ANRE: Prețul la carburanți este influențat puternic de prognozele privind cererea și oferta globală
După trei săptămâni de stabilitate a prețurilor la benzină și de scădere a prețurilor la motorină, ANRE A Republicii Moldova anunț că atestă o tendință de majorare a acestora pe piața internațională.
Scumpirile recente se produc pe fundalul creșterii cotațiilor Platts la carburanți. Acestea, doar în ultimele zile, au înregistrat un salt de +9.6% la benzină și de +3% la motorină. În același timp și petrolul a ajuns să depășească pragul de 87 $/baril, înregistrând astfel cel mai mare nivel din octombrie 2023.
Schimbările actuale pe piețele petroliere externe reprezintă un răspuns la ultimele prognoze pesimiste ale Agenției Internaționale pentru Energie (AIE). Potrivit acestora, creșterea cererii globale este fără vreo susținere previzibilă din partea ofertei.
Și analiștii UBS menționează faptul că „statistica privind cererea pozitivă de petrol și extinderea reducerilor voluntare OPEC+ până la sfârșitul lunii iunie a anului curent, au susținut prețurile”.
Recent, Irakul a anunțat o reducere în următoarele luni a exporturilor de țiței cu 3.3 mln barili/zi. În același timp Arabia Saudită înregistrează a doua lună consecutiv diminuarea exporturilor sale de țiței. Totodată, experții JP Morgan și Reuters notează că inclusiv „atacurile ucrainene asupra infrastructurii petroliere reduc fluxurile de țiței rusesc. Cu aproximativ 300-370 mii barili/zi.”
În aceste condiții, iată tarifele plafon la carburanți, stabilite de ANRE pentru 21 martie:
Amintim cititorilor că prețurile carburanților se modifică zilnic, în afară de zilele de odihnă și cele de sărbătoare. Aici pe blog publicăm articole despre tarife doar dacă sunt anunțate reduceri sau scumpiri cu cel puțin 10 bani. Modificările de preț cu cel mult 10 bani le anunțăm doar pe canalul de Telegram.
De asemenea, amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon! Acum platforma există şi sub formă de aplicaţie mobilă!
Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.
Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:
Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova
Cmentariile sunt închise