(video) Lamborghini Murciélago – modelul care a adus legendarul V12 în secolul XXI

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În 2022, Lamborghini sărbătorește V12: legendarul motor cu 12 cilindri care a propulsat cele mai emblematice modele ale sale de aproape 60 de ani. Printre acestea se numără şi Murciélago, modelul Lamborghini care, făcându-și prima apariție la Salonul Auto de la Frankfurt în septembrie 2001, a avut sarcina de a duce istoricul motor V12 în secolul XXI.

Și a făcut acest lucru în cel mai extraordinar mod, având în vedere că atunci când acest model și-a făcut debutul, motorul său de 6.2 litri avea o putere maximă de 580 CP. Acest indicator a fost extrem de ridicat, având în vedere utilizarea convertizoarelor catalitice mari necesare pentru ca mașina să fie omologată pe toate piețele mondiale, inclusiv pe cele mai stricte din punct de vedere al emisiilor.

Murciélago a fost primul Lamborghini care a fost proiectat în întregime folosind sistemul CAD-CAM, care garantează o precizie a designului de cel mai înalt nivel și permite o calitate semnificativ mai mare a asamblării și a finisajului.

În ceea ce privește aspectul, Murciélago a prins contur în întregime în cadrul noului departament de design, Lamborghini Centro Stile, sub conducerea lui Luc Donckerwolke care reproiectase deja Diablo, dar care, împreună cu Murciélago, a avut privilegiul rar de a începe cu un foaie curată pentru proiectarea atât a caroseriei, cât și a interioarelor.

Înălțimea totală a maşinii este de doar 120 de centimetri, iar portierele distinctive cu deschidere verticală au fost păstrate.

Evoluția motorului cu 12 cilindri

Când a fost creat, Murciélago a venit într-o singură versiune hard-top, cu un motor de 6.2 litri care furnizează 580 CP la 7.200 rpm. Datorită lubrifierii cu un carter uscat, motorul a fost poziționat cu cinci centimetri mai jos decât cel al lui Diablo, cu beneficii clare în ceea ce privește manevrabilitatea. Putea atinge o viteză maximă de 330 km/h și avea nevoie de 3.8 secunde pentru 0-100 km/h.

Coupeului Murciélago i s-a alăturat apoi versiunea roadster în 2004. Modelele Murciélago de a doua generație, oficial numite Murciélago LP 640-4 (atât coupe, cât și roadster), și-au făcut debutul în 2007 și au rămas în producție cu V12 livrând 640 CP la 8.000 rpm până în anul 2010.

În 2010, Murciélago LP 650-4 Roadster a sosit pe scenă, cu un soft top atașat manual și motor de 6.5 litri care furnizează 650 CP la 8.000 rpm, iar între 2009-2010 a existat pe piaţă SV 670-4 (Super Veloce). Cu 670 CP și o viteză maximă de 341 km/h, a fost cu 100 kg mai ușor datorită utilizării fibrei de carbon pentru o serie de componente.

Toate modelele Murciélago sunt cu tracțiune integrală, sistemul fiind împrumutat direct din cel al lui Diablo, cu diferențial cu un cuplaj vâscos Ferguson, capabil să distribuie cuplul până la maximum 70% în spate și 30% în față. 

Trenul de rulare din fibră de carbon, cu un panou de podea cu structură mixtă cu aluminiu, era la acea vreme cea mai rigidă structură de susținere produsă vreodată de Lamborghini. Iar şasiul a fost complet revizuit, cu suspensie și geometrii noi.

Transmisie mecanică

Murciélago a fost ultimul Lamborghini V12 care a fost oferit cu o cutie de viteze mecanică (şase + cea pentru marșarier). Ulterior, transmisia manuală a fost completată de una automată electronică a cărei trepte (la fel şase) se schimbă prin padele din spatele volanului.

Curse

În 2004, Murciélago a debutat pe pista de curse cu modelul R-GT, dezvoltat pentru Campionatul Mondial GT, desfășurat sub stindardul FIA și ACO pentru campionatul japonez. Au fost asamblate nouă astfel de mașini, toate cu tracțiune spate, semnificativ mai ușoare datorită utilizării la scară largă a fibrei de carbon și echipate cu anvelope/frâne mai mari.

Legenda numelui

După cum este tradiția, Lamborghini își alege numele modelelor din lumea coridelor. În cazul Murciélago (din spaniolă se traduce drept liliac), legenda spune că un taur cu acest nume, care a supraviețuit într-o arenă, a fost dăruit lui Don Antonio Miura și că tocmai din acest animal faimosul crescător și-a înmulţit taurii Miura. În realitate, nu există dovezi care să susțină această legendă și există unele discrepanțe în cronologie.

Seria limitata

Murciélago a fost produs și în unele serii limitate, începând din 2003 cu sărbătorirea a 40 de ani de la Automobili Lamborghini, cu 50 de unități. Modelul care a marcat a 40-a aniversare este recunoscut prin culoarea specială Verde Artemis, câteva detalii exterioare din fibră de carbon și jante reînnoite, un eșapament modernizat și o plăcuță numerotată montată în interiorul cockpitului tapițat special din piele.

Murciélago LP 640 Versace, disponibil în doar două culori, alb și negru, și-a făcut debutul în 2006. Designerii Lamborghini Ad Personam și Versace au creat un design special dublu-ton și un set de bagaje asortat, produs tot de Versace. Accesoriile speciale, inclusiv o eșarfă și pantofi pentru șofer, ambele cu brandul Versace, au fost concepute pentru a completa modelul.

Dedicat exclusiv pieței chineze, au fost produse doar zece unități ale modelului 670-4 SV „China Limited Edition”. Este recunoscut după dunga care trece de-a lungul capotei și a acoperișului.

Record de viteză la Nardò

În februarie 2002, Lamborghini a dus un Murciélago pe pista de testare din Nardò, Italia, în încercarea de a stabili un nou record mondial de viteză pentru o mașină de producție standard. La volan se afla pilotul de teste Giorgio Sanna, astăzi șeful Lamborghini Squadra Corse. 

Scopul a fost atins, în ciuda schimbării neașteptate a anvelopelor în timpul epuizării combustibilului, cu 305,048 km parcurși într-o oră și cu o viteză medie în cel mai rapid tur de 325,98 km/h. Recordurile de peste 100 de km și 100 de mile au fost și ele doborâte. 

Murciélago în filme

Zeci de filme și videoclipuri muzicale au prezentat modelul într-o varietate de roluri. Fără îndoială, cel mai faimos este Batman Begins în 2005, unde a fost folosit ca mașină personală a lui Bruce Wayne/Batman, cu actorul Christian Bale în rolul principal. 

Cariera lui Murciélago în jocurile video este extraordinară, putând fi condus în Gran Turismo 7, Forza Horizon (versiunile 1-2-3-4), Asphalt 7, Drive Club și Horizon Chase. 

Motorul cu ardere „pur” Lamborghini V12 în forma sa finală va ieși din producție înainte de sfârșitul anului 2022, când va fi fabricat ultimul Aventador Ultimae. De anul viitor, succesorul lui Aventador va fi echipat cu o nouă versiune PHEV a motorului V12.

În total, toată seria Murciélago produsă în perioada anilor 2001-2011 a fost formată din 4.099 de maşini.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise