(foto) HMG prezintă și anunță că va instala pe mașini electrice tehnologia Active Air Skirt

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Hyundai Motor Company și KIA Corporation, ambele parte a Hyundai Motor Group (HMG) au dezvăluit astăzi tehnologia Active Air Skirt (AAS) care minimizează rezistența aerodinamică generată în timpul conducerii la viteză mare, îmbunătățind în mod eficient autonomia și stabilitatea vehiculelor electrice.

Ambii producători auto au solicitat brevete conexe în Coreea de Sud și Statele Unite, intenționând să ia în considerare producția de masă după teste de durabilitate și performanță.

Deși nu este ceva nou în industrie, însă găsită deocamdată pe mașini scumpe și unele de nișă, AAS este o tehnologie care controlează fluxul de aer care intră prin partea inferioară a barei de protecție și controlează eficient turbulența generată în jurul roților vehiculului, funcționând variabil în funcție de viteza vehiculului în timpul conducerii cu mare viteză.

În era EV, concurența pentru a asigura o autonomie mai bună de la o singură încărcare a devenit acerbă, făcând relația dintre vehicule și aerodinamică mai importantă decât oricând. În plus, performanța aerodinamică are un impact semnificativ nu numai asupra puterii mașinii, ci și asupra stabilității de conducere și a zgomotului generat de vânt.

Ca răspuns, producătorii explorează diferite măsuri pentru a reduce coeficientul de rezistență (Cd) – coeficient de rezistență al aerului care acționează în direcția opusă mișcării vehiculului.

AAS este instalat între bara de protecție frontală și roțile frontale ale vehiculului, fiind ascuns în timpul funcționării normale, pus în acțiune la viteze de peste 80 km/h când rezistența aerodinamică devine mai mare decât rezistența la rulare și ascuns din nou dacă viteza coboară sub 70 km/h. Motivul acestei diferențe de 10 km/h este acela de a preveni funcționarea frecventă în anumite intervale de viteză.

De asemenea, motivul pentru care AAS acoperă doar partea din față a anvelopelor, fără a acoperi complet partea din față a mașinii, este legat de caracteristicile platformei E-GMP a Hyundai Motor Group pentru vehicule electrice. S-a constatat că este mai eficient de sporit performanța aerodinamică doar prin acoperirea unei părți a anvelopei deoarece podeaua platformei este plată. Totodată, acest lucru funcționează, de asemenea, pentru a spori forța de apăsare, îmbunătățind astfel tracțiunea și stabilitatea la viteză mare.

AAS poate funcționa și la viteze de peste 200 km/h, fiind posibil datorită aplicării de material cauciucat pe partea inferioară, care reduce riscul de stropire și deteriorare a obiectelor externe în timpul conducerii la viteze mari și asigură durabilitatea.

Hyundai Motor și KIA au anunțat că au testat și au redus coeficientul de rezistență (Cd) cu 0,008, îmbunătățind rezistența cu 2.8%, prin instalarea AAS pe un Genesis GV60. Cu alte cuvinte, AAS poate contribuie la sporirea autonomiei cu aproximativ 6 km.

Se așteaptă că această tehnologie va avea un efect mai mare asupra modelelor SUV pe care e mai dificil de îmbunătățit performanța aerodinamică.

Cmentariile sunt închise