Audi anunţă: Toate motoarele diesel V6 care sunt produse de la mijlocul lui februarie pot fi alimentate şi cu HVO

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

La fel ca întregul Grup Volkswagen, Audi urmărește viziunea mobilității neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon și dorește să atingă neutralitatea climatică netă până în 2050. Accentul se pune pe vehiculele cu baterii electrice, dar până atunci, Audi va crește şi sustenabilitatea ecologică a motoarelor sale cu combustie internă.

Compania face un anunţ de ultimă oră în acest sens: a aprobat ca multe dintre motoarele sale diesel actuale cu șase cilindri să poată fi utilizate inclusiv cu combustibilul regenerabil HVO (ulei vegetal hidrotratat)!

Combustibilii regenerabili sau „reFuels”, așa cum sunt uneori cunoscuți, fac posibilă funcționarea motoarelor cu combustie într-un mod mai favorabil climei. Acestea sunt un mijloc eficient de defosilizare – atât pe termen scurt, cât și după 2033, când ultimul Audi cu motor cu ardere internă va părăsi liniile de producţie din Europa.

Modelele Audi cu motoare diesel V6 de până la și inclusiv cele cu 286 CP, care părăsesc fabricile companiei de la mijlocul lunii februarie, pot consuma acum şi combustibil HVO în conformitate cu standardul european EN 15940. Uleiul vegetal hidrotratat (HVO) este un combustibil durabil care permite reduceri de CO2 cuprinse între 70 și 95 la sută față de motorina tradițională!

Un alt avantaj al HVO este cifra sa cetanică semnificativ mai mare – cu aproximativ 30% – ceea ce înseamnă o ardere mai eficientă și mai curată în comparație cu motorina convențională.

„Efectele pozitive ale acestui lucru sunt deosebit de vizibile la pornirea la rece. Am testat efectele asupra diferitelor componente, performanța și emisiile de gaze de eșapament în deplasări specifice de validare înainte de a acorda aprobarea.”

Matthias Schober, șeful departamentului de dezvoltare a grupului motopropulsor pentru V-TFSI, TDI și PHEV la Audi.

Materialele reziduale și deșeurile, cum ar fi uleiul de gătit rezidual din industria alimentară sau reziduurile din agricultură, sunt utilizate la fabricarea HVO. Prin încorporarea hidrogenului (hidrogenarea), uleiurile sunt transformate în hidrocarburi alifatice. Acest lucru modifică proprietățile uleiurilor vegetale pentru a le face potrivite pentru utilizarea în motoarele diesel. Acestea pot fi rândul lor adăugate în motorina convențională, înlocuind componentele fosile, sau utilizate neamestecate drept combustibil 100% pur.

HVO este un așa-numit combustibil BTL (biomass-to-liquid). În plus față de BTL, există și alte metode de fabricație pentru motorina sintetică, cum ar fi GTL (gas-to-liquid) și PTL (power-to-liquid). Acestea din urmă pot fi obținute în mod durabil din energie electrică regenerabilă, apă și CO2 din atmosferă.

Ca substantiv colectiv pentru acești combustibili, guvernat de EN 15940, se utilizează termenul XTL (X-to-liquid), „X” reprezentând componenta originală. Pompele de combustibil care conțin acești combustibili sunt indicate în mod corespunzător folosind acest simbol. Modelele Audi aprobate au un autocolant XTL pe capacul bușonului rezervorului de combustibil.

Toate motoarele diesel V6 cu putere de până la 286 CP, incluse în seriile A4, A5, A6, A7, A8, Q7 și Q8, care sunt fabricate de la jumătatea lunii februarie 2022, pot fi arde HVO drept alternativă. Lansarea HVO pentru Q5 va urma la începutul lunii martie, iar apoi pentru A6 allroad în timpul verii. La Volkswagen, Touareg-urile cu 231 şi 286 CP pot funcționa pe motorină sustenabilă.

În plus, HVO a fost omologat în Europa pentru motoarele diesel cu patru cilindri ale Audi A3, Q2 și Q3, care au fost construite din iunie 2021. Iar modelele bazate pe platforma longitudinală modulară R4 TDI din seriile A4, A5, A6, A7 și Q5 au fost capabile de HVO încă de la mijlocul anului trecut în Suedia, Danemarca și Italia, deoarece cererea de pe piață a fost cea mai mare în aceste țări până în prezent.

Dieselul HVO este deja disponibil la peste 600 de stații de alimentare din Europa – cele mai multe dintre ele fiind situate în Scandinavia, unde cerințele de mediu sunt deosebit de stricte. În Germania, doar câteva stații de alimentare îl oferă în prezent, deși tendința se mișcă în direcția cea bună. Motivul pentru aceasta este că standardul de combustibil EN 15940 nu a fost încă încorporat în reglementările germane privind calitatea carburanților, spre deosebire de aproape toate celelalte țări ale UE.

Apropo, din martie 2021, de exemplu, R33 Blue Diesel ecologic este disponibil la stațiile de alimentare Audi din Ingolstadt și Neckarsulm. Această motorină are o componentă regenerabilă de până la 33%, bazată exclusiv pe materiale reziduale. R33 are două avantaje majore: În primul rând, reduce emisiile CO2 cu cel puțin 20% în comparație cu motorina fosilă în analiza well-to-wheel. În al doilea rând, este un combustibil premium care are un efect pozitiv asupra uzurii și duratei de viață prin aditivi speciali.

R33 Blue Diesel îndeplinește cel mai răspândit standard astăzi – EN 590 – și, prin urmare, este certificat pentru toate vehiculele diesel – chiar și cele mai vechi. Grupul Volkswagen a jucat un rol semnificativ în dezvoltarea combustibilului, iar experienţa sa a ajutat la pregătirea combustibilului pentru piață. Pe lângă stațiile de alimentare de pe teritoriul fabricilor Audi și VW, combustibilul este deja disponibil la unele stații publice de alimentare.

Cu toate acestea, combustibilul diesel fosil cu un conținut de biodiesel de până la 7% este încă norma în Germania. Acest combustibil este indicat de simbolul B7 la stațiile de alimentare. În curând, R33 Blue Gasoline va fi disponibil și pentru motoarele pe benzină – omologul pe benzină al lui R33 Blue Diesel. La fel ca motorina ecologică, acesta poate fi utilizat în întreaga flotă existentă.

Pentru viitor, Audi și întregul Grup Volkswagen intenționează să aprobe noi motoare cu combustie pentru combustibili sintetici regenerabili, aducând astfel o contribuție valoroasă la defosilizare.

Cmentariile sunt închise