(foto) Noul motor V16 al celor de la Bugatti este natural aspirat și lung de un metru
Mult-așteptatul înlocuitor al lui Bugatti Chiron va fi dezvăluit luna viitoare. Va dezvolta peste 1000 de cai putere cu ajutorul unui sistem hibrid bazat pe un motor V16 aspirat natural!
Compania a dezvăluit anterior forma și configurația motorului, precum și coloana sonoră țipătoare a acestuia. Mate Rimac, CEO-ul Bugatti-Rimac, a oferit acum noi detalii într-un interviu din cadrul conferinței Future of the Car.
Deși a ținut majoritatea cărților aproape de piept, el a dezvăluit că motorul colosal va funcționa fără inducție forțată. Pentru comparație, predecesorul său W16 ”inhalează” prin intermediul a patru turbocompresoare. Motorul în sine, a adăugat el, va măsura un metru lungime, cu 400 mm mai mult decât W16-le.
Totuși, în ciuda acestui fapt (și a integrării de componente electrice), mașina va avea o formă asemănătoare cu a lui Chiron. El a spus: „Exteriorul este o evoluție. Veți putea vedea în continuare designul Bugatti foarte distinct”.
Imaginile spion care circulă în spațiul online indică faptul că va avea o siluetă familiară. Dar va fi ceva mai scund și mai elegant decât Chiron.
Mate Rimac, în ciuda faptului că este cunoscut mai ales pentru munca sa de pionierat în crearea de hypercaruri electrice și pentru că a furnizat tehnologie de baterii pentru o serie de producători auto la nivel mondial, a declarat că a fost o forță motrice în spatele realizării noului V16.
Înainte ca firma sa să preia Bugatti de la Grupul Volkswagen, a declarat: „Planul de afaceri era de făcut un SUV-coupe electric. Conducerea spunea că următoarea mașină trebuie să fie electrică”, a adăugat el, recunoscând că o versiune ”rebrănduită” și restilizată a modelului Rimac Nevera ar fi fost, teoretic, un înlocuitor electric logic pentru Chiron. Dar menținerea diferențierii între cele două mărci de hypercaruri, onorând în același timp moștenirea Bugatti, a fost esențială.
„Ai putea foarte ușor și convingător să faci un Bugatti din [Nevera] – doar să faci un design diferit și să termini cu asta – dar am crezut că acest lucru era absolut greșit pentru marcă. Din fericire, am câștigat acest argument acum trei ani, când electrificarea era la modă, ceea ce nu mai este…”.
Rimac se referea la declinul perceput al cererii pentru hipermașinile electrice, recunoscând că firma sa nu a vândut încă toate cele 150 de Nevera, ci abia peste 50.
În plus, a spus Rimac, orice motorizare Bugatti ar trebui să fie „cât mai emoțională posibil”. Făcând referire la celebrul slogan al fondatorului Ettore Bugatti, acesta a spus: „Poți obține cifrele de putere pe care le avem cu V16 de la un V8 turbo foarte puternic, dar am vrut să fie foarte emoțional. Trebuie să se simtă special, pentru că „dacă este comparabil, nu mai este Bugatti”.”
În ceea ce privește cifra de putere, deși a refuzat să se lase atras în a oferi o cifră specifică, a sugerat că următorul Bugatti va avea cu mult peste 1000 CP.
Având în vedere dimensiunea motorului și introducerea unui element hibrid, pare probabil că noua mașină va eclipsa confortabil puterea maximă de 1600 CP a lui W16. Deși în cazul vehiculului experimental Bolide, puterea sa de 1850 CP era atinsă printre altele datorită combustibilului de curse cu cifră octanică 110.
Bugatti nu a oferit mai multe detalii despre motor, cum ar fi capacitatea sa. Diferite surse neoficiale spun că ar avea o capacitate de 8.3 litri și ar fi dezvoltat de Cosworth, deși nu există confirmări.
Anterior, s-a crezut că Bugatti va reduce dimensiunile motorului său, având în vedere potențialul impuls de putere electrică oferit de un sistem de propulsie hibrid și necesitatea de a găzdui o baterie și motoare electrice, dar, în mod clar, firma a găsit o modalitate de a rămâne fidelă celor 16 cilindri, în timp ce îmbrățișează electrificarea.
Compania declarase deja că noul sistem de propulsie va fi „diferit de orice altceva aflat la vânzare”, dar nu a dezvăluit niciun detaliu tehnic. Designerul-șef, Frank Heyl, a promis că noua mașină va fi chiar mai uimitoare decât Chiron. “Va fi uimitor, din punct de vedere al proporțiilor, al tehnologiei, al inovației, al neașteptatului.”
Cmentariile sunt închise