(foto) Premieră: Noua generaţie FIAT Doblo este şi electrică
Încă un van compact a fost lansat sub aripa grupului Stellantis. Noua generaţie Doblo, disponibilă din start în format comercial şi într-una dedicată transportului de pasageri, nu este altceva decât un coleg al modelelor deja găsite pe o platformă comună, precum Citroen Berlingo, Peugeot Rifter/Partner, Opel/Vauxhall Combo și Toyota ProAce City.
Această familie a debutat în 2018 (modelul Toyota realizat în parteneriat, în 2019), iar după standardele vehiculelor comerciale este încă una proaspătă. Astfel spus, cu siguranță noul Doblo este semnificativ mai modern decât versiunea originală a precedentei generaţii, a doua, produsă din 2010.
Caracteristici cheie:
- De colegii săi de clasă noul Doblo diferă ușor, fiind cel mai mult unificat cu Citroen Berlingo. Dar dacă versiunea lui Berlingo dedicată transportului de pasageri are o față complet diferită, în stilul autoturismelor mărcii, atunci Doblo are același design pentru toate versiunile – de pasageri, marfară și combi.
- Variantele de caroserie sunt de 4.4 sau 4.75 metri lungime. În al doilea caz, în versiunea dedicată transportului de pasageri, se poate comanda un al treilea rând de scaune.
- Interiorul noului Doblo este similar cu al omologilor săi: doar emblema de pe volan este diferită. Pe al doilea rând sunt trei scaune separate cu reglaje individuale și suporturi ISOFIX.
- Setul de opțiuni este unificat, dar cei care se ocupă de marketing la FIAT au inventat nume „magice”. De exemplu, o oglindă interioară cu ecran integrat se numeşte Magic Mirror, un acoperiș din sticlă este numit Magic Top, iar o lunetă care se deschide separat de hayon – Magic Window.
- Versiunea dedicată pentru transportul de pasageri se anunţă doar în format electric – E-Doblo. În ianuarie, concernul Stellantis a anunțat că pe piața europeană aceste maşini vor rămâne doar cu motorizări electrice pentru a evita penalizările pentru depășirea emisiilor medii de CO2. Modelul E-Doblo dispune de un singur motor electric pe puntea din faţă (136 CP/260 Nm) + baterie de 50 kWh pentru o autonomie de până la 280 km în ciclul WLTP.
- De cealaltă parte, furgoneta în versiune comercială poate fi nu numai electrică, ci și cu motor cu ardere internă. În ultimul caz şi capacitatea de încărcare crește de la 800 la 1.000 kg. Alegerea este între un motor turbo pe benzină de 1.2 litri (110 CP) și un turbo diesel de 1.5 litri (100 sau 130 CP). Toate sunt cuplate la cutii manuale, iar o transmisie automată cu opt trepte este o opţiune doar pentru cel mai puternic motor diesel.
Noul FIAT Doblo va fi produs la aceeași fabrică Stellantis din Spania, unde sunt asamblate modelele sub alte mărci. În paralel, producția celei de-a doua generații Doblo va continua și în Turcia: acest model va părăsi Europa, dar sub marca Ram se vor găsi în America de Nord și de Sud.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise