(foto) Premieră europeană: Noul Nissan Juke Hybrid nu folosește sistemul original din fabrică

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Noul Juke a fost electrificat şi Nissan nu a făcut asta cu forţele proprii, deşi putea! Amintim că niponii au propriul sistem hibrid e-POWER, care funcționează în mod secvențial: roțile sunt puse în mișcare de un motor electric, iar propulsorul cu ardere internă este exclusiv un generator de energie pentru a reîncărca bateria.

Din câte se pare, pentru că acum Juke este produs numai în Marea Britanie și vândut în principal pe piața europeană, în numele unificării locale şi optimizării costurilor/cheltuielilor, s-a decis folosirea unui sistem de propulsie de la Renault.

Caracteristici cheie:

  • Sub capotă, o astfel de maşină va dispune de un sistem E-TECH. Asta înseamnă că un benzinar natural aspirat de 1.6 litri marca Nissan (94 CP/148 Nm) este combinat cu un electromotor (49 CP/205 Nm) şi, de la Renault, cu o cutie de viteze inovatoare multi-mode, cu un demaror-generator de înaltă tensiune de 15 kW, un invertor şi o baterie răcită cu apă de 1.2 kWh.
  • Rezultatul net este numit un sistem de propulsie care oferă cu 25% mai multă putere decât opțiunea actuală a motorului pe benzină de 1.0 litri cu trei cilindri, o reducere a consumului de combustibil de până la 40% în ciclul urban și cu până la 20% în ciclu mixt (5.2 l/100 km).
    • Noul Juke Hybrid va fi pornit mereu exclusiv în modul electric şi va rula pe electricitate (cât va permite sistemul) cu o viteză de până la 55 km/h (dezvoltatorii promit că asta se va întâmpla în proporţie de până la 80% dintr-o călătorie urbană, cu pauze scurte pentru încărcarea bateriei).
    • Are şi o comandă dedicată pentru ca utilizatorul să-l poată folosi ca electromobil (când este posibil) când doreşte.
  • Componenta cheie a sistemului este numită cutia de viteze multimodală avansată cu frecare redusă. Pentru a reduce frecarea, această cutie de viteze folosește ambreiaje cunoscute drept „dog clutch” în locul inelelor convenționale de sincronizare pentru a schimba cele patru trepte de viteză disponibile atunci când e folosit motorul cu ardere internă și alte două trepte în modul EV.
    • În plus, pentru a reduce frecarea, această cutie de viteze nu utilizează un ambreiaj tradiţional. Iar cele două agregate electrice sunt utilizate în combinație pentru a sincroniza treptele de viteză, oferind o accelerație lină, conectată și receptivă.
    • Cutia de viteze este controlată de un algoritm avansat, gestionând punctele de schimbare, regenerarea bateriei, precum și arhitectura avansată serie-paralel. Grupul motopropulsor poate naviga prin diferite tipuri de hibridizare posibile (serie, paralel, serie-paralel) în funcție de cerințele de accelerație și putere fără ca şoferul să intervină cumva.
  • Noul Juke Hybrid mai dispune de funcția avansată Regenerative Cooperative Brake, care îmbină frânarea regenerativă și frânarea tradițională prin frecare pentru a obține o senzație naturală a pedalei și o recuperare eficientă a energiei. Șoferul nu va fi conștient de reglajele dintre cele două sisteme, asigurându-se că feedbackul prin pedala de frână rămâne constant și intuitiv.
  • Juke Hybrid vine, de asemenea, cu un selector de moduri de rulare, care îi va permite șoferului să selecteze modul Eco, Normal sau Sport. Nu numai că modul de rulare schimbă efortul de direcție, funcționarea climatizării și răspunsul pedalei de accelerație, în cazul noului sistem de propulsie hibrid, ci schimbă și comportamentul de frânare regenerativ și starea de încărcare a bateriei. În modul Sport, de exemplu, regenerarea sub frânare este setată la un nivel ridicat pentru a maximiza puterea electrică pentru o accelerare eficientă.
  • Ca și în cazul modelului pur electric LEAF, noul Juke Hybrid va fi echipat cu sistemul e-Pedal, care, atunci când este activat, permite controlul progresului mașinii cu ajutorul pedalei de accelerație. Când piciorul este ridicat de pe accelerator, se aplică o frânare moderată cu o forţă de până la 0.15g, care va decelera maşina până la 5 km/h.
  • Din punct de vedere estetic această versiune nu se va deosebi cumva semnificativ faţă de cea de bază non-hibridă. Nissan spune doar că s-au făcut o serie de mici modificări pentru a optimiza eficiența aerodinamică a acestui model şi s-au adăugat insigne Hybrid.
    • Grila frontală are acum noul logo al mărcii Nissan și dispune și de o bandă neagră lucioasă unde întâlnește capota, punând modelul în linie cu altele electrificate care împărtășesc același motiv de design.
    • Designul grilei în sine este acum mesh și are o suprafață de deschidere mai mică pentru a optimiza eficiența aerodinamică, posibilă datorită cerințelor mai scăzute de răcire ale versiunii Hybrid.
    • De asemenea, au fost aduse modificări caroseriei de sub bara de protecție pentru a îmbunătăți fluxul de aer și, în mod unic pentru acest model, a fost adăugat un obturator activ al grilei radiatorului, permițând reglarea automată a fluxului de aer în funcție de nevoile de răcire, reducând rezistența aerodinamică cât mai mult posibil.
    • Spoilerul care este montat deasupra lunetei a fost reprofilat pentru un flux de aer mai curat în spatele mașinii. În fața roților frontale, spoilerele anvelopelor au fost remodelate și repoziționate pentru a curăța fluxul de aer, în timp ce puntea din spate dispune de un capac ce netezește fluxul de aer de sub mașină.
    • Noile jante din aliaj de 17 inci în două tonuri vor fi introduse în același timp cu Juke Hybrid (vor fi disponibile și pe versiunile non-hibride), iar drept alternativă sunt jantele aero în două tonuri de 19 inci, derivate din cele pregătite pentru Nissan Ariya.
  • În habitaclu, diferit şi specific este panoul de instrumente. O reprezentare vizuală a fluxului de putere poate fi afișată pe ecranul de 7 inci dintre cele două cadrane.
    • Butonul pentru e-Pedal este poziționat pe consola centrală. Butonul pentru activarea modului electric este între cele două deflectoare centrale de ventilație.
    • Spațiul portbagajului este de 354 de litri (-68 litri), din cauza bateriei montate în zonă. Cu scaunele din spate rabatate, spațiul portbagajului rămâne cel mai bun din clasă – 1.237 de litri, în timp ce spațiul pentru genunchii pasagerilor din spate rămâne neschimbat – 553 mm.

Vânzările modelului vor începe din vara anului curent.

Vezi neapărat şi:

Cmentariile sunt închise