(foto/video) 1929-2020 – A decedat Hans Mezger, celebrul proiectant de motoare Porsche

Porsche AG deplânge moartea lui Hans Mezger. Legendarul inginer a murit în ziua de 10 iunie 2020 la vârsta de 90 de ani. Porsche îi datorează lui nu numai motorul boxer cu şase cilindri şi răcit cu aer, pe care l-a primit cândva modelul 911, ci și construcția generală a modelului legendar 917 și a motorului său cu 12 cilindri, precum și crearea motorului TAG Turbo de Formula 1.

Timp de peste trei decenii, Hans Mezger a fost responsabil pentru cele mai de succes mașini de curse și motoare Porsche.

“Vestea morții sale reprezintă o pierdere foarte tristă pentru noi. Gândurile noastre sunt alături de familia sa. Îi mulțumim lui Hans Mezger pentru realizările sale extraordinare în inginerie, pe care le-a făcut pentru motorsport în general și pentru Porsche în special. Inovațiile sale pentru mașinile noastre sport de serie vor rămâne neuitate pentru totdeauna”, a declarat Michael Steiner, membru al Comitetului Executiv pentru Cercetare și Dezvoltare.

Hans Mezger s-a născut pe 18 noiembrie 1929 în Ottmarsheim, un mic sat de lângă Ludwigsburg, la periferia orașului Stuttgart. Era cel mai mic dintre cei cinci copii din familie, iar părinții săi administrau un han de țară.

Arta și cultura erau foarte importante pentru familia Mezger. De la o vârstă fragedă, avioanele și zborul l-au fascinat și pe tânărul Hans, iar el a făcut ocazional o excursie la Kirchheim/Teck cu un grup de entuziaști în gliding din cartierul său.

În mijlocul copilăriei sale, al Treilea Reich și al Doilea Război Mondial au apărut. Pe 18 aprilie 1945, cu doar trei săptămâni înainte de sfârșitul războiului, Hans Mezger, în vârstă de 15 ani, a scăpat de înrolare cu o doză de noroc, dar şi un certificat medical falsificat de la un comandant german. În cele din urmă, Mezger și-a continuat studiile de gramatică în Besigheim până în clasa a 6-a, apoi a urmat A Level-urile germane în Ludwigsburg.

“În 1946 am experimentat prima mea cursă auto. A fost la Hockenheim, unde s-au aliniat vechile mașini de curse de dinainte de război, împreună cu Hans Stuck, pe care l-am fotografiat cu vechiul meu aparat de fotografiat”, a descris Hans Mezger prima sa experiență în domeniul motorsportului imediat după cel de-al Doilea Război Mondial.

Hans Mezger a decis să studieze ingineria mecanică la Universitatea Tehnică, acum Universitatea din Stuttgart. Cu toate acestea, în acest moment universitățile erau foarte aglomerate, deoarece tinerii care se întorseseră de pe fronturi au primit un tratament preferențial pentru admitere. Hans Mezger a folosit cerința universității pentru un stagiu de douăsprezece luni pentru a practica numeroase etape cum ar fi: prelucrarea, sudarea, fabricarea de modele, câteva săptămâni fiind petrecute şi în turnătoriile de fontă gri şi aluminiu.

“În acel moment un scuter, un NSU Lambretta. În afară de DKW-ul cu motor de 250 cm3 al fratelui meu, acesta a fost primul şi ultimul meu vehicul motorizat pe două roţi. Am mers pe Lambretta până în 1960, când mi-am cumpărat prima mea mașină, un vechi și destul de uzat Porsche 356. Abia după ani de zile am intrat din nou în contact cu motocicletele, când la sfârșitul anilor 1970 a devenit necesar să dezvoltăm noi propulsoare pentru Harley-Davidson”, a povestit într-un interviu Mezger.

Hans Mezger în fruntea legendelor 917

S-a alăturat Porsche pe 1 octombrie 1956 în departamentul de calcul

După absolvirea din 1956, la momentul miracolului economic german, a existat un adevărat potop de oferte de muncă.

“Au fost 28. Dar Porsche nu era printre ofertanţi. Am dorit foarte mult să vin în echipa Porsche deoarece Type 356 m-a inspirat. Așa că am aplicat, am fost la un interviu și compania mi-a oferit o slujbă în dezvoltarea motoarelor diesel. Până atunci, nici măcar nu știam că Porsche are așa ceva. Dar mi-am imaginat să lucrez la mașini sport. Ei au arătat înțelegere și acesta este modul în care mi-am început cariera, în departamentul de calcule de la Porsche”, a spus Hans Mezger despre începutul său la fabrica de mașini sport din Zuffenhausen.

Puțin mai târziu, în 1958, Hans Mezger și soția sa Helga s-au căsătorit. Aceasta a fost urmată de mutarea la primul lor apartament împreună în Ludwigsburg și, la scurt timp după aceea s-au născut cei doi copii ai lor: Daniela și Oliver.

Lucrurile au început apoi să se întâmple unul după altul. Hans Mezger a câștigat prima sa experiență cu motorul cu patru arbori cu came Type 547, a dezvoltat o formulă pentru calcularea profilurilor camelor și a devenit parte a primului proiect Porsche pentru Formula 1 în 1960. El a fost implicat în dezvoltarea motorului boxer de 1.5 litri şi cu opt cilindri Type 753, precum și a șasiului corespunzător pe care l-a primit în cele din urmă maşina de curse Porsche 804.

“În acest proiect de Formula 1 am învățat multe despre proiectarea camerelor de ardere. Acest lucru a fost benefic, de asemenea, în cel mai direct mod în proiectarea motorului boxer cu şase cilindri pentru 901/911. Ferry Porsche, cu leadership-ul său vizionar, calitățile sale umane, demnitatea și mare dăruire, a devenit modelul meu de urmat. I-am împărtășit din toată inima filozofia de curse pentru a construi cea mai bună mașină sport stradală, a fost impresionant și a avut un impact de durată asupra mea și muncii mele în întreaga perioadă petrecută în companie”.

Proiectarea motorului pentru 911 și postul de şef al diviziei Race car design

Cariera sa a inclus proiectarea celebrului “motor Mezger” pentru 901 și 911 la începutul anilor 1960. În 1965, Mezger a fost promovat la conducerea departamentului pentru proiectarea mașinilor de curse inițiat de Ferdinand Piëch. Acest departament a fost cheia pentru o nouă calitate și dinamism în motorsport pentru Porsche. A fost o perioadă interesantă, fascinantă, la mijlocul anilor 1960.

“Uneori, am lucrat, de asemenea, cu mult peste program – ca în 1965, când am creat Ollon-Villars Bergspyder în doar 24 de zile și la scurt timp după aceea modelul 910”.

Prin construcția unui cadru tubular, a unui corp din fibră de sticlă și a designului pentru noua tehnologie de anvelope de Formula 1, Porsche 910 a fost template-ul pentru toate mașinile de curse care au fost construite în anii următori.

De la 917 la TAG turbo pentru Formula 1

Porsche, de asemenea, s-a bazat pe acest principiu de design pentru dezvoltarea legendarului model 917 în 1968. Cu 917, prima victorie generală pentru Porsche la Le Mans a fost în cele din urmă posibilă și încă o dată Ferdinand Piëch s-a bazat pe priceperea lui Hans Mezger, care a fost responsabil pentru construcția generală a vehiculului și a motorului său cu 12 cilindri. Porsche 917 a dominat la Le Mans și în World Sportscar Championship în 1970 și 1971.

În 1972 și 1973, și chiar de la start, modelele 917/10 și 917/30 au arătat o bună reacție chiar și pe porţiunile curbate ale seriei CanAm, datorită unei noi tehnologii de turbocompresie prin gazele de eșapament, dezvoltată chiar de Porsche. Pentru prima dată, turbocompresia a primit cu succes o reacție care a permis ca mașinile de curse și vehiculele de producție în serie să fie utilizate pe toate pistele de curse și drumurile publice. Cu această tehnologie care face din Porsche un pionier în acest domeniu, Mezger și echipa sa au reuşit să o aducă pe o maşină de producţie în serie, în 1974, sub forma lui 911 Turbo.

Au urmat multe alte evoluții victorioase în cadrul celor 24 de ore ale Le Mans, World Sportscar Championship și seria americană Indy. Dar, probabil, cel mai remarcabil proiect a decolat în 1981, când Ron Dennis și echipa sa de curse McLaren au început să caute un motor turbo puternic pentru Formula 1. În cele din urmă s-a optat pentru experienţa Porsche și s-a luat decizia de a proiecta și construi un motor complet nou, precum și de a oferi asistență la fața locului în timpul curselor.

Şi din nou Hans Mezger a fost creierul creativ din spatele motorului V6 de 1.5 litri, cu un unghi al băncilor de cilindri de 80 grade, care avea să producă mai târziu mai mult de 1.000 CP.

În 1984, Niki Lauda a devenit campion mondial cu ajutorul propulsorului, și din nou în 1985, după care în 1986, a făcut-o Alain Prost. Cu propulsorul botezat TAG Turbo s-au câștigat un număr total de 25 de curse, plus cele două Campionate Mondiale ale Constructorilor din 1984 și 1985. Acesta a fost un succes răsunător și, de asemenea, cel mai important contract de dezvoltare pentru Porsche de la o companie externă.

Întotdeauna strâns legat de Porsche

Angajamentul său față de Porsche l-a făcut să respingă toate ofertele de la alți producători de-a lungul carierei sale. De asemenea a deţinut şi a condus până în ultimul moment un 911 Carrera 3.0 în Grand Prix white – un clasic şi râvnit automobil Porsche care are un motor pe care el l-a făcut.

Loialitatea și legătura lui cu Porsche a fost neîntreruptă. El a fost la dispoziția jurnaliștilor, tehnicienilor și fanilor interesați ca partener de discuții. Muzeul Porsche a găzduit anul trecut o sărbătoare pentru aniversarea a 90 de ani împliniți, alături de familie, prieteni și foști însoțitori. Hans Mezger a însoțit Porsche la evenimente, târguri și diverse festivități până la sfârșit, iar acum a fost adăugat în lista numelor sonore care au plecat dintre noi.

Repere din cariera sa la Porsche

  • 1956-1960 – Departamentul de calcul tehnic în departamentul de proiectare. Responsabil pentru controlul supapelor tuturor motoarelor, printre altele.
  • 1960-1962 – Trecerea în echipa de proiect Porsche Formula 1. Colaborare în proiectarea motorului și a șasiului.
  • 1963 – Proiectarea motorului pentru modelele 901/911. Responsabil pentru proiectarea și dezvoltarea în continuare a tuturor motoarelor de curse.
  • 1965 – Proiectarea și managementul de proiect al Ollon-Villars Spyder. Managementul noului departament pentru proiectarea mașinilor de curse.
  • 1966-1970 – Proiectarea modelelor 910, 907, 908, 917, dar şi a motorului de 2.0 litri şi cu patru cilindri pentru mașina sport de producție 914.
  • 1971-1973 – Proiectarea maşinilor de curse 917/10 și 917/30 cu motoare cu turbocompresie pentru CanAm.
  • 1974-1976 – Design, dezvoltare și viitoare dezvoltare a motoarelor turbo cu șase cilindri și a mașinilor de curse de Type 935 și 936.
  • 1977-1978 – Dezvoltarea conceptului de răcire cu apă și cu patru supape pentru motoarele turbo cu şase cilindri de pe Type 935 și 936.
  • 1977-1980 – Proiectarea motorului cu patru cilindri pentru Harley-Davidson. Dezvoltarea motorului pentru seria Indy pe baza celui primit de modelele Type 935/936. Dezvoltarea în continuare a mașinilor de curse 935/936 și a motoarelor.
  • 1981-1982 – Dezvoltarea unui motor de 2.65 litri bazat pe cel al modelelor 935/936 pentru grupa C (956/962).
  • 1981-1987 – Design, management general de proiect și dezvoltarea în continuare a motorului de Formula 1 “TAG-Turbo – made by Porsche”.
  • 1987-1988 – Proiectarea motorului de 2.65 litri Type 2708 Indy.
  • 1990 – Proiectarea motorului de Formula 1 Type 3512 cu 12 cilindri.

Onoruri și premii

  • 1974 – Starley Premium Award pentru cea mai bună prezentare auto a anului cu un Porsche Type 917.
  • 1984 – Behind the Scenes Award pentru dezvoltarea motorului TAG Turbo.
  • 1984 – Trofeo Colin Chapman pentru dezvoltarea motorului TAG Turbo.
  • 1984 – Prince Metternich Prize pentru realizări tehnice remarcabile în motorsport.
  • 1984 – Trophée de L’Exploit pentru dezvoltarea motorului TAG Turbo.
  • 1984 – Caschi d’Oro pentru câștigarea Campionatului Mondial de Formula 1 (prezentat lui McLaren).
  • 1985 – Prof. Ferdinand-Porsche Award a Universității Tehnice din Viena în semn de recunoaștere pentru realizarea dezvoltării motorului cu combustie internă. Hans Mezger a rămas încă singura persoană din compania Porsche care a câștigat acest premiu.
  • 1987 – Médaille Spéciale pentru dezvoltarea motorului TAG Turbo.

Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.

Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/