Evoluția prețurilor la carburanți în 2022 în Republica Moldova şi tarifele plafon pentru 30 decembrie
În anul 2022, piața carburanților a fost puternic influențată de factori precum războiul din Ucraina, modificarea surselor și căilor logistice de aprovizionare, de sancțiunile impuse de comunitatea internațională Federației Ruse și incertitudinea generală existentă pe piețele petroliere.
Aspectele date au avut un impact puternic asupra prețurilor la petrol și la produsele derivate din acesta pe plan internațional, care s-au reflectat direct și asupra prețurilor din Republica Moldova.
În consecință, pe parcursul anului au fost înregistrate două valuri puternice de scumpiri (martie-aprilie și iunie-iulie), fiind înregistrate și cele mai mari prețuri la carburanți din istoria țării. În același timp, în anumite perioade prețul la motorină în mod atipic s-a poziționat la un nivel mai înalt în comparație cu benzina.
Datorită eforturilor colective depuse de către statele membre ale Uniunii Europene și țările G7, către a doua jumătate a anului curent prețurile la carburanți au urmat o tendință de scădere, ajungând spre sfârșitul lunii decembrie sub media anuală cu 4.07 lei/litru (15%) la benzină și, respectiv, cu 2.80 lei/litru (11%) la motorină.
Evoluţia preţului benzinei 95
- Prețul minim – 21.30 lei/litru (stabilit la 03.01.2022);
- Prețul maxim – 33.90 lei/litru (stabilit la 15.06.2022);
- Prețul mediu anual – 26.55 lei/litru.
Evoluţia preţului motorinei standard
- Prețul minim – 17.73 lei/litru (stabilit la 03.01.2022);
- Prețul maxim – 32.46 lei/litru (stabilit la 23.06.2022);
- Prețul mediu anual – 26.02 lei/litru.
În conformitate cu evoluțiile cotațiilor internaționale înregistrate la finele anului, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard pentru ziua de 30.12.2022 sunt stabilite la nivelul de:
- 22.48 lei/litru – pentru benzina COR 95 (+8 bani);
- 23.22 lei/litru – pentru motorina standard (-5 bani).
Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon! Acum platforma există şi sub formă de aplicaţie mobilă!
Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.
Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:
Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova
Cmentariile sunt închise