tuning, LS7 Z28 touring turning, V8, un sunet futurist sau să nu producă nici un sunet.

În toate cazurile sunetele se vor regla automat în timpul schimbării treptelor cutiei de viteze, imitând cu adevărat un motor cu combustie internă.

“Conceptul E-10 se bazează pe experiența și impresiile generate de conceptul eCOPO de anul trecut, luând ideea unui sistem de propulsie electrică “crate”, folosind suplimentar componente deja folosite pe modele de serie. Totul este încă în stadiul de testare, dar acest concept aduce opțiunea electrică pentru hot rod-uri mult mai aproape de realitate”, a explicat Russ O’Blenes, directoru diviziei Performance Variants, Parts & Motorsports.

Aşa cum prevede moda clasică a hot rodding-ului, designerii și inginerii lui E-10 Concept au preluat componente de producție de la alte vehicule – pachetele de baterii de la Bolt EV – dar și au fabricat soluții personalizate pentru a aduce ideea la viață.

Stiva de motoare este un ansamblu unic care adăpostește o pereche de motoare cu eficiență ridicată. Sunt încorporate într-o carcasă modulară, care permite stivuirea și conectarea a până la trei ansambluri de motoare pentru o mai mare livrare de energie, în timp ce bateriile modulare ale  Bolt EV permit realizarea unei autonomii decente pentru a conduce pe distanțe lungi.

În plus, setarea independentă a celor două pachete de baterii permite încărcarea lor simultană, mai multă autonomie și mai multă putere. De fapt, acest sistem de propulsie mai mult decât dublează puterea disponibilă într-un Bolt EV de serie.

„Am conceput acest sistem pentru a furniza atât putere, cât și autonomie. Partea interesantă este că tocmai începem. La fel cum am procedat de-a lungul anilor cu motoarele noastre performante de tip “crate”, vom continua să perfecţionăm sistemele conceptuale electrice de propulsie Connect & Cruise. Scopul nostru este de a oferi o putere mai mare cu o autonomie mai mare în paralel, potrivindu-se diferitelor nevoi și priorități ale tuturor tipurilor de entuziaști. În acest caz, vom folosi invertoare, baterii și componente capabile de a lucra cu un voltaj mai mare, mai degrabă decât carburatoare și chiulase”, a adăugat Russ O’Blenes.

Împreună cu performanțele sale care nu necesită emisii, conceptul E-10 face o declarație de design combinând stilul vintage cu tehnologiile moderne. Silueta clasică a pick-up-ului, cu a sa capotă pronunțată și montanţi A înclinați în față, rămâne recunoscută instantaneu, în timp ce accesoriile contemporane includ o emblemă Bowtie iluminată în grilă, faruri și stopuri LED, dar și o gardă la sol accentuată inclusiv de nişte roţi cu jante de 20 şi 22 de inci, pe puntea din faţă şi spate respectiv.

În interior, panoul de instrumente original a fost actualizat cu afișaje digitale pentru sistemul de propulsie electric. Restul cabinei este restaurat și are scaune tapiţate cu piele.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise