(foto) Noul Renault 5 a fost scos la teste şi îşi arată formele pe camuflaj, special pentru cei prea curioşi
O fabrică miniaturală unică, secretă și de înaltă tehnologie este locul unde sunt asamblate primele vehicule Renault 5 complet electrice. Ascunsă în complexul de inginerie Technocentre al Renault, Centrul Global de Inginerie de Producție aduce la viață primele reprezentări tangibile ale viitoarelor modele Renault.
Ce se întâmplă în interiorul acestei clădiri mari ascunse în Technocentre Renault de lângă Paris? Această zonă în care nu poate fi utilizat smartphone-ul este interzisă tuturor, cu excepția personalului autorizat Renault. Creat acum 25 de ani, Global Production Engineering Center este o resursă unică.
Renault este unul dintre puținii producători de automobile care operează un prototip specific în care metodele și procesele de asamblare sunt reprezentative pentru liniile de producție auto. Imitând procesul de fabricație, centrul își propune să producă prototipuri care să reprezinte cu acuratețe viitoarele modele de producție pentru a valida procesul de asamblare industrială, ținând firesc pasul cu fazele de dezvoltare.
Înainte ca producția pe scară largă a noului Renault 5 să poată începe la uzina Douai din nordul Franței, prototipurile trebuie produse la Centrul de Construcție de Prototipuri. Această platformă de lângă Paris este locul unde sunt dezvoltate toate prototipurile viitoarelor modele de producție Renault.
Mai întâi apar prototipurile botezate “mules”, care sunt reprezentativi din punct de vedere tehnic pentru viitoarea versiune de producție. Fabricate începând cu octombrie 2021, aceste vehicule de teste aveau o siluetă asemănătoare lui Clio, fiind testați în Laponia ca parte a procesului de dezvoltare și testare a noii platforme CMF-B EV.
Iar prototipurile de „verificare a vehiculului”, care sunt fidele designului viitoarei versiuni de producție, sunt în curs de producere acum. Aceste vehicule camuflate vor fi conduse pe drumurile europene înainte de efectuarea ajustărilor finale, având un camuflaj special care scot în evidenţă liniile şi formele principale, special pentru a nu mai fi căutate cu o curiozitate exagerată de aceiași fotografi spioni.
Procesele, instrumentele și piesele dezvoltate cu atenție permit echipelor din fabrică să se concentreze în primul rând pe accelerarea producției, facilitată de operatorii fabricii instruiți de experții Centrului Global de Inginerie de Producție.
Faza de prototipare acționează ca o punte între designul produsului și producția la scară largă, oferind o oportunitate de a transforma ipotezele preliminare și datele numerice în soluții tangibile care pot fi testate și validate. Tot software-ul, conectorii și electronicele sunt de asemenea testate. Apropierea Technocentre de echipele de dezvoltare a noului Renault 5 înseamnă că întrebările pot fi abordate rapid și direct la fața locului.
Global Production Engineering Center se bazează pe expertiza profesioniștilor Technocentre pentru a produce peste 60 de vehicule care sunt reprezentative pentru viitorul Renault 5 complet electric. Aceste vehicule vor fi testate în condiții extreme (în frig și căldură intensă, pe teren montan etc.) pe distanțe lungi, oferind informații valoroase care vor fi folosite pentru a perfecționa modelul și pentru a se asigura că este pregătit pentru viitorii clienți.
Premiera noului Renault 5 este aşteptată până la sfârşitul anului curent, iar pe piaţă va fi cel mai probabil disponibil din primul trimestru al lui 2024. Anterior producătorul francez a declarat că va fi mai ieftin decât ZOE, deci preţul de start îi va fi mai mic de 30.000 de euro.
Cmentariile sunt închise