(video) Ştiai asta? Câte milioane de km a parcurs cel mai vechi autobuz de rută din Chișinău

Parcul Urban de Autobuze necesită a fi modernizat urgent! Este concluzia la care au ajuns nişte oficiali de la Primărie când au vizitat în această săptămână PUA pentru a inspecta starea lucrurilor şi au aflat că din 143 de unități de transport pe care le deţine întreprinderea, 100 au termenul depășit şi prezintă pericol real pentru siguranța pasagerilor.

Zilnic, în oraş, sunt emise la linie 91 de autobuze, 31 dintre care dispun de sistem de aer condiţionat, iar alte circa 30 de unităţi de transport sunt întoarse pentru reparaţie “temporară”. Mai aflaţi că, cel mai vechi autobuz din cadrul întreprinderii are trei termene depășite de exploatare! Acesta a fost exploatat timp de peste 22 de ani și are 2.000.000 de km parcurși.

De la momentul fondării şi până în prezent, parcul de autobuze nu a beneficiat de careva investiţii majore şi astfel a ajuns într-o stare foarte deplorabilă. Uimitor este faptul cum unii oameni dedicaţi încă muncesc acolo, deşi condiţiile, sculele şi metodele de lucru sunt la fel de învechite.

Municipalitatea urmează să majoreze numărul de autobuze, înlocuindu-le pe cele vechi cu altele noi, și în contextul în care activitatea microbuzelor de linie are un caracter nesigur. Astfel sunt necesare investiții urgente pentru ca Î.M “Parcul Urban de Autobuze” să atingă cel puțin nivelul de dezvoltare comparabil cu a al Regiei Transport Electric Chișinău.

“Este regretabil că o întreprindere municipală, care prestează un serviciu importat pentru cetăţeni, a fost adusă într-o stare precară. Ne propunem să achiziționăm autobuze (din Belarus) şi să le asamblăm la Chişinău. E soluția cea mai bună și cea mai ieftină. Vrem rapid și cu mai puține cheltuieli să rezolvăm problema asigurării cu transport. Este bine că investim în transportul electric, în troleibuze, dar nu trebuie să supraestimăm capacitatea acestui transport. Nu există niciun oraș în lume în care să existe doar transport public electric. Autobuzele diesel, sunt unități de transport la care încă nu putem renunța”, a menţionat viceprimarul Victor Chironda, când a efectuat o vizită de lucru la PUA în această săptămână.

În context, directorul interimar al PUA, Ghenadie Zadeseneț, a spus că procesul de asamblare a unui autobuz este simplu şi mai rapid decât a unui troleibuz. Astfel, pentru asamblarea a 5-6 autobuze la Chişinău ar fi nevoie de o lună, iar pentru asamblarea a 5 troleibuze cu propulsie autonomă ar fi necesară o perioadă de 3 luni. “Noi nu putem aştepta. Necesitatea autobuzelor este una stringentă”, a spus managerul întreprinderii.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

GALERIE FOTO:

Vezi şi:

(video) Premieră mondială: Revoluţionarul autobuz electric Mercedes-Benz eCitaro

A trebuit să vină 2020 pentru asta?! Autobuzele și microbuzele mai vechi de 30 de ani ar putea fi scoase din uz

https://autoblog.md/foto-belkommunmash-producatorul-de-vehicule-de-la-care-am-cumparat-troleibuzele-a-prezentat-un-nou-autobuz-electric/

Cmentariile sunt închise