Ford va lansa un model electric accesibil care va concura cu Dacia Spring

Oficialii Ford au dezvăluit presei că vor schimba strategia de dezvoltare în privința electromobilității pentru a putea convinge mai mulți cumpărători să treacă la vehicule electrice.

Ford Motor Company are deja mai multe vehicule electrice în producție, dar majoritatea sunt situate la prețuri ridicate. În plus, cele mai vândute modele ale sale nu sunt electrice, ci cu motoare clasice cu ardere internă. Anul trecut însă, cel mai procurat model din lume a fost Tesla Model Y și a cucerit Europa. Asta indică o schimbare de mentalitate în profilul clienților. Prin urmare, și Ford va trebui să se miște mai repede și să realizeze un automobil electric mai accesibil.

Ford a realizat modelul Explorer pentru Europa împreună cu Volkswagen pe baza platformei lui ID.4. Această mașină va fi lansată la vânzare în cursul acestui an cu prețuri în jur de 40.000 de euro. La această sumă, constructorul american nu se poate aștepta să realizeze volume importante de vânzări. Pe de altă, Citroen a lansat deja e-C3 în același segment, iar Hyundai pregătește un concurent pentru Dacia Spring.

Concurenți în clasa mică EV

Asta înseamnă că vom asista la o competiție puternică pe segmentul vehiculelor electrice sub 20.000 de euro. În cazul în care vor continua planurile de subvenție a achiziției acestora, modelele vor deveni tot mai atractive. Mai mult, costul încărcării vehiculelor la domiciliu pe timpul nopții este foarte rentabil. Astfel nu va mai trebui să ne îngrijorăm când ANRE va spune că nu poartă nicio vină de scumpirea carburanților. În plus, cu o mașină electrică puteți pleca în fiecare dimineață cu bateriile pline.

Generatii Ford Fiesta
Generatii de Ford Fiesta

Ford a renunțat la majoritatea mașinilor sale de dimensiuni reduse precum Fiesta sau crossoverul mic Fusion. În același timp, alți producători europeni și asiatici reușesc să obțină volume mari de vânzări cu vehicule din aceste categorii.

Jim Farley, președintele companiei Ford, a declarat că „Ne ajustăm capitalul, ne vom orienta mai mult spre EV-uri mici”. De asemenea, a mai spus că „am făcut un pariu în liniște în urmă cu doi ani” pentru a crea o platformă de vehicul electric de mici dimensiuni. Această echipă este condusă de Alan Clarke, care a dezvoltat vehiculele Tesla în ultimii 12 ani!

Soluțiile Ford

Noua platformă care se află în curs de dezvoltare va permite constructorului Ford să producă mai multe tipuri de vehicule. Anul trecut, producătorul american a înregistrat pierderi de peste 4.7 miliarde USD cu mașinile sale electrice, iar prognoza pe anul acesta este și mai rea: minus 5.5 miliarde. Acestea sunt cauzate de ineficiența grupului american în dezvoltarea și vânzarea vehiculelor electrice. Prin urmare, dacă nu se va adapta rapid cerințelor pieței, va ajunge la minusuri și mai mari.

Dacia Spring facelift
Dacia Spring Extreme

De altfel și în Moldova se poate observa un dezinteres al cumpărătorilor pentru marca Ford. Într-un top 40 al celor mai populare mărci auto 2023 în Moldova, constructorul american ocupă abia locul 12 cu 207 unități vândute. Este în spatele mărcii Haval și la mare distanță de locul 1 ocupat de Toyota cu 1.344 de mașini. Prin urmare, o schimbare de strategie a grupului american ar trebui să fie resimțită și pe piața europeană a vehiculelor.

Cmentariile sunt închise