(video) Noul Mercedes-Benz CLA – primele detalii oficiale, alături de un record mondial

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În urmă cu doi ani și jumătate s-a anunțat că gama de modele junior Mercedes-Benz va fi redusă. În 2025 va fi întreruptă producția de A-Class și B-Class. Noul model de bază al mărcii germane va fi sedanul CLA și iată primele detalii despre cea de-a treia generație.

Electric, inclusiv cu AWD

  • Noul CLA va fi construit pe platforma Mercedes-Benz Modular Architecture (MMA) de tip skateboard, care este proiectată atât pentru mașini cu motor cu ardere internă, cât și complet electrice. Însă pariul principal se face doar pe EV-uri.
  • Versiunea de bază a unui astfel de CLA va avea un nou Electric Drive Unit 2.0 pe puntea din spate (cu tehnologii direct de pe conceptul EQXX). Acesta a fost dezvoltat in-house și include un electromotor de 272 CP, o cutie de viteze cu două trepte și un invertor cu carbură de siliciu în același ambalaj.
  • Va exista și o versiune cu tracțiune integrală 4MATIC, asigurată de un electromotor suplimentar de 109 CP pe puntea frontală (alături de un invertor SiC). Iar dimensiunile sale compacte vor permite și amenajarea unui frunk sub capotă. Motorul electric frontal (în premieră în segment) va fi conectat doar atunci când va fi necesar, de dragul eficienței. Viteza maximă a mașinii va fi limitată la 210 km/h.
  • Platforma MMA va funcționa cu o tensiune electrică de 800 V (premieră pentru Mercedes-Benz). Acest lucru va permite și o reîncărcare rapidă cu până la 320 kW. O baterie de 85 kWh va putea asigura o autonomie de peste 750 km (WLTP)!

Baterii diferite pentru EV

  • Clienții vor putea alege între baterii cu două chimii de celule diferite. Bateriile reparabile cuprind patru module mari de celule cu celule hardcase și sunt caracterizate printr-un design compact și plat.
  • Bateria de înaltă tensiune este integrată în sistemul inteligent de management termic pentru a se asigura că aceasta funcționează întotdeauna într-un interval de temperatură optim, chiar și în condiții de frig sau căldură extremă.
    • Sistemul face echipă cu unul de răcire cu lichid, cu un încălzitor auxiliar integrat în circuitul de apă. La temperaturi scăzute, acesta încălzește apa de răcire, care curge apoi prin bateria de înaltă tensiune, încălzind-o și optimizându-i performanța și autonomia.
  • Conceptul de protecție în mai multe etape al sistemului HV și-a dovedit deja eficiența în cazul altor modele complet electrice de la Mercedes-Benz. În caz de pericol, sistemul HV poate fi oprit automat și deconectat de la baterie. Se face o distincție între deconectarea reversibilă și cea ireversibilă.
    • Deconectarea reversibilă are loc în cazul unor accidente minore. Sistemul de înaltă tensiune poate fi apoi reconectat dacă o măsurătoare a izolației efectuată în prealabil de vehicul nu detectează o defecțiune. Acest lucru înseamnă că vehiculele care sunt încă în stare de funcționare pot fi conduse în continuare.
    • Sistemul de înaltă tensiune este dezactivat ireversibil numai în cazul unor accidente grave, în care, de obicei, vehiculul nu mai poate fi condus oricum. Acesta nu poate fi reactivat fără a fi reparat într-un atelier specializat. Atunci când sistemul este dezactivat, acesta se asigură că în câteva secunde nu mai există tensiune electrică reziduală în sistemul de înaltă tensiune din afara bateriei.
    • De asemenea, sunt prevăzute puncte de deconectare pentru ca serviciile de urgență să dezactiveze manual sistemul de înaltă tensiune.
  • Celulele versiunii premium a bateriei au un conținut de energie utilă de 85 kWh și anozi în care oxidul de siliciu este adăugat la grafit. Comparativ cu bateria precedentă cu anozi convenționali din grafit, densitatea energetică gravimetrică este cu până la 20% mai mare. La nivel de celulă, densitatea energetică volumetrică a chimiei celulelor este de 680 Wh/l. Utilizarea materiilor prime a fost optimizată în continuare. În special, proporția de cobalt a fost redusă și mai mult.
  • Carcasa bateriei face parte din structura vehiculului și este integrată în conceptul de coliziune. Bateria, cablurile de înaltă tensiune (HV) și alte componente HV sunt proiectate și protejate pentru a îndeplini cerințele stricte de siguranță ale Mercedes-Benz în cazul unui accident.
    • Mercedes-Benz a luat măsuri cuprinzătoare de precauție împotriva scăpării termice cu soluții tehnice pentru noua generație de baterii. De exemplu, geamurile laterale și deflectoarele de ventilație se închid automat pentru a evita pătrunderea de fum toxic în habitaclu. Iar un nou senzor poziționat central în baterie monitorizează starea lor chiar și atunci când sunt oprite.
    • Fiecare baterie este supusă unui test de presiune de câteva tone la sfârșitul producției. Carcasele bateriilor trebuie să treacă și teste suplimentare. Pentru a verifica măsurile anticoroziune cuprinzătoare, sunt expuse la apă sărată, printre altele.
  • Bateria de bază va fi una cu catod din fosfat de fier și litiu (LFP). Conținutul său de energie utilizabilă este de 58 kWh, iar densitatea energetică volumetrică a chimiei celulare este de 450 Wh/l.
  • Pentru încărcarea AC, arhitectura oferă opțiunea unui încărcător de 11 sau 22 kW. Mercedes-Benz se bazează pe un sistem „one-box” foarte integrat într-un design ușor pentru tehnologia de încărcare – un transfer de tehnologie din F1.
  • În mod evident, conform tendințelor de ultimă oră, EV-ul va putea servi și drept power bank datorită funcției de încărcare bidirecțională (V2L). Cu toate acestea, mai presus de toate, poate servi și ca furnizor de energie electrică, fie de la vehicul la casă (V2H), fie de la vehicul la rețea (V2G).
  • Mercedes-Benz garantează că capacitatea maximă a bateriei de înaltă tensiune nu va scădea sub 70% în primii opt ani de utilizare sau 160.000 de km. Fabrica de baterii Kamenz va fi prima care va produce baterii pentru noile modele MMA.

Un record mondial cu prototipul pre-producție al noului CLA

Concentrarea sa asupra eficienței timpului a adus deja un prototip aproape de producție al CLA un record mondial de succes. Un model pre-serie a parcurs exact 3717 kilometri în 24 de ore la Nardò în sudul Italiei. Au fost nevoie de 40 de opriri de încărcare, fiecare cu o durată de aproape 10 minute.

Distanța parcursă este echivalentă cu o călătorie de la Trondheim (Norvegia) la Istanbul (Turcia). Temperaturile aerului au variat între 13°C noaptea și 29 °C în timpul zilei. Asfaltul era și mai fierbinte. Viteza medie a fost de 154,9 km/h.

Alternativă hibridă

  • Acest model va dispune de un nou benzinar turbo cu patru cilindri, de 1.5 litri (ciclu Miller), cu indicele M252. Propulsorul va fi primul născut al noii familii FAME (Family of Modular Engines).
    • Deși va fi produs în bază de contract de HORSE, producător de propulsoare deținut în comun de Renault Group și Geely, acesta a fost dezvoltat de inginerii Mercedes-Benz și alte componente precum filtrul de particule vor fi Made in Germany.
  • Caracteristicile comune ale unităților FAME includ un carter din aluminiu cu tehnologie NANOSLIDE®, chiulasă cu galerie parțial integrată și turbocompresor cu turbină segmentată cu conexiune scroll comutabilă. Alte puncte de atracție sunt conducta compactă de aer de supraalimentare și sistemul de evacuare aproape de motor în design one-box, care este pregătit pentru viitoarele standarde de emisii de evacuare.
  • Motorul este cuplat la o nouă cutie de viteze robotizată, foarte compactă 8F-eDCT cu opt trepte (sistemul mecanic este controlat electrohidraulic). Integrează un mic electromotor (27 CP, 48 V, care poate fi implicat în propulsie până la 20 de secunde) și un invertor.
    • O baterie litiu-ion 48 V de tip flatpack, de 1.3 kWh (48 V), se va găsi sub scaunul șoferului.
    • Puterea combinată a grupului motopropulsor va fi de 136, 163 sau 190 CP (200/250/300 Nm).
    • Puterea va putea fi trimisă pe puntea din față sau spre toate cele patru roți.
  • Datorită recuperării energiei și a capacității de condus complet electric la viteze urbane, acest sistem de propulsie este deosebit de eficient. Acest lucru este îmbunătățit de capacitatea de a rula doar electric (coasting) la viteze de până la aproximativ 100 km/h. O caracteristică specială: electromotorul poate recupera în toate cele opt trepte de viteză (până la 25 kW), pe lângă pornirea benzinarului.
  • Noua unitate motor-transmisie are dimensiuni compacte și este instalată transversal în vehicul între articulațiile de direcție. În plus, motorul are un pachet complet de izolare fonică, format din spume și capace pentru a reduce emisiile de zgomot. La aceasta se adaugă conceptul de perete dublu, familiar din clasele superioare de vehicule. Izolația pereților etanși a fost extinsă și în zona laterală a montantului A și în zona podelei.

Design, asistent virtual MBUX și MB.OS, nouă pompă de căldură și altele

  • Noul CLA va încorpora elemente de pe Concept CLA din 2023, inclusiv faruri distinctive, prezentate pentru prima dată pe acesta. Designul va accentua sportivitatea și estetica modernă.
  • De asemenea, CLA 2025 va fi primul vehicul care va dispune de noul sistem de operare Mercedes-Benz (MB.OS). Acesta include asistentul virtual MBUX, alimentat cu inteligență artificială. Sistemul va îmbunătăți relația mașină-șofer prin interacțiune naturală, intuitivă și asistență proactivă.
  • Modelele MMA sunt primele vehicule Mercedes-Benz care vor dispune standard de o pompă de căldură aer-aer. Aceasta nu mai urmează calea indirectă prin intermediul unui circuit de apă. Fiind un model multi sursă, pompa poate utiliza, de asemenea, trei surse de energie în paralel: căldura reziduală a EDU 2.0, căldura reziduală a bateriei și aerul ambiental.
  • Puterea de recuperare poate ajunge la 200 kW! Decelerarea puternică (până la 3 m/s2 per axă) înseamnă mai multă energie recuperată și, prin urmare, o autonomie mai mare la sfârșitul zilei. Recuperarea este posibilă chiar și în modul ABS sau pe drumuri înghețate. Maneta selectorului din spatele volanului va fi folosită nu numai pentru a selecta treapta de viteză, ci și pentru a regla puterea de recuperare (patru niveluri).
  • Când vine vorba de navigația cu Electric Intelligence, numele spune totul. Acest sistem convenabil, familiar de la EQS și EQE, a fost extins pentru noua generație de mașini electrice. De asemenea, Mercedes-Benz dezvoltă continuu prognoza energetică pentru navigație cu Electric Intelligence. În viitor, condițiile de vânt prognozate de-a lungul carosabilului vor fi luate în considerare și mai precis pe baza înălțimii vehiculului.
    • În timp ce calculatoarele de autonomie convenționale s-au bazat pe date din trecut, navigația cu Electric Intelligence privește spre viitor. Necesarul de energie este calculat la planificarea călătoriei. Topografia, traseul, temperatura ambientală, viteza, cerințele de încălzire și răcire sunt toate luate în considerare. Alți factori includ situația traficului pe traseul planificat, precum și stațiile de încărcare disponibile, capacitatea acestora și funcțiile de plată. Calculul are loc în cloud și este combinat cu datele de la bord.
    • Clienții nu trebuie neapărat să încarce complet la fiecare stație de încărcare, ci primesc o recomandare specifică cu privire la timpul optim de încărcare la stație. Opririle sunt programate pentru a optimiza durata totală a călătoriei: în unele circumstanțe, două opriri de încărcare scurte cu o capacitate de încărcare mai mare pot fi preferabile unei singure încărcări lungi.
    • În plus, setările de încărcare ale vehiculului sunt ajustate automat de sistemul de navigație Electric Intelligence și optimizate pentru încărcarea rapidă de-a lungul traseului.
    • Sistemul MBUX vizualizează capacitatea curentă a bateriei, permițându-le șoferilor să vadă dacă se pot întoarce la punctul de plecare fără a încărca. Stațiile de încărcare adăugate manual de-a lungul drumului sunt prioritizate în calculul traseului. Stațiile de încărcare sugerate pot fi excluse. Sistemul calculează, de asemenea, costurile estimate pentru fiecare stație de încărcare.
    • Dacă există riscul de a nu ajunge la destinație sau la stația de încărcare cu setările actuale, sistemul de monitorizare a autonomiei sprijină șoferul prin afișarea unei viteze maxime de deplasare. De asemenea, sistemul oferă sfaturi pentru economisirea energiei. În meniul, șoferul va putea dezactiva diferiți consumatori de energie pentru a crește autonomia și activa funcțiile de condus ECO pentru a susține un stil de condus mai eficient.

Lansare CLA

Noua generație Mercedes-Benz CLA va fi prezentată în următoarele luni, producția urmând să înceapă anul viitor. Pe lângă sedan, platforma MMA va fi utilizată de un Shooting Brake și încă două SUV-uri (succesorii GLA și GLB).

De asemenea, compania se va baza pe modularitatea inteligentă cu un design scalabil de skateboard pentru viitoarele familii de modele din alte segmente. 

Iar deschiderea recentă a unui eCampus în Stuttgart-Untertürkheim, drept centru de competență pentru dezvoltarea de celule și baterii pentru viitoarele vehicule electrice ale mărcii, va permite realizarea de combinații chimice inovatoare, procese de producție optimizate pentru celule de înaltă performanță și reducerea costurilor bateriilor cu peste 30% în următorii ani.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise