ANRE: Degradarea situației din Ucraina a declanșat brusc o creștere masivă a cotațiilor la produsele petroliere

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) constată că evenimentele din regiune care s-au produs în ultimele zile au avut un efect direct asupra cotațiilor internaționale la petrol și, în consecință, asupra prețurilor la produsele petroliere derivate din acesta.

Astfel, încă la sfârșitul săptămânii precedente, prognozele preliminare privind prețurile la carburanți arătau o perspectivă de temperare a creșterilor și de o eventuală diminuare, fapt care s-a reflectat inclusiv în prețurile maximale în ușoară descreștere stabilite de către ANRE.

Cu regret, începând cu data de 21 februarie, degradarea situației din Ucraina a declanșat brusc o creștere masivă a cotațiilor la produsele petroliere și alte resurse energetice.

FOTO: twitter.com

Conform experților internaționali, „tensiunile geopolitice din Europa de Est … au agitat piețele și au împins cotația barilului de petrol până la aproape 100 de dolari. Un eventual conflict în Ucraina sau sancţiunile impuse Rusiei ar putea afecta livrările de materii prime precum petrol, gaze naturale, aluminiu şi grâu.

Creşterea cererii şi diminuarea stocurilor globale de petrol şi produse petroliere au alimentat şi ele tendinţa de apreciere, în condiţiile în care livrările suplimentare … se prelungesc.”

În rezultat, pentru data de 24 februarie 2022, ANRE a stabilit următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

ANRE asigură consumatorii că prețurile la produsele petroliere sunt influențate doar de evoluțiile pe piața internațională și exclud posibilitatea companiilor petroliere să intervină în procesul de stabilire a acestora prin majorări nejustificate.

Folosește neapărat:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata