(video) Premieră: Noua Toyota Yaris Cross – crossover pentru Europa cu tracţiune integrală

Toyota a prezentat în sfârşit modelul care urma să-l vedem în premieră europeană la Salonul Auto de la Geneva, care a fost anulat din cauza COVID-19. Anterior, din cauza situaţiei, producătorul a decis să-i amâne prezentarea pentru o perioadă de timp nedeterminată şi iată că a făcut-o online astăzi.

Noul model este un crossover urban din segmentul B-SUV, numit Yaris Cross. Este realizat special pentru piaţa europeană şi devine al doilea instalat pe baza platformei GA-B pe care o are noua generaţie Yaris (deşi într-un ambalaj/corp complet nou), are tracţiune integrală şi sistem de propulsie hibrid!

În detalii vorbind, aflaţi că din punct de vedere al dimensiunilor este poziţionat sub C-HR. Spre deosebire de acesta din urmă, care măsoară 4.390 x 1.795 x 1.565 x 2.640, în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament, noul Yaris Cross are 4.180 x 1.765 x 1.560 x 2.560 mm. Aceeaşi Toyota Yaris are 3.940 x 1.745 x 1.470 x 2.560 mm.

Respectiv, Yaris Cross are același ampatament de 2.560 mm ca noul hatchback Yaris, dar este cu 240 mm mai lung în total, cu 60 mm adăugaţi la consola frontală și 180 mm la cea posterioară, asigurând mai mult spațiu interior. Garda la sol este cu 30 mm mai mare, iar vehiculul este mai înalt și mai lat în general cu 90 și, respectiv, 20 mm.

Designul evocă calitățile clasice ale SUV-urilor, cu un corp mai înalt și roți/anvelope mai mari care comunică rezistența și scopul maşinii. Jantele cele mai mari care pot fi instalate măsoară 18 inci. A primit şi o culoare specială pentru caroserie – Brass Gold – pe lângă nişte faruri şi stopuri care pot fi full LED.

Despre habitaclu şi dotările din el nu se anunţă prea multe deocamdată, însă vedem stilul inspirat de la ultimele modele, dar şi planşa de bord digitalizată, cu un monitor central care suportă cel puţin interfaţa Apple CarPlay. Spre deosebire de Yaris, panoul de bord din spatele volanului are un vitezometru pe centru, o consolă centrală reproiectată şi noi panouri pentru uşi.

În schimb, aflăm că Yaris Cross este la fel de spațios, precum este şi practic. Cu toate scaunele instalate şi raftul din portbagaj tras, are un volum decent, deşi nu este specificat. Cu toate acestea, în cazul în care este nevoie de o capacitate de încărcare mai mare, atunci există un sistem de rabatare a banchetei spate în proporţii de 40:20:40.

Mai este oferit în portbagaj un panou de podea flexibil (podea dublă), dar şi un sistem care să asigure fixarea lucrurilor pentru ca să nu alunece. Există şi un hayon acţionat electric pentru mâinile ocupate.

Fundamentul noului Yaris Cross este platforma sa GA-B, oferind maşinii un corp extrem de rigid. Cu intenția de a îndeplini cele mai înalte și mai riguroase standarde de testare independente, modelul va beneficia în continuare de sistemele active de siguranță Toyota Safety Sense și de funcțiile avansate de asistență pentru șofer, contribuind la evitarea unei game largi de riscuri comune de accident prin informații, avertismente timpurii și, atunci când este necesar, frânare automată și intervenție de direcție.

Pe plan tehnic, se anunţă că din start va avea un sistem de propulsie hibrid din a patra generaţie, care constă dintr-un nou benzinar natural aspirat de 1.5 litri (91 CP), un motor electric cu 80 CP și un variator electromecanic. Motorul cu doar trei cilindri este din familia Dynamic Force şi funcţionează pe baza ciclului Atkinson. În total sistemul produce 116 CP şi poate trimite puterea fie pe roţile din faţă doar, fie pe toate cele patru printr-un AWD-i, printr-un variator electromecanic.

AWD-i oferă stabilitate și tracțiune suplimentară în timpul conducerii de zi cu zi, în condiții precare și pe suprafețe cu aderențe reduse. Sistemul este mai compact și cântărește mai puțin decât unitățile AWD mecanice, ajutând Yaris Cross Hybrid AWD-i să obțină un consum de combustibil și emisii de CO2 mai mici decât oricare dintre concurenții săi din segment care au tracțiune integrală.

AWD-i include un alt motor electric pe puntea din spate, aşa cum are Yaris-ul japonez, care produce 5.3 CP şi 52 Nm. Sistemul direcționează cuplul către puntea spate atunci când se porneşte de pe loc și se accelerează intensiv în primele secunde după asta. În condiții normale de conducere, Yaris Cross funcționează doar cu tracțiune față, dar atunci când sunt detectate şi condiții de aderență redusă, tracțiunea integrală îşi face efectul imediat.

Suspensia este corespunzătoare platformei, deci similară cu cea de pe Yaris: elemente McPherson pe puntea din faţă, iar pe cea din spate este una semi independentă. Iar pe maşina cu AWD-i, ca şi pe Yaris-ul japonez care poate avea AWD-i (cel european nu are această opţiune), în spate este montată o suspensie independentă cu câte două braţe!

Noul Yaris Cross va fi asamblat pentru Europa la uzina din Valenciennes, Franța, acolo unde şi hatchback-ul Yaris. Planul este ca să se vândă cel puţin 150.000 de astfel de maşini deja din primul an.

Cei care deja au reuşit să-l iubească vor trebui să-l aştepte, asta pentru că pe piaţă va ajunge abia spre jumătatea lui 2021 (în Japonia din această toamnă), spre această perioadă așteptându-ne să apară mai multe informaţii! Printre concurenţii principali i se numără deja noile Nissan Juke şi Ford Puma.

Evenimentul de prezentare în reluare:

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

GALERIE FOTO:

Vezi şi:

(video) Test Drive: Noua generație Toyota RAV4 Hybrid

(video) Premieră: Noua Toyota GR Yaris – trei cilindri, 261 CP, cutie manuală şi tracţiune integrală

(video) Toyota anunţă un nou plan complex de electrificare, dar şi lansarea platformei e-TNGA

Cmentariile sunt închise