(foto) Acestea sunt noile FIA Safety Car şi Medical Car de la Mercedes-AMG pentru Formula 1

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Compania Mercedes-AMG a ales ziua de 8 martie pentru a introduce noua maşină de siguranţă şi cea medicală, ambele destinate să participe în noul sezon de Formula 1. Spre deosebire de cele din 2021, în acest an vom vedea pe marile circuite adevărate supercaruri de top!

Când sezonul va începe în perioada 18-20 martie cu Marele Premiu al Bahrainului, îşi vor face debutul oficial şi noile Mercedes-AMG GT Black Series (730 CP, 0-100 km/h în 3.2 secunde, viteză maximă – 325 km/h) pe post de Safety Car şi Mercedes-AMG GT 63 S 4MATIC+ (639 CP, 0-100 km/h în 3.2 secunde, viteză maximă – 315 km/h) în rol de Medical Car.

Caracteristici cheie:

  • Din punct de vedere tehnic, ambele mașini sunt aproape în întregime standard. Cu toate acestea, au echipamente extinse specifice locurilor lor de muncă respective pe pistă. Cea mai vizibilă caracteristică a safety car-ului oficial este absența unui girofar obișnuit pe acoperiș, care ar fi interferat cu echilibrul aerodinamic atent rafinat al seriei AMG GT Black!
  • În schimb, inginerii din Affalterbach au venit cu o soluţie complet nouă. În partea din față, semnalizarea obligatorie a fost încorporată în zona superioară a parbrizului, în timp ce luminile orientate spre spate au fost integrate elegant în imensa aripă posterioară. Toate funcțiile de semnalizare sunt livrate prin intermediul luminilor LED cu reacție rapidă, eficiente din punct de vedere energetic.
    • În partea din față, trei module mici de lumină portocalie și un modul verde mare sunt poziționate pe fiecare parte a logoului AMG, la nivel cu parasolarele. În lama superioară principală a aripii posterioare se află 13 elemente portocalii – trei pe marginile exterioare de pe fiecare parte care strălucesc constant și alte șapte centrale care clipesc atunci când este necesar. Există, de asemenea, încă patru module LED mai largi, verzi.
      • Culoarea portocalie: Imediat ce mașina de siguranță este chemată în serviciu, LED-urile portocalii sunt pornite. Luminile portocalii care clipesc în secțiunea centrală din spate și care strălucesc constant de o parte și de alta în față înseamnă “absolut nicio depășire”.
      • Culoarea verde: Dacă maşina intră pe pistă la începutul unei faze a mașinii de siguranță, modulele verzi din față și din spate sunt activate. Acest lucru semnalează piloţilor că pot depăși mașina de siguranță.
      • Toate modulele sunt complet reglabile pentru a permite adaptarea intensității luminii la condiții: de exemplu, curse pe timp de noapte sub proiectoare sau lumină solară foarte puternică pe timp de zi.
    • Două mici camere video mai sunt integrate în aripa posterioară și imaginile lor sunt afișate în interiorul mașinii. O cameră servește drept oglindă retrovizoare electronică pentru copilot (monitor mic în headlinerul din dreapta oglinzii retrovizoare tradiţionale), în timp ce cealaltă transmite un flux TV în direct.
    • Pentru spectatorii din tribune, există și un modul de lumină în fiecare dintre geamurile laterale posterioare care afișează “SC” (pentru Safety Car) în portocaliu atunci când mașina este în acțiune.
    • Plăcuța de înmatriculare din spate este, de asemenea, iluminată fie în portocaliu, fie în verde, în sincronizare cu luminile de siguranță. De asemenea, farurile și stopurile au un rol important în semnalizare. Ori de câte ori mașina de siguranță este pe pistă, intermitentul lor rapid atrage și mai multă atenție.
  • Interiorul mașinii oficiale de siguranță este cel standard, dar include pachetul opțional Track Package care include soluţii de protecţie în caz de răsturnare, precum: o cuşcă de protecţie uşoară din bare tubulare din titan, bretele de fixare a centurilor, două bretele posterioare și o cruce diagonală în spate. Sistemul crește și mai mult rigiditatea deja excelentă a vehiculului și, prin urmare, are o influență pozitivă asupra performanței, pe lângă faptul că îmbunătățește siguranța pasivă.
    • Scaunele-scoică fac parte din pachetul Track şi pot fi comandate de orice client. Cu toate acestea, în acest Safety Car un suport pentru pahare este instalat în pernele laterale pentru a găzdui o sticlă de apă.
    • Controlul semnalizării luminoase se face printr-un panou montat în partea frontală a tavanului, cu butoane rotunde, colorate, care permit comutarea precisă când se poartă mănuşi de curse.
    • Singurele caracteristici noi sunt centurile de siguranță în șase puncte prevăzute de FIA și două tablete în consola centrală și panoul de instrumente din fața scaunului pasagerului. Acestea îi permit copilotului Richard Darker să monitorizeze câmpul de Formula 1. Afișat pe tableta din stânga în consola centrală este semnalul TV internațional. Iar monitorul din dreapta poate fi comutat între reprezentarea animată care arată poziția actuală a mașinilor de curse pe pistă sau timpii actuali ai turului. Gestionarea datelor pentru instrumentele de comunicare vizuală este gestionată de un InCar Hotspot şi WLAN.
    • În timp ce Bernd Mayländer se concentrează pe pistă și, în același timp, supraveghează lucrurile în oglinda retrovizoare, Richard Darker menține contactul radio cu cei care controlează cursa. În consola centrală sunt două butoane roșii pentru controlul tuturor comenzilor radio, plus două rotative pentru reglarea volumului.
    • Mayländer și Darker vorbesc, de asemenea, unul cu altul printr-un interfon radio.
    • Cabina mai este echipată cu un al doilea sistem radio ca back-up de urgență.
  • Alte sisteme suplimentare specifice FIA sunt, de asemenea, instalate și sunt identice cu cele din fiecare mașină de curse de Formula 1. Acestea includ: sistemul transponder pentru păstrarea timpului, GPS-ul de înaltă rezoluție și telemetria.
    • De asemenea, este integrat “sistemul de triaj”, care utilizează trei LED-uri colorate în panoul de instrumente și în fața copilotului pentru a afișa steagurile pentru secțiunea respectivă a pistei.
    • În plus, există “lumina de avertizare medicală”. În cazul unui accident pe pistă care depășește un prag critic de forță g, LED-urile clipesc de mai multe ori. Acest lucru le oferă lui Bernd Mayländer și Richard Darker un avertisment suplimentar pentru a se pregăti pentru acțiune.
  • Încă ceva: pentru Safety Car, specialiștii în suspensie din Affalterbach au proiectat un set-up special în combinație cu anvelopele Pirelli P Zero, care oferă cea mai bună soluție posibilă pentru toate pistele de curse și condițiile meteorologice. 
  • Noul sezon de Formula 1 va vedea cea mai rapidă și mai puternică mașină medicală din istoria competiției. Poate lua la bord un echipaj de până la trei medici, pe lângă şofer, inclusiv coordonatorul FIA de salvare medicală Dr. Ian Roberts şi echipamentul de urgenţă. Ocupanții locurilor din spate sunt fie unul, fie doi medici locali – aceștia provin de la o clinică de specialitate din apropierea pistei de curse respective.
    • Mașina medicală urmează toţi participanții în primul tur, deoarece monoposturile sunt deosebit de dens ambalate în această fază critică a cursei. În cazul unui incident, acest lucru asigură faptul că medicii pot ajunge la locul accidentului cât mai repede posibil și pot începe imediat administrarea primului ajutor. În timpul cursei, maşina medicală stă în aşteptare în pit lane lângă cea de siguranţă.
  • În ceea ce privește aspectul, mașina medicală diferă de mașina de producție standard, în mare parte datorită logourilor distinctive FIA și F1, dar și a barei de lumină de pe acoperiș.
    • Girofarul este montat pe un suport din fibră de carbon, proiectat inclusiv în tunel eolian pentru a oferi cea mai mică rezistență posibilă la vânt.
    • În același timp, optimizează fluxul de aer spre aripa spate fixă, aranjată la cel mai abrupt unghi posibil pentru a genera forță maximă de apăsare.
    • Mai dispune de un Aerodynamic Package opțional, identic cu cel al vehiculului stradal.
    • Pe de altă parte, farurile și stopurile cu funcție de semnalizare, precum și plăcuța de înmatriculare din spate iluminată cu inscripția “mașină medicală” sunt diferențe suplimentare față de vehiculul standard.
  • În interiorul portbagajului spațios se află setul complet de echipamente de urgență, inclusiv un defibrilator, aparat de respirație, o foarfecă specială pentru descarcerări și două stingătoare de incendiu portabile. Când hayonul este deschis, lumini intermitente suplimentare semnalează un avertisment pentru câmpul de trecere al mașinilor de curse.
    • Interiorul mai este dotat cu patru scaune-scoică individuale de curse. Acestea au centuri cu prinderi în șase puncte (cele din față) şi în patru puncte (cele din spate). Pentru siguranță maximă, consolele scaunelor sunt sudate pe podeaua mașinii.
    • Unitatea de comutare FIA este aceeași cu cea din mașina de siguranță, dar poziționată în acest caz în consola centrală. Un set radio facilitează comunicarea cu echipa de management a cursei.
    • Pentru a urmări cursa, există trei tablete și un monitor suplimentar pentru oglinda retrovizoare electronică instalată pe planşa de bord de pe partea pasagerului. La fel ca mașina de siguranță, mașina medicală are, de asemenea, un InCar Hotspot şi WLAN.
  • Toți piloții de curse de Formula 1 poartă mănuși speciale echipate cu senzori în degetul mic pentru a-și monitoriza semnele vitale. În caz de urgență, paramedicii din mașina medicală pot primi informații în timp real pe unul dintre ecrane, spunându-le ritmul actual al pulsului sau nivelul de oxigen din sânge al victimei accidentului. Acest lucru le permite să coordoneze măsuri eficace și specifice de prim răspuns.

Din 1996 – adică în fiecare an de mai bine de un sfert de secol – Mercedes-AMG furnizează vehiculele de care Formula 1 are nevoie în situații de urgență!

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise