Jaguar va rămâne cu o singură mașină în gamă

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În urmă cu mai bine de trei ani, JLR a adoptat o nouă strategie pentru marca Jaguar. Conform planului, compania urmează să devină complet electrică și să treacă în segmentul de lux printr-o reînnoire totală a gamei de produse.

În iunie a fost lansat ultimul Jaguar F-TYPE. Dar acesta este doar primul pas spre curățarea gamei existente. Acum a fost confirmat faptul că practic toate modelele actuale vor fi eliminate în curând!

Gama de modele Jaguar

Până la sfârșitul anului 2024, sedanurile XE și XF, break-ul XF Sportbrake, crossoverele E-PACE și I-PACE vor trece sub cuțit. Da, chiar dacă acesta din urmă este un electromobil și a fost actualizat în 2023.

Toate acestea ne spun că doar Jaguar F-PACE va rămâne pe linia de asamblare mai mult decât ceilalți, deoarece este una dintre cele mai de succes mașini din istoria mărcii. Din 2016 și până în prezent au fost produse peste 330.000 de unități. Iar în luna mai a primit două versiuni speciale comemorative.

Jaguar a vândut 15.324 de mașini în al doilea trimestru al anului curent, comparativ cu 95.856 pentru Land Rover. Din cifra totală, vânzările de F-PACE au constituit 5292 mașini.

Șeful mărcii Jaguar, Adrian Mardell, a fost foarte sincer cu investitorii. Le-a spus că toate cele șase modele condamnate (inclusiv F-TYPE) au oferit o profitabilitate aproape zero și nu au adus bani companiei în 2024. De aceea, concernul indian Tata Motors, care deține JLR, a decis să mute marca britanică în segmentul de lux, mai aproape de mărci precum Maserati, Bentley și Aston Martin. Conform planurilor, producția anuală de noi Jaguar-uri nu va depăși 50.000 de exemplare. În schimb, fiecare mașină va fi profitabilă pentru că va avea un preț mai mare.

Amintim că toate mașinile electrice Jaguar vor fi construite pe noua platformă JEA (Jaguar Electrified Architecture). Până în prezent sunt promise trei modele, care vor costa peste 100.000 de lire sterline. Un concept, care va prefigura primul dintre ele, va fi prezentat până la sfârșitul lui 2024. Va fi un sedan mare din clasa GT. De asemenea, este deja în lucru un proiect al unui SUV mare. Toate mașinile vor fi desenate într-un stil nou, minimalist, care nu are nimic de-a face cu designul actual.

Un reprezentant oficial al dealerului oficial Jaguar în Republica Moldova ne-a comunicat că, actualmente, din fabrică pot fi comandate în țara noastră doar modelele I-PACE, E-PACE și F-PACE.

Vezi și: Modelele Jaguar XE, XF și F-TYPE nu mai pot fi comandate

Cmentariile sunt închise