Expert, despre intenţia de a se reveni la practica plafonării preţurilor la carburanţi: “Nu statul trebuie să le dicteze”

Ieri, la şedinţa Guvernului, a fost aprobat pozitiv un aviz al unei iniţiative legislative înaintate de un deputat din Parlament, marcând astfel startul procesului de revenire la metodologia veche de stabilire a preţurilor la carburanţi şi anume prin tarife plafon anunţate de ANRE, o dată la două săptămâni.

Practica a fost folosită în perioada anilor 2016-2018, însă ulterior s-a renunţat la ea şi de la 1 ianuarie 2019 a intrat în vigoare decizia că stabilirea costului carburanţilor la stațiile de alimentare va reveni în competența operatorilor, ținând cont de propriile costuri și aplicarea ratei de rentabilitate de cel mult 10%.

FOTO: 4tuning.ro

Solicitat pentru o reacţie de către AutoBlog.MD, expertul în energetică Sergiu Tofilat, a dat de înţeles că intenţiile autorităţilor sunt nechibzuite.

“Lipsa concurenței este principala problemă a pieţei produselor petroliere. Responsabil de această situaţie este exclusiv Consiliul Concurenţei, care nu-şi îndeplinește atribuțiile! Studiind Legea Concurenţei nr. 183 din 11.07.2012, observăm că acest Consiliu al Concurenţei are toate pârghiile necesare: investighează practicile anticoncurenţiale (art. 39, lit. e), se poate autosesiza şi poate iniţia investigații (art. 49, alin. 5 şi art. 55, alin. 2), are dreptul să solicite orice informaţii (art. 54) şi să aplice amenzi (art. 69 şi 70).

Administraţia Consiliului Concurenţei fie trebuie să se apuce de lucru, fie trebuie dată afară şi numiţi alţi oameni la conducere. În loc de asta, deputatul Oleinic şi Guvernul vor să folosească metode sovietice, când statul dictează preţurile.

Toate țările din UE demult au înțeles că reglementarea preţurilor nu este eficientă şi că trebuie promovată concurența. Îi îndemn pe cei din Guvern şi Parlament să citească cercetarea făcută în 2014 de Kiel Institute for the World Economy, în care sunt analizate peste 300 de studii în domeniul produselor petroliere din 70 ţări. Pot să le organizez un training gratuit, dacă nu au suficiente competenţe.”

Când exact ANRE îşi va relua competenţele de plafonare a preţurilor la carburanţi nu este deocamdată clar, însă modificările necesare vor trebui întâi să treacă de votul majorităţii deputaţilor din Parlament. Vom urmări evoluţia situaţiei.

Cmentariile sunt închise