(video) Evoluţie în teorie şi în practică: Acum 30 de ani a apărut Mercedes-Benz 190 E 2.5-16 Evolution II

O premieră impresionantă a avut loc acum 30 de ani. În 1990, când unii dintre noi abia ne născusem, Mercedes-Benz a lansat modelul 190 E 2.5-16 Evolution II în caroserie W201.

Sedanul sport de înaltă performanță era versiunea stradală a mașinii de curse touring cu același nume, pregătită pentru campionatul DTM. A fost construit în doar 502 exemplare, toate fiind finisate în culoare blue-black metallic şi recunoscute cu uşurinţă printr-un spoiler pe uşa portbagajului.

Mașină sport compactă: Modelul 190 E 2.5-16 Evolution II cu 235 CP a schimbat opinia publică asupra “Baby Benz”. Mașina sport, numită pur şi simplu de fani drept “EVO II”, a stabilit în cele din urmă clasa compactă de succes din seria de modele 201, printre mașinile de înaltă performanță pe acest segment de piață, în urmă cu 30 de ani. Statutul său s-a reflectat și în preț: clienții cu ambiții sportive au trebuit să cheltuiască cel puțin 115.259,70 mărci germane (practic 60.000 de euro) pentru un EVO II, conform listei de prețuri. Prin comparație, modelul 190 E 1.8 din seria 201 (109 CP), conceput pentru a atrage un grup țintă tânăr și fiind practic de două ori mai “slab”, a fost disponibil pentru mai puțin de o treime din prețul respectiv.

Debut internaţional: EVO II și-a făcut debutul public la Salonul Auto Internaţional de la Geneva, în perioada 8-18 martie 1990. Cu un an înainte, Mercedes-Benz a prezentat modelul 190 E 2.5-16 Evolution (“EVO I”), conceput la fel ca o versiune stradală legală a autoturismelor de curse utilizate în cadrul evenimentelor DTM. Cel puțin 500 de exemplare trebuiau să fie construite pentru a respecta specificațiile. Mercedes-Benz 190 E 2.3-16, lansat în 1984, a servit ca model de bază.

Pachet de putere: Motorul M 102 cu patru cilindri şi 235 CP a fost dezvoltat în continuare pe baza unității EVO I sub conducerea Dr Jörg Abthoff, șeful diviziei Advance Engine Development, și colegii săi Rüdiger Herzog, Dag-Harald Hüttebräucker şi Rudolf Thom. Acest motor avea o cursă mai scurtă a cilindrilor (82.8 milimetri), dar şi un diametru mai mare al acestora (97.3 milimetri) comparativ cu motorul din seria 190 E 2.5-16. Două convertizoare catalitice metalice erau acum echipamente standard pe EVO II. Viteza maximă de turaţie a motorului era acum de 7.700 rpm, ceea ce a fost posibil, printre altele, prin greutatea redusă a bielelor, patru în loc de opt contragreutăți ale arborelui cotit și conversia acționării arborelui cu came de la un duplex la un lanț cu role simple.

Aripă spate: Spoilerul său spate a făcut din EVO II probabil una dintre cele mai atrăgătoare mașini de serie făcute de Mercedes-Benz în anii ’90 de la modelul 300 SL “Gullwing” (W 198) din 1954. Spoilerul în formă de cutie (box-shaped) a fost dezvoltat de inginerul în aerodinamică Rüdiger Faul (de la Mercedes-Benz Development din Sindelfingen) împreună cu profesorul Richard Läpple de la Universitatea de Tehnologie din Stuttgart. Pentru a optimiza forța de stabilizare a punții spate, spoilerul avea o supapă retractabilă pe bara superioară. Banda inferioară a spoilerului din spate putea fi înclinată, în timp ce spoilerul frontal (splitter-ul) era reglabil în două trepte pe direcție longitudinală.

Pachet sport: Printre modificările aplicate, EVO II a fost echipat cu elemente suplimentare de rigidizare a caroseriei și roți cu jante mai mari de 17 inci, cu design asemănător cu cele de pe maşinile DTM. Modificările aerodinamice au oferit forță de apăsare suplimentară în comparație cu EVO I: forța maximă pe puntea spate a EVO II, ca urmare a aşezării spoilerului, a fost de până la 57.1 kilograme. Pe puntea din față a fost de până la 21.2 kilograme.

Grand engine finale: Motoarele utilizate în DTM au fost derivate din cele cu patru cilindri în linie folosite în vehiculele de producție. Cu toate acestea, puterea de 235 CP a motorului de pe EVO II a fost mărită până la 373 CP. Acesta a fost destinat să fie ultimul motor DTM proiectat în departamentul de dezvoltare a propulsoarelor la Mercedes-Benz. De atunci, AMG a preluat această sarcină de dezvoltare.

Laude din partea criticilor: EVO II s-a întâlnit cu un răspuns pozitiv în presa comercială. Cei de la “Automobil Revue” au rămas entuziasmați în materialul publicat la 23 august 1990: “Chiar și atunci când atingeți limita critică, această mașină sport cu patru uși demonstrează caracteristici neutre de supravirare şi subvirare care sunt greu afectate de schimbările de sarcini. Dacă este împins în mod deliberat, EVO II poate fi încurajat să producă o supravirare bine controlată. Iar colegii de la “auto motor und sport” au scris în numărul 15/1990: “190 E 2.5-16 este o adevărată mașină a forţelor g de cel mai bun tip și de departe cel mai manevrabil Mercedes. Suspensia sa înmuiată oferă, de asemenea, un nivel de confort care poate fi măsurat într-adevăr după standardele Mercedes și uimitor pentru o berlină construită pentru o conducere foarte activă”.

Succese sportive: Mașinile de curse touring pregătite pentru campionatul DTM, derivate din 190 E 2.5-16 Evolution II, au îndeplinit pe deplin așteptările. EVO II și-a sărbătorit debutul în curse la 16 iunie 1990 pe Nordschleife, Nurburgring. Pentru ultima cursă DTM a sezonului, la 15 octombrie 1990 la Hockenheimring, toate echipele sportive susţinute de producătorul german erau echipate cu EVO II. Kurt Thiim a obținut prima victorie pentru mașină la 5 august 1990 în prima cursă desfăşurată pe aerodromul din Diepholz. În 1991, Klaus Ludwig a devenit campionul DTM în EVO II, iar în 1992, a câștigat printre piloţi în fața lui Kurt Thiim și Bernd Schneider. În sezonul campionatului din 1992, piloţii Mercedes-Benz au câștigat nu mai puțin de 16 dintr-un total de 24 de curse DTM cu EVO II.

https://autoblog.md/video-cum-merge-mercedes-benz-e-class-w124/

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

GALERIE FOTO:

Vezi şi:

(foto) În viitorul apropiat am putea vedea pe străzile capitalei un legendar Mercedes-Benz E 500 W124 restaurat

(video) Sportivitate luxoasă în formă de top. Acum 20 de ani a apărut Mercedes-Benz CL în caroserie C215

(video) S-Class-ul de altă dată: S-au împlinit 40 de ani de la premiera modelului W126

Cmentariile sunt închise