Doi foști membri ai U.S. Army Special Forces au recunoscut că l-au ajutat pe Carlos Ghosn să fugă din Japonia

Veteranul american Michael Taylor și fiul său Peter, foști membri ai U.S. Army Special Forces, care au fost extrădați din patria lor, au recunoscut că l-au ajutat pe fostul șef al Alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, să evadeze din Japonia la sfârșitul lunii decembrie 2019, atunci când se afla în arest la domiciliu.

Aceştia au pus la cale o operaţiune complexă prin care l-au scos pe Ghosn afară din ţară, ascuns în cutia unui instrument muzical!

Vezi şi: Cifra zilei: Fuga lui Carlos Ghosn din Japonia l-a costat cât 132 de maşini sport Nissan GT-R

Mărturiile au fost făcute astăzi în cadrul unei şedinţe de judecată organizată pe caz în Tokyo. Când un judecător i-a întrebat dacă există erori în acuzațiile aduse de procuror, aceştia au spus că nu. Acum, după ce s-au „predat” atât de rapid, riscă să stea la închisoare pentru un termen de până la trei ani.

Amintim că statul american i-a predat pe cei doi Japoniei în martie 2021, la cererea procuraturii din Tokyo. Conform informațiilor adunate de procurori, tatăl și fiul l-au ajutat pe Ghosn să ajungă în Liban cu un avion privat, închiriat special, de pe Aeroportul Internaţional Kansai, primind 1.3 milioane de dolari pentru serviciile lor, dintre care unele au fost plătite unei companii de publicitate deținute de tânărul Taylor.

De asemenea, s-a constatat de procurori că tânărul Taylor fusese un vizitator frecvent în Liban, ei spunând că planificarea evadării a început cu aproximativ șase luni înainte ca Ghosn să fugă. Totodată s-a aflat că soția lui Ghosn, Carole, a solicitat ajutor de la Michael Taylor, iar Ghosn l-a contactat ulterior de la Tokyo cu un telefon pe care l-a ascuns de autoritățile japoneze.

Un al treilea bărbat pe nume George-Antoine Zayek, recrutat de cei doi membri ai familiei Taylor, a călătorit în Japonia mai târziu în 2019 pentru a găsi o cale de a trece cu succes prin securitatea aeroportului, stabilind că terminalul privat al Aerportului Internaţional Kansai este cea mai bună oportunitate. Zayek rămâne deocamdată în libertate.

Cât privește ascunzișul improvizat: Bagajele care nu încap prin aparatul de scanare de acolo sunt inspectate manual. Cu toate acestea, pilotul unei aeronave private este în drept să renunţe la această verificare.

Carlos Ghosn a fost arestat pe 19 noiembrie 2018, fiind suspectat de încălcarea legislației financiare japoneze. S-a pretins că, în decursul a cinci ani, managerul a primit aproximativ 90 de milioane de dolari drept recompensă de la Nissan, însă când trebuia să achite impozitul a declarat aproximativ jumătate din sumă. Acum se află în Liban, în patria sa, care nu are niciun tratat de extrădare cu Japonia.

În Ţara Soarelui Răsare rata condamnărilor este de 99%.

Vezi şi:

Piloţii avionului care l-a evacuat ilegal pe Carlos Ghosn din Japonia au fost condamnați la închisoare

(video) Carlos Ghosn, în prima conferinţă de la libertate: “Decizia de a fugi a fost cea mai grea din viața mea”

Cmentariile sunt închise