(foto) Este o mașină de înaltă performanță! O Tesla Model X P100D a fost implicată în accidentul din capitală

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În prezent compania Tesla oferă clienţilor săi Model X Plaid, un SUV electric cu trei motoare şi cu 1020 de cai putere la activ. Păi iată că înainte de el versiunea de top era Model X Performance, iar mai devreme P100D şi anume o astfel de maşină a fost implicată în tragicul accident de astăzi din capitală.

Respectiv, vorbim despre o maşină de înaltă performanţă, pe care oricine o alege trebuie să ştie de ce este capabilă şi ce riscuri există dacă se face abuz de putere, dar şi viteză, asta pentru că, nu este un secret pentru nimeni, există o tentație printre posesorii de electrice de a mai călca pedala în podea. Viteza mare repede se atinge, însă oprirea durează ceva mai mult timp, în funcţie de calitatea/starea/uzura frânelor/anvelopelor/carosabilului, plus alte condiții.

Tesla Model X P100D este o versiune care fost vândută între 2017 şi 2019, având un setup format din două motoare electrice ce produc între 680 CP şi 773 CP (în funcţie de upgrade), dar şi un cuplu masiv de ±1000 Nm! Cu AWD, o baterie de 100 kWh şi o greutate de 2.5 tone, este capabilă în condiţii ideale de un sprint 0-97 km/h în 2.9 secunde (0-100 km/h în 3.1 secunde).

În sine, da, Tesla Model X este unul dintre cele mai sigure autovehicule de pasageri de pe piaţă! Atât la testele organizate în cel mai serios mod de instituția guvernamentală americană NHTSA (la toate categoriile), cât şi la testele Euro NCAP (protecţia ocupanţilor adulţi – 98%), a luat cinci stele din cinci posibile. Totuşi, simulările accidentelor realizate de evaluatori şi experţi nu se efectuează la mare viteză (doar în limitele legale de deplasare prin zone urbane) şi drept obstacole nu sunt TIR-uri de mare tonaj.

Respectiv, urmările accidentelor cu astfel de autoturisme, produse în alte circumstanțe şi la viteze mari, nu pot fi prevăzute şi nici nu ar fi logic pentru producători ca să le facă nişte “tancuri” din fabrică. Automobilele uşoare sunt proiectate pentru a fi utilizate în limitele de viteză legale, în primul rând, iar orice abatere de la norme este mai mult o asumare de răspundere pe propria piele şi cu toate consecințele de rigoare.

Nu luăm apărarea producătorului american Tesla în acest caz, însă comentariile deja existente că această maşină e un rahat sau o conservă sunt mai mult de prisos decât logice.

Cmentariile sunt închise