(foto) Hyundai a schimbat fața ”tristă” a lui Bayon, unul dintre cele mai accesibile modele disponibile și în Moldova
Crossoverul compact Hyundai Bayon, mai bine spus cross hatchback-ul, a fost creat special pentru piața europeană și a debutat în 2021. Este o ”rudă” apropiată a noului i20 de a treia generație, însă Bayon are propria sa caroserie cu un design original și mai înălțată.
Compania Hyundai consideră aspectul atrăgător și interiorul modern drept principalele avantaje. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că aceste două aspecte au fost actualizate în timpul revizuirii planificate.
Caracteristici cheie:
- Exteriorul a devenit și mai angulară.
- Fața cu ”zâmbet trist” a dispărut datorită unei noi bare de protecție frontale, a unei grile de radiator diferite și imitației argintii a unui panou de protecție a motorului.
- Farurile au rămas la fel, dar acum sunt ușor fumurii, iar între luminile de zi a apărut o bandă LED la modă.
- Partea din spate a primit, de asemenea, o nouă bară de protecție cu un design reliefat.
- Sunt disponibile noi modele de jante de 16/17 inchi, iar paleta de culori pentru caroserie a fost completată cu patru nuanțe noi. De asemenea, o acoperiș opțional negru se poate combina cu mai multe culori pentru restul caroseriei.
- La o primă vedere, interiorul nu s-a schimbat, diferențele fiind subtile.
- Acum, din echiparea de bază este disponibil un monitor central de 10.25 inchi în locul unuia de 8.0 inchi.
- În spatele volanului există un LCD de 4.2 inchi însoțit de indicatori analogici, opțional fiind un monitor de 10.25 inchi.
- Sistemul multimedia în sine a primit o navigație actualizabilă “over-the-air” și suportă Apple CarPlay/Android Auto.
- Printre altele, au fost adăugate două porturi USB-C suplimentare – unul în față și unul în spate.
- Luminile din habitaclu au devenit LED, iar ca opțiune se oferă iluminare ambientală.
- Se mai poate opta pentru un încărcător wireless pentru telefoane și un sistem audio Bose premium cu opt difuzoare și un subwoofer.
- Nu s-au anunțat schimbări de ordin tehnic.
- În prezent, modelul european vine standard cu un benzinar natural aspirat de 1.2 litri și cu patru cilindri (84 CP), cuplat la o transmisie manuală în cinci trepte.
- Opțional sunt disponibile două benzinare turbo T-GDI de 1.0 litri (100 și 120 CP). Versiunea mai puternică este dotată cu un demaror generator de 48V (e opțional pentru versiunea cu 100 de cai).
- Cutia de viteze standard este un iMT6 cu ambreiaj “by-wire”, însă ambele motoare pot fi cuplate opțional la o cutie de viteze robotizată cu șapte trepte.
- Tracțiunea este doar pe puntea față.
- Un număr de caracteristici de conducere semi-autonome diferențiază noul Bayon, cel mai mic membru al familiei de SUV-uri Hyundai, de concurenții săi.
- Sistemul Lane Following Assist (LFA) funcționează pentru a menține vehiculul centrat în banda sa.
- Sistemul Forward Collision-Avoidance Assist (FCA) emite mai întâi un avertisment sonor, iar apoi, în caz de necesitate, aplică frânele pentru a preveni producerea unei coliziuni. Această caracteristică include detecție de mașini, pietoni și bicicliști, precum și Junction Turning, care poate aplica frânele pentru a preveni o coliziune cu o mașină care se apropie din sens opus la virajul într-o intersecție.
- O altă caracteristică avansată, Navigation-based Smart Cruise Control (NSCC), utilizează date din sistemul de navigație al vehiculului pentru a ajusta autonom viteza în timpul deplasării pe autostradă sau drum expres.
- Sistemul Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA) utilizează mai mulți senzori plasați în jurul mașinii pentru a monitoriza colțurile și, în cazul detectării unei alte mașini, apare o alertă vizuală pe oglinzile exterioare. Dacă este necesar, BCA acționează asupra frânei pentru a evita o coliziune sau pentru a reduce impactul.
- Bayon include, de asemenea, mai multe caracteristici care redirecționează ușor atenția șoferului atunci când acesta își pierde concentrarea. Driver Attention Warning (DAW) analizează stilul de condus pentru a detecta conducerea în stare de oboseală sau distragerea atenției. Acest sistem funcționează în tandem cu Leading Vehicle Departure Alert (LVDA), care avertizează atunci când vehiculul din fața sa începe să se deplaseze înainte, iar șoferul reacționează greu.
- Bayon mai are acum un sistem eCall de a doua generație, bazat pe rețeaua 4G, care alertează automat serviciile de urgență în cazul în care airbagurile vehiculului sunt declanșate în urma unui accident. Alternativ, ocupanții pot activa această caracteristică prin apăsarea unui buton.
Modelul Bayon se produce în Turcia, la aceeași platformă unde se fabrică i20. Producția mașinilor actualizate va începe în viitorul apropiat, iar prețurile vor fi anunțate la momentul lansării pe piață. Încă actualul Bayon se oferă în Republica Moldova pentru minimum 15.990 de euro.
Cmentariile sunt închise