Decizia UE de a renunța la 90% din importurile de petrol rusesc va afecta şi Moldova! Cât vor costa joi carburanţii

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Reacția pieței la decizia recentă a Uniunii Europene de a renunța la importurile de petrol din Federația Rusă a făcut ca prețul barilului de țiței să treacă în cadrul sesiunii de ieri peste nivelul de 123 de dolari, iar în consecință cotațiile Platts pentru produsele derivate din petrol au atins nivelul de 1378 $/tona de benzină și 1243 $/tona de motorină.

FOTO: iStock

În condițiile în care Republica Moldova importă toate produsele petroliere, iar prețurile la carburanți sunt legate direct de evoluția cotațiilor internaționale, evoluțiile date se reflectă direct și asupra sectorului petrolier din țara noastră, informează ANRE.

Suplimentar, este necesar de menţionat că cea mai mare parte din importuri în Republica Moldova este efectuată din România, țară care-și asigură circa 70% din necesarul de petrol al celor trei rafinării tot din import, care parțial venea din Federația Rusă. Respectiv, în condițiile războiului din Ucraina, se modifică lanțurile tradiționale logistice generând o creștere semnificativă a costului livrărilor prin Marea Neagră.

În consecință, doar de la 24 februarie 2022 până în prezent, cotațiile medii Platts utilizate ca valoare de referință în calculele realizate zilnic, exprimate în moneda națională s-au majorat cu circa 50% la benzină și cu 46% la motorină, în timp ce marja comercială specifică acceptată de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în preț rămâne a fi neschimbată din septembrie 2021 și constituie 2.62 lei/litru.

În rezultat, pentru ziua de mâine 02.06.2022 sunt stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard:

  • Pentru benzina COR 95 – 31.62 lei/litru (+17 bani);
  • Pentru motorină – 27.89 lei/litru (+28 bani).

Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/