Câte mașini s-au vândut în 2023 în toată lumea? Iată datele finale de pe 151 de piețe

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În ianuarie, compania analitică JATO Dynamics a publicat rezultatele preliminare privind vânzările de automobile noi la nivel mondial în 2023. Și abia acum este gata rezumatul statistic final și cuprinzător, care include date adunate din 151 (din 195) de piețe active. Rezultatele nu s-au schimbat în mod fundamental, dar există clarificări și nuanțe importante.

În ciuda faptului că s-a confruntat cu multe provocări, industria auto globală a înregistrat performanțe bune în 2023. Conform datelor și estimărilor JATO Dynamics*, anul trecut s-au vândut în total 78.32 milioane de autoturisme noi**. Acest lucru marchează o creștere de aproape șapte milioane de unități față de 2022 (+10%).

„În acest moment, în urma acestei estimări, se așteaptă o creștere a numărului de autovehicule: “Creșterea înregistrată în 2023 este remarcabilă, mai ales dacă luăm în considerare tensiunile geopolitice actuale dintre China și SUA, instabilitatea generată de conflictele din Europa, ratele ridicate ale dobânzilor care au persistat în cea mai mare parte a lumii occidentale și prețul ridicat al vehiculelor.”

Felipe Munoz, analist senior la JATO Dynamics

Interesant este că rezultatele pozitive de anul trecut nu au fost determinate de China. În timp ce volumul anual pentru această regiune*** a crescut cu 6% în comparație 2022, atât SUA-Canada, cât și Japonia-Coreea au înregistrat o creștere de 12%.

Cu toate acestea, Europa**** a fost piața cu cea mai rapidă creștere în 2023, ca urmare a cererii în plină expansiune din Turcia, a patra piață ca mărime din regiune, înaintea Spaniei. În plus, la accelerarea vânzărilor a contribuit și impulsul puternic al autorităților locale de a stimula cererea de vehicule electrice.

În fiecare regiune, cu excepția Africii, cererea de automobile noi a crescut. Potrivit datelor JATO Dynamics, volumul vânzărilor în această regiune a scăzut cu 6%, până la 956.000 de unități. Rezultatul poate fi explicat printr-un declin semnificativ în Egipt – a doua cea mai mare piață de pe continent în 2022 și a treia în 2023. Africa de Sud a reprezentat 51% din totalul continentului, în timp ce Africa de Nord a reprezentat 34%.

Peste una din cinci mașini vândute în economiile emergente

În timp ce industria își concentrează în general atenția asupra piețelor auto europene, americane și chineze, 22% din vânzările de mașini noi în 2023 provin din economiile emergente. Munoz a declarat: „Peste 17.5 milioane de mașini noi au fost vândute în economiile emergente în 2023. Aceasta este mai mult decât vânzările totale din SUA sau Europa în cursul anului”.

India a condus acest grup cu o marjă semnificativă. Fiind a patra piață individuală ca mărime în 2023, acolo s-au vândut 4.19 milioane de autoturisme. Brazilia și Iranul au urmat cu 2.12 și 1.43 milioane de unități respectiv. Alte 1.3 milioane au fost vândute în Mexic, în timp ce Turcia a reprezentat 984.000 de unități.

„Neglijența din partea producătorilor auto tradiționali, care a dus la prețuri constant ridicate ale automobilelor, a împins involuntar consumatorii către alternative chinezești mai accesibile. Pe măsură ce prețurile automobilelor continuă să crească în alte părți, mărcile auto chinezești profită de această tendință pentru a câștiga tracțiune pe piață într-un ritm mult mai rapid.”

Felipe Munoz, analist senior la JATO Dynamics

Cota de piață a mărcilor auto chinezești a urcat vertiginos în regiuni precum Orientul Mijlociu, Eurasia și Africa, înregistrând în același timp o creștere în America Latină și Asia de Sud-Est. De asemenea, aceste automobile au câștigat cotă în economiile dezvoltate, inclusiv în Europa, Australia, Noua Zeelandă și Israel. În schimb, SUA și India au înregistrat un grad redus de adoptare a automobilelor chinezești. La fel se întâmplă în Coreea și Japonia care au industrii proprii.

În 2023, mărcile chinezești și-au depășit pentru prima dată rivalii americani. Mărcile de origine chineză au vândut 13.43 milioane de mașini noi în 2023 (+23%), iar cele originare americane 11.93 milioane de unități (+9%). Mărcile japoneze și-au menținut o poziție puternică pe piața globală, cu un total de 23.59 milioane de unități.

Vezi și: Noul lider global! Japonia a cedat anticipat Chinei întâietatea în exporturile mondiale de mașini

„Pe măsură ce piața internă dă semne de decelerare, producătorii chinezi caută surse de creștere în străinătate. Ambițiile de a dezvolta o prezență în SUA și Europa au fost perturbate de măsuri politice ferme menite să protejeze producătorii tradiționali. Mărcile chinezești au avut deja succes în economiile emergente datorită politicilor de acces mai ușor, a barierelor comerciale mai mici și a sensibilității mai mari la preț în rândul consumatorilor. Decizia UE de a impune tarife suplimentare de până la 38% pentru vehiculele electrice chinezești importate începând cu luna iulie a acestui an oferă noi argumente pentru continuarea acestei strategii.”

Felipe Munoz, analist senior la JATO Dynamics

SUV-urile câștigă în continuare teren

Cu 36.72 milioane de unități vândute anul trecut, SUV-urile nu numai că au înregistrat un nou record de vânzări, dar au înregistrat și cea mai mare cotă de piață din istorie. Între 2022 și 2023, volumul SUV-urilor a crescut cu 16%, reprezentând anul trecut aproape 47% din totalul vânzărilor globale de autoturisme!

Creșterea s-a datorat în mare parte succesului înregistrat de Tesla pe segmentul SUV (+62%), alături de creșterea cererii în Europa, India, Orientul Mijlociu și Eurasia. China și SUA-Canada au rămas cele mai mari piețe pentru SUV-uri, reprezentând 54% din totalul global.

Munoz a declarat: „Aceasta nu mai este o tendință nouă. Producătorii care produc SUV-uri au fost proactivi în ceea ce privește evoluția modelelor lor în ultimii ani, asigurându-se că acestea oferă versatilitate și designuri noi și atrăgătoare.”

Dintre primii 10 cei mai mari producători auto în 2023, Hyundai-KIA a fost cel mai dependent de vânzările de SUV-uri, aceste vehicule reprezentând 56% din vânzările sale de autoturisme, urmat de Ford (49%), și VW Group (48%).

Tesla Model Y devine cel mai bine vândut vehicul din lume

Așa cum se anticipa în rezultatele preliminare JATO pentru anul 2023, publicate în februarie, Tesla Model Y a intrat în istorie anul trecut. SUV-ul de dimensiuni medii și-a asigurat prima poziție în clasamentul global, fiind primul vehicul pur electric care a condus piața mondială.

În mod impresionant, Model Y și-a asigurat această poziție fără a fi prezent pe majoritatea piețelor emergente, unde continuă să fie inaccesibil pentru majoritatea consumatorilor. Munoz a declarat: „Tesla este un brand făcut pentru lumea dezvoltată. Deși în prezent nu poate viza aceste piețe, există potențial pentru ca piețele emergente să fie explorate ca o sursă suplimentară de creștere în viitor”.

Vânzările Tesla Model Y au totalizat 1.22 milioane de unități la nivel global, în creștere cu 64% față de 2022 sau cu 480.000 de unități mai mult decât în 2021 – un rezultat atins de niciun alt producător până acum. În consecință, Model Y a reușit să se vândă mai bine decât cele mai populare modele tradiționale la nivel global, cum ar fi Toyota RAV4 și Corolla.

Cel mai bine vândut non-electric, în continuare RAV4

În anii precedenți, aceste modele s-au aflat în fruntea clasamentului datorită cererii sănătoase din America de Nord, China, Orientul Mijlociu, Europa, Australia, Noua Zeelandă și multe piețe din America Latină, Africa și Asia Centrală.

RAV4 s-a vândut în 1.07 milioane de unități (+5%), iar sedanul Corolla s-a clasat pe locul patru. Slăbirea vânzărilor sedanului compact poate fi atribuită vârstei sale – vehiculul a fost lansat pentru prima dată în martie 2018. De asemenea din cauza lui Corolla Cross, care a câștigat rapid popularitate în economiile în curs de dezvoltare. Honda CR-V a ocupat poziția a treia în urma unei creșteri de 18% a vânzărilor.

Toyota a plasat alte două modele în top 10, în timp ce Tesla Model 3 și-a asigurat poziția a 10-a. Alți jucători importanți au fost Ford F-150 și Nissan Sentra. Cel mai popular model chinezesc a fost sedanul compact BYD Qin. Acesta a fost plasat în top 25 mondial alături de alte două modele BYD. Printre primele 25 de modele s-au numărat 13 modele japoneze, cinci americane, trei chinezești și câte două coreene și europene.

* 53 de piețe sunt acoperite totalmente de JATO. Date oficiale/neoficiale/estimări pentru restul.
** Cu excepția de vehiculele comerciale ușoare, camionetele comerciale și produsele derivate. Include pickup-uri.
*** Include volumul din Taiwan, Hong Kong și Mongolia.
**** Include Europa de Vest, Centrală și de Est + Balcani + Ucraina și Moldova + Turcia.

Cmentariile sunt închise