(foto) Noul VW I.D. BUZZ CARGO Concept uimeşte prin setul său de acumulatori de 111 kWh
Vă mai amintiţi de conceptul VW I.D BUZZ, prezentat la începutul anului 2017 peste ocean? Acum, după aproape doi ani, germanii s-au gândit să facă o variantă comercial utilitară a acestuia, numită CARGO.
Maşina cu specificaţii interesante a fost prezentată la Salonul Auto de Vehicule Comerciale de la Hanovra, care se desfăşoară în aceste zile.
Exteriorul lui I.D. BUZZ CARGO este similar cu cel al prototipului original şi aminteşte de celebrul T1, mai ales prin caroseria bicoloră, capota originală şi logoul masiv poziţionat pe aceasta din urmă. Partea frontală se remarcă prin nişte faruri LED prietenoase ca aspect şi alte corpuri de iluminat pe bara de protecţie. În partea posterioară există două uşi fără geamuri, nişte stopuri subţiri, un logo iluminat, o bară de protecţie nouă şi o cameră video.
Pe lateral s-a găsit loc pentru instalarea unor camere pe nişte picioruşe mici, care înlocuiesc oglinzile retrovizoare. Uşile prin care se intră în cabină, cea laterală din dreapta şi cele posterioare se pot deschide automat după un simplu contact tactil cu o suprafaţă specială. I.D. BUZZ CARGO este capabil să recunoască persoanele autorizate pentru a avea acces în el, printr-o cheie digitală ce poate fi trimisă maşinii de pe telefon.
Maşina măsoară: 5.048 mm în lungime, 1.976 mm în lăţime, 1.963 mm în înălţime şi are un ampatament de 3.300 de mm. Consola posterioară a fost alungită cu 106 mm comparativ cu cea a lui I.D. BUZZ. Greutatea totală pe care o poate transporta este de 800 de kg. Anvelopele măsoară 235/55 şi includ jante de 20 de inci, comparativ cu cele de 22 de inci ale conceptului original.
În habitaclu există foarte mult spaţiu datorită lipsei unei console centrale, a unui tunel central, a unui levier al cutiei de viteze şi alte lucruri. Şoferul are în faţa sau un volan multifuncţional cu panouri tactile care intră în bord în regimul de pilotare automată (nivel 4), un panou cu diverse comenzi pentru climatizare, comenzi tactile pe uşi, câteva în zona oglinzii retrovizoare şi practic atât.
Toate informaţiile necesare se vor proiecta pe parbriz, dar şi pe drum, în format 3D, prin intermediul unui head-up display cu suport de realitate virtuală.
În cabină pot lua loc până la trei pasageri, iar speteaza locului din mijloc poate fi rabată. Aceasta conţine un suport pentru o tabletă, suporturi pentru pahare, o brichetă, spaţii de depozitare şi câteva butoane. Scaunul şoferului poate întoarce cu 15 grade spre tabletă când microbuzul rulează în regim autopilot. Mai există şi o trapă acţionată electric.
Compartimentul pentru bagaje în maşina expoziţională are câteva rafturi cu sertare şi un tavan cu un panou LED. Aceste sertare sunt făcute în colaborare cu firma germană Sortimo. Împreună cu un sistem sofisticat de senzori, acestea sunt conectate atât cu tableta din cabină, cât şi la reţeaua globală prin Wi-Fi şi respectiv internet mobil/reţea radio. Atât şoferul, cât şi compania care a comandat marfa o pot monitoriza în timpul deplasării.
Totodată, când maşina ajunge la destinaţie şi conducătorul trebuie să livreze comanda, un alt sistem de iluminare cu laser semnalizează sertarul necesar pentru a-l ajuta să găsească mai rapid marfa. Iar în cazul în care se depistează că obiectele nu sunt depozitate corect sau sertarul nu este închis până la capăt, şoferul este avertizat şi maşina nu porneşte.
Noul VW I.D. BUZZ CARGO Concept este construit pe baza platformei modulare MEB, prezentată recent în mai multe detalii. Datorită acesteia, în funcţie de necesităţi, autonomia vehiculului care o deţine poate varia între minim 300 şi peste 550 de kilometri cu o singură încărcare completă a setului de acumulatori.
Bateria este integrată în podeaua vehiculului, coborându-i centrul de greutate și îmbunătățind semnificativ manevrabilitatea. Osiile au fost deplasate spre exterior, deoarece nu este necesar un spațiu pentru un motor cu combustie din față, iar motorul compact cu o cutie de viteze este montat pe puntea din spate. Această soluţie creează spațiu suplimentar (până la 0.2 m3) în partea din față a vehiculului. Motorul electric acționează puntea din spate cu suspensie multi link.
Ca alternativă, o versiune cu sistem de tracţiune integrală, care va asigura tracțiune și performanță îmbunătățită, va putea fi comandat la fel ca şi pe microbuzul de pasageri. O punte spate directoare, preluată de la conceptul prezentat la Detroit în 2017, a fost adaptată și la BUZZ CARGO. În combinație cu un unghi mare de rotire a roților din față, rezultă o rază de întoarcere completă extrem de mică, de mai puțin de 10 metri, ideală pentru manevre în oraș.
După cum am menţionat, unitatea de propulsie a lui BUZZ CARGO constă în principal dintr-un motorul electric cu o serie de componente electronice şi o cutie de viteze cu o singură treaptă, integrate pe puntea spate. Bateria litiu-ion și unitățile auxiliare se găsesc în partea frontală a maşinii, inclusiv în podeaua perfect dreaptă.
Debitul de energie de înaltă tensiune dintre motor și baterie este controlat de un sistem electronic. Aici, curentul direct (DC) stocat în baterie este transformat în curent alternativ (AC). Un convertor DC/DC furnizează energie cu o tensiune de 12 volți pentru alimentarea dispozitivelor de la bord.
Așa după cum am notat, este posibilă echiparea utilitarei cu baterii de dimensiuni/capacităţi diferite în funcție de profilul de utilizare al vehiculului. Dacă maşina acoperă distanțe destul de normale într-un oraș, zilnic și săptămânal, se recomandă utilizarea unei baterii litiu-ion cu o capacitate energetică de 48 kWh. Dacă este necesar un interval mai mare, cifra poate fi mărită până la 111 kWh.
La Hanovra a fost arătat un vehicul cu anume un astfel de set de acumulatori masiv. Motorul său electric produce 204 CP, iar viteza maximă pe care o poate atinge este limitată electronic la 160 km/h.
Bateria de înaltă tensiune a lui I.D. BUZZ CARGO este încărcată standard prin cablu. Utilizând sisteme de încărcare rapidă care funcționează la curent continuu de 150 kW, bateria de 48 kWh poate fi încărcată la o capacitate de 80% în 15 minute, iar una de 111 kW în proporţie de 80% în 30 de minute.
Ca alternativă, bateria de înaltă tensiune poate fi încărcată de la orice priză convențională de uz casnic, stații de încărcare cu o mare varietate de ieșiri de putere sau cutii de perete (wallbox-uri). Deși Bulli poate fi încărcat cu o putere de 2.3 kW printr-o rețea normală de 230 V, Volkswagen Commercial Vehicles oferă încărcătoare de perete care funcționează la niveluri de putere mult mai mari de până la 11 kW. Acestea sunt recomandate în special pentru încărcarea bateriilor în proporţie de 100% într-un depozit de vehicule al unei companii, peste noapte (când prețurile la electricitate sunt adesea mai mici).
Sistemul de baterii al viitoarei versiuni de producție a fost, de asemenea, pregătit pentru încărcare inductivă, la fel cu o putere de încărcare de 11 kW. Vehiculul concept are deja această tehnologie.
Odată cu debutul lui I.D. BUZZ și a lui I.D. BUZZ CARGO, următorul deceniu va vedea apariția unei alte serii de vehicule pentru a completa modelul „T6”, disponibil în versiunile Transporter, Caravelle, Multivan și California. Această serie va reprezenta designul originalului „transporter” în viitor.
Modelul de serie va fi lansat pe piaţă garantat între anii 2021-2023.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise