(foto) Şapte maşini de teren care consumă mai puţin de şase litri de carburant
De regulă, când o persoană are de gând să îşi cumpere un automobil nou, unul dintre cele mai importante criterii pe care o interesează este consumul de combustibil.
Dar dacă se mai şi orientează spre o maşină din segmentul celor cu gardă la sol ceva mai mare, atunci trebuie neapărat să vadă această listă compusă din şapte candidaţi.
- Jaguar F-Pace
Chiar dacă economia de combustibil nu este surprinzător de mică la modelele Jaguar, noul şi primul crossover al companiei este destul de rezervat în „apetitul” său.
Acest lucru se simte mai ales pe versiunea maşinii cu motor diesel de 2.0 litri. Potrivit documentelor, F-Pace consumă în mediu 5.3 litri de motorină la 100 de kilometri parcurşi.
Un astfel de Jaguar F-Pace dotat cu motor diesel cu patru cilindri, care produce 180 de cai putere, se arată destul de bine şi la capitolul dinamică.
Crossoverul accelerează până la 100 de km/h în 8.7 secunde, iar viteza maximă atinge 208 km/h.
Vezi şi: (video) Test Drive: Jaguar F-Pace
- Suzuki Vitara S
Un crossover pentru cei tineri de la Suzuki, pe care este instalat un motor turbo de 1.4 litri, nu are doar un aspect robust cu un acoperiş care face un contrast, ci şi un consum redus care este plăcut.
Varianta cu tracţiune pe puntea din faţă consumă în mediu 5.2 litri la 100 de km parcurşi, iar cea cu tracţiune integrală – 5.5 litri.
Vitara şi Vitara S se produc la uzina companiei din Ungaria. Propulsorul de pe versiunea S, o unitate Boosterjet de 1.4 litri, produce 140 CP şi 220 Nm. Transmisia poate fi doar una automată cu şase trepte.
- Audi Q3 2.0 TDI
Până la apariţia pe piaţă a noului Audi Q2, rolul celui mai economic crossover din gamă l-a deţinut modelul Q3 cu propulsor TDI de 2.0 litri.
Luându-se în considerare prezenţa unei tracţiuni integrale Quattro, acestă maşină reuşeşte să consume în mediu doar cinci litri la 100 de km parcurşi.
Vezi şi: (galerie foto) Audi a făcut bestseller-ul Q3 mai atractiv, lansând versiunea S line competition
Şi dinamica îi este interesantă. Acceleraţia până la 100 de km/h durează 7.9 secunde, iar viteza maximă ajunge la 219 km/h
Toate acestea se datorează propulsorului care produce 184 de cai putere şi 380 Nm de cuplu. Transmisia este una robotizată S-tronic.
- Volvo V40 Cross Country D2
Caracterul de tot-teren al lui V40 Cross Country nu se poate compara cu cel al unui SUV, însă a fost inclus în această listă pentru că are o gardă la sol mai mare decât a modelului obişnuit şi astfel poate fi numit un „crossover” compact.
Un motiv pentru care acest V40 Cross Country poate fi dorit este şi consumul său mixt. Acesta oficial este de 3.9 litri la 100 de kilometri parcurşi.
Un asemenea indicator se datorează propulsorului diesel din seria Drive-E, unitate care produce 120 de cai putere şi 280 Nm de cuplu. Tracţiunea poate fi numai pe puntea din faţă.
- Citroen DS 4 Crossback
Sub brandul de lux al celor de la Citroen, nu are o prioritate să facă doar maşini stilate, ci şi unele care să consume puţin carburant.
De exemplu, varianta „off-road” al modelului DS 4, are sub capotă un propulsor diesel BlueHDi care îşi poate bucura proprietarii cu un consum mixt oficial de 3.8 litri la 100 de kilometri parcurşi.
Hatchback-ul premium are o gardă la sol care măsoară 165 de mm, vine doar cu o cutie de viteze automată cu şase trepte, iar tracţiunea este pe puntea din faţă.
- BMW X5 40e iPerformance
Poate veţi rămâne uimiţi, însă acest BMW X5 are posibilitatea de a se reîncărca de la o priză, fiind astfel un model plug-in hybrid.
Un consum combinat de energie electrică şi carburant poate scoate o cifră de doar 3.4 litri la 100 de kilometri parcurşi!
Vezi şi: (foto) Top 10 maşini ieftine care consumă mai puţin de 4 litri de combustibil la 100 de km parcurşi
În total, unitatea de propulsie produce 313 cai putere şi un cuplu maxim de 450 Nm. Cu un singur plin de energie se pot parcurge până la 30 de kilometri.
- Porsche Cayenne S e-hybrid
Aceleaşi cifre la capitolul consum le oferă Porsche pentru modelul său – 3.4 litri la 100 de kilometri. Însă, comparativ cu rivalul bavarez, Cayenne S e-hybrid are şase cilindri şi un volum de 3.0 litri al motorului.
Puterea totală generată de motorul electric şi cel pe benzină atinge 416 CP şi 590 Nm de cuplu. Ca şi oricare alt model Porsche, şi acest model este destul de rapid: îi trebuie doar 5.9 secunde pentru un sprint până la 100 de km/h, iar viteza maximă este egală cu 243 km/h.
Doar pe propulsie electrică se pot parcurge până la 38 de kilometri.
De menţionat că majoritatea acestor maşini pot fi comandate şi cumpărate în Moldova.
Vezi şi: Britanicii au realizat un test independent de consum a 15 automobile. Iată rezultatele
Cmentariile sunt închise