(foto) Premieră: Noul Audi SQ5 facelift – în continuare cu un turbo diesel mild hybrid

Audi introduce modelul SQ5 facelift. Modelul actualizat arată acum chiar mai impresionant. Motorul său V6 diesel de 3.0 litri produce 341 CP, oferă puterea fără probleme și cu forță.

Designul mai clar subliniază caracterul sportiv al SUV-ului sport. Iar stopurile cu noua tehnologie digitală OLED sunt disponibile ca opțiune pentru modelul Q5 de top.

Caracteristici cheie:

  • V6-le de 3.0 litri produce 341 CP (anterior 347 CP) și 700 Nm de cuplu. Plaja largă de turații a motorului poate fi utilizată continuu între 1.750 rpm și 3.250 rpm (anterior între 2.500 la 3.100 de rpm). Propulsorul își dezvoltă puterea mai devreme și mai puternic decât înainte. Poate face 0-100 de km/h în 5.1 secunde și atinge o viteză maximă limitată electronic la 250 km/h.
  • Un actuator din sistemul de evacuare, cum a fost montat pe primul SQ5 TDI, conferă motorului un sunet specific.
  • Multe detalii ale motorului turbo diesel au fost revizuite. Pistoanele nu mai sunt din aluminiu, ci din oțel forjat – noul material reduce pierderile de căldură. Datorită rezistenței mai mari, acestea nu suportă o penalizare în greutate în comparație cu pistoanele din aluminiu. O adâncitură în trepte în piston face combustia mai rapidă și mai eficientă. Injectoarele solenoide utilizate pentru a injecta combustibilul funcționează cu o precizie constantă ridicată datorită unui nou senzor piezo care monitorizează închiderea acului. Pot efectua până la opt injecții per ciclu de lucru, cu cantități de injecție care sunt scalabile cu o precizie și mai mare. Presiunea maximă de injecție este de 2.500 bari.
  • Intercoolerul a fost schimbat de la un răcitor aer-aer în bara de protecție la un răcitor indirect apă-aer în interiorul V-ului motorului. Traseele de aer scurtate a sistemului de admisie ajută la creșterea rapidă a presiunii. Intercoolerul indirect este mai eficient și poate chiar încălzi aerul de admisie la scurt timp după pornirea motorului în condiții ambientale reci, pentru a atinge mai repede temperaturile ideale de ardere. Acest lucru oferă un avantaj, deoarece curățarea gazelor de eșapament se efectuează mai rapid.
  • Turbocompresorul are acum o roată de compresor mai mică și mai ușoară, care intră în rotaţie cu o viteză excepțională – un factor cheie în acumularea spontană și ridicată a cuplului motorului. Galeria de evacuare beneficiază de o izolație îmbunătățită. Datorită acestei măsuri, gazul de eșapament atinge temperatura optimă mai repede după un start rece.
  • Unitatea de propulsie mai aduce cu ea două tehnologii care reduc consumul și îmbunătățesc răspunsul motorului. Sistemul mild hybrid de 48 V (MHEV) integrează un demaror-generator cu o curea (BAS), o baterie litiu-ion care oferă stocare tampon și un convertor de tensiune de 48/12 volți. Când autovehiculul decelerează, sistemul MHEV recuperează până la 8 kW de putere. SUV-ul sport poate merge până la 40 de secunde cu motorul oprit – după care puternicul BAS îl repornește convenabil. Sistemul MHEV are potențialul de a reduce consumul de combustibil cu până la 0.7 litri la 100 de km parcurşi.
  • A doua componentă tehnologică este compresorul electric (EPC), care ajută ori de câte ori fluxul de gaze de eșapament oferă prea puțină energie pentru a pune în mişcare turbocompresorul. Un motor electric compact, care utilizează, de asemenea, sistemul compact de 48 V, accelerează roata compresorului EPC până la 65.000 rpm în aproximativ 300 milisecunde. EPC este acum utilizat mai frecvent și pe o hartă mai largă a motorului. Acesta susține un răspuns mai spontan al motorului atunci când vehiculul se deplasează, precum și atunci când accelerează de la viteze reduse ale motorului. Interacțiunea optimizată dintre componentele EPC, MHEV, turbocompresor, motorul în sine și transmisia tiptronic suportă acest efect.
  • Pentru tratarea ulterioară a gazelor de eșapament, Audi utilizează tehnologia de dozare dublă bazată pe două convertizoare catalitice SCR care lucrează împreună. Primul dintre acestea este situat direct în spatele colectorului din sistemul de evacuare a gazelor de eșapament, unde funcționează și ca un filtru de particule. Al doilea este situat mai departe de motor sub podeaua vehiculului. Convertizoarele catalitice SCR sunt furnizate împreună cu soluția de uree AdBlue dintr-un rezervor de 24 litri. Datorită tehnologiei de dozare dublă, SQ5 TDI intră substanțial sub limitele noului standard de emisii Euro 6d ISC-FCM AP.
  • Puterea unităţii de propulsie este transmisă de un tiptronic cu opt trepte, cu schimbare rapidă, convenabilă și o strategie de schimbare a treptelor de viteză care a fost adaptată pentru a se potrivi cu motorul modificat. Când SQ5 TDI este în regim de rulare cu motorul oprit, se deschide un ambreiaj în transmisia centrală și întrerupe fluxul de putere.
  • În condiții normale de conducere, sistemul de tracțiune integrală permanentă quattro distribuie cuplul între puntea față și cea spate într-un raport de 40:60. În caz de alunecare, cea mai mare parte a cuplului merge la osia cu o tracțiune mai bună. Până la 70% din cuplu poate fi direcţionat spre roțile din față și maximum 85% spre roțile din spate. În timpul virării rapide, controlul selectiv al cuplului roții sporeşte manevrabilitatea cu intervenții minore de frânare a roţilor din interiorul curbei.
  • La cerere, Audi poate monta un diferențial sport pe puntea spate, care controlează în mod activ distribuția cuplului între roți atunci când șoferul adoptă un stil de conducere sportiv. Trimite mai mult cuplu la roata din spate din exteriorul curbei, care are o aderență mai bună – apăsând literalmente mașina în curbă și reducând considerabil subvirarea. Roata din spate din exteriorul curbei primește, de asemenea, un cuplu mai mare atunci când mașina accelerează din curbele cu rază strânsă pentru a îmbunătăți și mai mult dinamica de conducere.
  • Suspensia lui Audi SQ5 TDI este complet echipată pentru a face față performanțelor puternicului motor diesel. Suspensiile cu cinci braţe ghidează fiecare dintre cele patru roți. Suspensia sport S cu amortizoare controlate electronic face garda la sol mai mică cu 30 mm în comparație cu un Q5 obişnuit.
  • Împreună cu diferențialul sport opțional, motor, direcție și tiptronic, amortizoarele controlate sunt integrate în sistemul standard Audi drive select (cu modurile auto, comfort, efficiency, dynamic, offroad şi individual). Un al șaptelea profil, allroad, este adăugat dacă este aleasă suspensia pneumatică adaptivă opțională cu reglaj specific S – această suspensie pneumatică reglează garda la sol prin cinci niveluri în funcție de situația de conducere. 
  • Sistemul de direcție dinamic este un alt modul opțional. Folosește angrenaje de undă de tensiune pentru a varia raportul de direcție în funcție de viteză și unghiul de direcție – de la direct și agil la viteze mici la mai puțin direct și neted pe autostradă.
  • Actualizatul Audi SQ5 TDI este echipat standard cu jante din aluminiu de 20 inci cu anvelope de dimensiunea 255/45. Alternativ, jantele de 21 inci sunt disponibile de la Audi sau Audi Sport GmbH. Etrierele de frână din aluminiu cu șase pistoane de pe discurile faţă au un diametru de 375 mm. Etrierele negre (opționale roşii) au sigle S.
  • Un Audi SQ5 se va deosebi de un Q5 obişnuit printr-un bodykit specific, cu bare de protecţie şi o grilă de radiator cu plasă diferită. Standard se montează faruri LED (opţional Matrix LED). Clienții au de ales între nouă finisaje de vopsea pentru caroserie. Un black styling package este la fel disponibil la cerere. În habitaclu are scaune sport care pot fi dotate opţional cu ventilaţie şi masaj, cu cusături contrastante şi mai multe opţiuni de tapiţerie. De asemenea sunt disponibile mai multe inserţii decorative, inclusiv din fibră de carbon.

Modelul Audi SQ5 TDI actualizat va fi asamblat la uzina mexicană din San José Chiapa și lansat pe piața din Germania și din alte țări europene în primul trimestru al anului 2021. Prețul său de bază este de 68.137,82 de euro în Germania (plus TVA-ul local de 16%).

Cmentariile sunt închise