De la 1 noiembrie şoferii sunt obligaţi să circule cu faza scurtă a farurilor! Iată când trebuie schimbate şi anvelopele

1

Începând cu 1 noiembrie, conducătorii auto sunt obligați să circule cu blocurile optice (farurile) conectate și pe timp de zi.

Potrivit prevederilor Regulamentului Circulației Rutiere, obligația de a include în timpul deplasării faza scurtă a luminilor de întâmpinare (întâlnire) se menține până pe 31 martie inclusiv.

Potrivit unei redacţii noi a Regulamentului Circulaţiei Rutiere, aliniatul 3 din articolul 34 a fost modificat şi completat în felul următor:

„Pentru atenționarea altor participanţi la trafic şi pentru semnalizarea vehiculelor în cazul deplasării pe timp de zi, trebuie pusă în funcțiune în faruri lumina de întâlnire sau lumina de deplasare pe timp de zi de către conducătorii:
i) tuturor vehiculelor − în perioada 1 noiembrie − 31 martie inclusiv.”

Astfel, mai nou, legea permite circulaţia nu doar cu farurile aprinse în fază scurtă, ci şi în mod individual doar luminile de zi (DRL) dacă le aveţi! De menţionat că nu trebuie de utilizat farurile anti ceaţă în această perioadă când afară nu este ceaţă!

De obicei, dacă inspectorii de patrulare văd un automobil care nu are incluse luminile, după ce îl trag pe dreapta, şoferul se alege doar cu o avertizare.

Vezi şi: Cum trebuie să conduci pe timp de ceaţă? Cinci recomandări oferite de INP

14666213_998705336923572_8883833182996838201_n

De asemenea, trebuie să cunoaşteţi că legislația în vigoare nu condiționează utilizarea anvelopelor de iarnă de o anumită dată calendaristică, ci de condițiile meteo nefavorabile. Respectiv, numai atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei conducătorii auto sunt obligați deja să aibă anvelope de iarnă pe maşini.

Astfel, în cazul în care carosabilul va fi acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar șoferii vor circula cu anvelope necorespunzătoare, inspectorii de patrulare sunt în drept să aplice sancțiuni cu amendă care variază între 900-1.500 lei pentru persoane fizice şi 4.500-6.000 de lei pentru persoane juridice.

14856118_1000673353393437_7702599879581583082_o

Astfel, şoferii din Moldova ar trebui deja să-şi planifice schimbul anvelopelor pentru următoarele săptămâni, reieşind din prognoza meteo oferită de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, reflectată şi de mass media.

Totodată, trebuiesc luate în considerare informaţiile despre starea vremii din ţările vecine, dar şi recomandări ale experţilor care meţionează că anvelopele de vară pierd din aderenţă şi nu mai prezintă performanţele necesare dacă temperatura de afară e de 7 grade Celsius sau mai mică timp de câteva zile.

Vezi şi:

1 Comentariu
  1. […] de iarnă sunt obligatorii în anumite condiții de drum, iar absența acestora înseamnă de cele mai multe ori amenzi foarte mari, precum și expunerea […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata