(foto) Noul sedan hibrid BYD Han DM-i – până la 1300 km fără realimentare
Încă o premieră pregătită pentru Salonul Auto de la Beijing din aprilie este de la gigantul chinez BYD.
Marca a prezentat în 2020 modelul Han disponibil în versiune electrică (Han EV) şi hibridă (Han DM). Ultima are pe puntea din faţă un benzinar turbo de doi litri, iar pe cea din spate un electromotor, pentru un total de 436 CP. Interesant este că cea hibridă este mai scumpă în China decât cea electrică: de la 35.000 dolari vs 34 de mii.
Acum familia va fi completată cu alte două modele hibride cu sisteme de propulsie mai avansate – BYD Han DM-i și Han DM-p.
Caracteristici cheie:
- Sistemul hibrid DM-i (Dual Mode intelligent) compania BYD l-a introdus acum un an și a început deja să-l instaleze pe unele modele. Sistemul este modelat după cele folosite de companii precum Mitsubishi sau Honda și poate funcționa atât în mod serie, cât și în mod paralel. Folosește un motor turbo de 1.5 litri (139 CP), însă de cele mai multe ori rămâne deconectat sau funcționează drept generator pentru a încărca o baterie.
- Noul BYD Han DM-i folosește în mare măsură doar tracțiune electrică. Roțile din față sunt puse în mişcare de un motor electric cu 197 CP, iar pe puntea din spate există un altul cu o capacitate de 218 CP. În total sistemul oferă 415 CP. Și numai în cazuri excepționale sau când e nevoie de sarcină mare, sistemul hibrid se mută în modul paralel, ceea ce înseamnă că motorul cu ardere internă este conectat la roțile motoare folosind un ambreiaj și o cutie de viteze cu o singură treaptă.
- O baterie litiu-fier-fosfat din noua serie Blade este situată sub podeaua cabinei şi are o capacitate de 37.5 kWh față de 15.2 kWh pe Han DM. Poate fi încărcată şi de la o priză externă, iar autonomia electrică cu energia din ea se ridică la 242 km. Însă rezerva totală de energie cu un rezervor plin de benzină și o baterie încărcată este de 1.300 km în ciclul NEDC. Consumul mixt de combustibil în modul hibrid este de 4.2 l/100 km.
- Versiunea Han DM-p are același sistem hibrid, iar “p” vine de la Performance. Motorul pe benzină și bateria sunt aceleași, însă motoarele electrice sunt mai puternice: 218 CP pe față și 272 CP pe spate (490 CP în total). Autonomia asigurată de baterie este mai mică (202 km), dar 0-100 km/h un astfel de autoturism poate realiza în 3.7 secunde.
- Lansarea noilor versiuni hibride introduce şi o restilizare a modelului Han. BYD Han DM-i are bare de protecție noi, o grilă diferită și stopuri LED cu un desen nou, toate care au contribuit la o lungime mai mare 4.975 (+15) mm. Versiunea DM-p se va deosebi doar prin jante şi anvelope diferite, alături de frâne mai performante.
- Habitaclul aproape că nu s-a schimbat deloc. Şoferul are la dispoziţie un panou de bord digital de 12.3 inci, un monitor central de 15.6 inci care poate fi întors şi pe verticală, alături de un minim de butoane fizice. Oferta de materiale de finisare a fost extinsă, inclusiv cu noi opțiuni de piele Nappa pentru scaune. Iar sistemul de cruise control adaptiv cu funcţie de menținere în bandă a fost modernizat și acum se numește DiPilot.
Noile sedanuri hibride vor fi puse în vânzare înainte de sfârșitul primăverii. Prețurile nu au fost încă anunțate, dar versiunea DM-p va fi cu siguranță cea mai scumpă din întreaga familie Han.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise