(foto) Premieră în Japonia: Toyota a lansat compacta electrică C+pod
Toyota Motor Corporation a anunțat lansarea vehiculului electric ultra compact C+pod. Iniţial acesta devine disponibil pentru utilizatori corporativi, autorități locale și alte organizații care au explorat noi opțiuni pentru a stimula popularizarea BEV-urilor (battery electric vehicle).
Toyota intenționează să promoveze în continuare stabilirea sistemelor de popularizare a BEV-urilor, inclusiv dezvoltarea de noi modele de afaceri și să organizeze o lansare pe scară largă a modelului, inclusiv pentru persoanele fizice, până în 2022.
Caracteristici cheie:
- Imită practic în totalitate prototipul arătat în 2019 – Toyota Ultra-compact BEV.
- Măsoară 2.490 x 1.290 x 1.550 x 1.780 mm (lungime x lățime x înălțime x ampatament) și are o rază de întoarcere de 3.9 metri. Garda la sol îi este de 145 mm, iar greutatea îi variază între 670-690 kg.
- Corpul are o bază de oțel, dar panourile exterioare sunt din plastic pentru o reducere maximă a greutăţii. Toate corpurile de iluminat sunt pe bază de LED-uri.
- În cabină se regăsesc doar două scaune pentru pasageri şi este de înţeles că nu oricine va încăpea comod pe ele. Panoul de bord este unul central, monocrom, cu două ecrane compacte. Secţiuni ale geamurilor laterale se pot deschide doar manual.
- În combinaţie cu o cabină neagră sunt disponibile cinci scheme diferite de culoare a caroseriei în două tonuri, inclusiv Cyan Metallic şi Orange Metallic. Există, de asemenea, trei scheme triplu-ton disponibile ca opţiuni.
- În echiparea de bază nu există nici scaune încălzite, nici sistem de climatizare, nici măcar unul de ventilație, toate fiind opţiuni, însă se oferă standard un parbriz încălzit şi un sistem de frânare automată de urgenţă cu detectare de pietoni şi biciclişti, printre altele. Probabil varianta pentru civili va avea mai multe dotări disponibile standard.
- C+pod include un sistem extern de alimentare cu energie electrică de până la 1.500 W ca dotare standard, pentru folosire în timpul întreruperilor de curent și al dezastrelor naturale. În plus față de utilizarea prin priza de alimentare care se află în apropierea picioarelor pasagerului, conectorul opțional de alimentare poate fi inclus în portul de încărcare a bateriei pentru a fi utilizat ca priză externă, prin care se poate asigura electricitate timp de aproximativ 10 ore.
- Bateria litiu-ion de 9.06 kWh este poziţionată sub podea, în faţa scaunelor. Autonomia în ciclu WLTC este de până la 150 km. De la o priză de uz casnic japoneză de 100V și 6Ah această baterie va fi încărcată timp de 16 ore, iar de la una de 200V 16Ah în aproximativ cinci ore.
- Singurul motor electric cu magnet permanent (putere maximă 12.5 CP/56 Nm) este poziționat în partea din spate a vehiculului (tracţiune spate respectiv), în timp ce combinația dintre un corp rigid şi ușor, dar şi un sistem de suspensii independente (pe faţă cu braţe McPherson, iar pe spate cu o bară de torsiune), care absorb denivelările din suprafața drumului, oferă confort de înaltă calitate și performanță de conducere rapidă, dar stabilă.
- Mecanismele de frânare au pe faţă frâne cu disc, iar pe spate cu tamburi, fiind acoperite de roţi cu jante la 13 inci (155/70R13 75S).
- Viteza-i maximă este limitată la doar 60 de km/h.
Electromobilul este produs la fabrica Motomachi din Japonia. Este disponibil în doar două echipări, preţul minim anunţat fiind de 13.000 de euro. Vânzările deja au demarat şi iniţial va fi utilizat inclusiv în car sharing.
Cmentariile sunt închise