(foto) Porsche Unseen, partea a V-a: Incomparabilele 904 Living Legend, Le Mans Living Legend şi Vision Turismo

Sub seria numită “Porsche Unseen”, constructorul german a decis să facă publice secrete din culisele sale. Pentru prima dată arată lumii studii de design, realizate din 2005 până în 2019, care până acum au fost ținute sub cheie, nemaivăzute.

Producătorul de mașini sport prezintă viziuni spectaculoase asupra a 15 mașini diferite. Studiile timpurii acoperă segmentele “Spin-offs”, “Little rebels”, “Hyper cars” și “What’s next?”. În acest fel, Porsche oferă o perspectivă exclusivă asupra procesului său de proiectare – de la primul desen până la modelul finit pregătit pentru producția de serie.

Aici, pe AutoBlog.MD, le-am descris pe toate cele 15 în cinci articole separate. Iată detalii despre primul trioal doileaal treileaal patrulea şi acum despre ultimul!

  • Porsche 904 Living Legend

Uneori, ideile bune nu sunt atât de departe de a se transforma în realitate – poate chiar în altă parte a grupului-familie VW. Din 2002, Volkswagen efectua cercetări într-o mașină economică cu motor de un litru volum şi abia în 2014 a lansat în ediţie limitată (200 unităţi) modelul XL1.

Mai presus de toate, acest studiu a stârnit interesul Porsche Design Studio datorită șasiului său monococ din carbon. Acest lucru s-a datorat faptului că arhitectura de vehicul, uşoară şi compactă, a oferit posibilitatea de a dezvolta o mașină sport radical de mică și minimalistă.

Așa că, pe măsură ce echipa de design a început să experimenteze cu diferite stiluri de caroserie, și-au dat seama rapid, spre uimirea lor totală, că mașina pe care au proiectat-o avea proporții și dimensiuni foarte asemănătoare cu una dintre legendele uşoare de curse din muzeul fabricii – Porsche 904.

Rezultatul a fost, în 2013, la scară de 1:1, o mașină sport (machetă cu panouri de caroserie) incredibil de compactă și eficientă, cu motor poziţionat central. Cu cabina sa joasă și arcadele de roți evazate sculptural, a transportat cu încredere ideea de design purist a legendarului Porsche Carrera GTS din 1963 până în prezent. Un motor de motocicletă V2 cu turaţii înalte ar fi fost o centrală electrică potrivită pentru Porsche 904 Living Legend, care abia cântărea mai mult de 900 kg!

  • Porsche Le Mans Living Legend

Porsche 550 a rămas gravat în amintirile noastre mai presus de toate ca un spyder absolut purist. Cu toate acestea, prima mașină sport de la Stuttgart-Zuffenhausen, care a fost proiectată special pentru motorsport, și-a început cariera la Le Mans cu un acoperiș închis.

Cu doar 78 CP, în jur de 550 kg, maşina sport cu motor poziţionat central şi-a făcut debutul la maratonul de 24 de ore de Le Mans în 1953. Helmut „Helm” Glöckler și Hans Herrmann se aflau la volan.

În 2016, Porsche 550 a servit drept inspiraţie pentru echipa Porsche Design din Weissach pentru crearea unei maşini stradale extreme bazată pe modelul Porsche Boxster.

Ca urmare, este în mod clar posibil să se discearnă originile pistei de curse în designul lui Porsche Le Mans Living Legend (machetă făcută la scară 1:1): capacele din față și din spate se pot deschide în direcții opuse, realimentarea are loc printr-un buşon central frontal și poartă cu mândrie numerele sale de start de curse tot timpul.

Prizele mari de aer din geamurile laterale din spate indică ce motor de curse este instalat – cel mai incredibil şi răsunător agregat cu opt cilindri. În cel mai larg sens, Porsche Le Mans Living Legend este un predecesor al actualului Porsche 718 Cayman GT4.

  • Porsche Vision Turismo

Nu fiecare model de producție de serie de succes este dezvoltat într-un proces de proiectare liniară. Uneori pot exista o serie de coincidențe și alinieri neașteptate ale stelelor care conduc un designer, prin câteva ocolișuri, până la destinația finală. Povestea lui Porsche Taycan – prima mașină sport de producție complet electrică a mărcii – a început, de asemenea, cu o neînțelegere.

„Când eram în trecere, am văzut o reprezentare schematică a lui Porsche 918 pe o tablă de desen a unui designer din studioul nostru. O linie fusese redesenată cu un stilou pentru a arăta clar conturul care cade. De la colțul ochiului părea o articulație a ușii din spate. Am fost uimit!”, își amintește Michael Mauer.

Anume aşa s-a născut ideea unei mașini super sportive cu patru locuri pentru pasageri. Următoarea întrebare a fost cea a sistemului de propulsie adecvat, care să permită realizarea proporțiilor deosebit de sportive: ar putea acest atlet interesant să fie alimentat de un motor montat central? Sau ar trebui să primească un motor posterior în tradiția mărcii, ceea ce ar fi rezultat în primul 911 cu patru portiere?

„Având în vedere problema proporțiilor și apariția subiectului mobilității electrice, am descoperit că ideea ar putea fi realizată și mai bine cu un sistem de propulsie pur electric”, a mai spus Michael Mauer.

Astfel, prima etapă evolutivă a lui Porsche Taycan a fost deci dezvoltată dintr-o mașină super sport cu patru locuri, făcută în 2016, după conceptul Mission E. Prototipul Porsche Vision Turismo, o machetă făcută la scară 1:1, a stabilit, de asemenea, noi tendințe în ceea ce privește stilul: bara de lumină continuă cu sigla Porsche în spate a fost adoptată ca element fix în identitatea mărcii și poate fi găsită acum pe aproape toate modelele. Noua identitate de design a vehiculelor electrice a fost, de asemenea, dezvoltată și definită în continuare pe baza farurilor acestei maşini.

Amintim că o selecție de studii va fi, de asemenea, expusă mai târziu, pentru ca fanii să le admire direct. Muzeul Porsche va integra modelele în expoziţia sa în 2021.

Suplimentar, pentru fanii mărcii, cartea de peste 328 de pagini, intitulată “Porsche Unseen” a fost lansată de editura Delius Klasing şi este disponibilă de cumpărat inclusiv în magazinul din muzeul Porsche. Cititorilor interesați li se oferă o privire detaliată în culisele Style Porsche. 

Cmentariile sunt închise