Oficial: BYD a semnat un acord pentru construcția unei noi fabrici în Turcia

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

BYD a semnat un acord cu Turcia pentru construcția unei fabrici, o mișcare care ar putea consolida poziția producătorului auto chinez în Europa. BYD va investi aproximativ un miliard de dolari în fabrică. Capacitatea sa anuală va fi inițial de 150.000 de mașini electrice și hibride. Iar pe lângă fabrică va exista un centru de cercetare și dezvoltare.

Acordul a fost semnat la Istanbul pe 8 iulie de către președintele BYD, Wang Chuanfu, și ministrul turc al industriei și tehnologiei, Mehmet Fatih Kacir, în prezența președintelui turc.

Conform declarației, uzina ar trebui să îmbunătățească “eficiența logistică” a BYD, care urmărește să ajungă la clienții europeni. Turcia nu este membră a Uniunii Europene, dar are un acord vamal cu blocul comunitar.

Se preconizează că fabrica își va începe activitatea de la sfârșitul anului 2026 în provincia Manisa și va crea până la 5000 de locuri de muncă.

Amintim că recent, UE a majorat tarifele la importurile de vehicule electrice chinezești, impunând BYD o taxă suplimentară de 17.4% pe lângă taxa existentă de 10%.

Fabrica BYD va aproviziona și piața internă a Turciei. Anul trecut, vehiculele electrice au reprezentat 7.5% din vânzările de automobile în Turcia, o țară cu o populație de aproape 90 de milioane de locuitori.

Apropo, BYD construiește și prima sa fabrică europeană de autoturisme în Ungaria. Se intenționează deschiderea sa înainte de 2026. Iar recent și-a lansat operațiunile la fabrica auto din Uzbekistan. Fiind înconjurați de trei fabrici, lansarea oficială a BYD și pe piața din Republica Moldova rămâne doar o chestiune de timp…

Mai aflați că BYD a inaugurat joia trecută prima sa uzină de asamblare de automobile electrice din Thailanda. Are la fel o capacitate de 150.000 de mașini. În acest context, BYD a marcat un moment istoric prin dezvăluirea unui Dolphin ca este vehiculul NEV produs cu numărul de ordine 8.000.000. De asemenea, grupul chinez construieşte o uzină în Brazilia şi analizează posibilitatea construirii unei fabrici auto şi în Mexic. 

Vinerea trecută, Turcia a relaxat tarifele impuse recent la importurile de autovehicule chineze, în încercarea de a încuraja investiţiile. Această decizie a fost luată după discuţiile care au avut loc joi între Recep Tayyip Erdogan şi omologul chinez, Xi Jinping, cu prilejul summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, desfăşurat la Astana (capitala Kazahstanului).

Cmentariile sunt închise