De la 1 aprilie 2020 Ucraina nu va permite trecerea frontierei sale cu maşini cu numere transnistrene

Începând cu luna aprilie din acest an, Ucraina le va spune conducătorilor de mașini cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene că au acces interzis pentru circulaţie pe teritoriul său. Anunţul a fost făcut în această dimineaţă de premierul Ion Chicu.

Prim-ministrul moldovean le-a solicitat locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului să-și legalizeze transportul folosind plăcuţele neutre speciale care au fost dezvoltate în comun de Chișinău și Tiraspol.

Vezi declaraţiile de la minutul 11:30

https://www.privesc.eu/widget/live/89749?

De la 1 aprilie 2020, şi nu va fi o glumă, autorităţile ucrainene vor înceta să mai permită trecerea maşinilor cu numere de înmatriculare ale republicii nerecunoscute prin frontiera sa.

“Colegii noștri ucraineni au informat că începând cu 1 aprilie vor interzice accesul mașinilor cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene peste graniță”, a spus Ion Chicu, cerând locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului să se conformeze noilor reguli pentru a profita de libera circulaţie la nivel internaţional.

Potrivit lui Chicu, majoritatea automobiliștilor din zonă au profitat deja de această ocazie.

Premierul a mai informat că, începând cu 10 ianuarie, Moldova, într-un mod de testare, a limitat plecarea automobiliștilor de pe malul stâng al Nistrului în străinătate (prin Ucraina respectiv), a celor care nu aveau permise de conducere și documentele auto înregistrate la Chișinău. În același timp, localnicii se puteau deplasa pe teritoriul malului drept al Nistrului fără restricții.

FOTO: novostipmr.com

Autoritățile din Transnistria au amenințat că vor răspunde acestei interdicţii din partea Moldovei prin măsuri-oglindă. Aceștia au anunțat introducerea de măsuri restrictive pentru toate tipurile de autovehicule înmatriculate în Republica Moldova începând cu 24 ianuarie, cu excepția cazului în care Moldova își ridică interdicția, ceea ce s-a şi întâmplat.

Mai devreme, viceprim-ministrul pentru reintegrare Alexandru Flenchea, a anunțat că Chișinăul a suspendat interdicția de trecere a frontierei moldo-ucrainene pentru vehiculele cu numere transnistrene. Potrivit acestuia, autoritățile moldovenești vor analiza acum “informațiile pe care autoritățile relevante le-au colectat în ultimele 10 zile”, în timp ce această interdicție era în vigoare.

Cmentariile sunt închise