(foto/video) Mulsanne – o istorie a Marelui Bentley
Când Bentley Mulsanne va înceta să mai existe la sfârșitul lunii aprilie, pasându-şi poziția de flagship al mărcii către noul Flying Spur, un deceniu de existenţă a ceea ce înseamnă cel mai luxos sedan autentic din lume se va încheia.
Cu această ocazie, ţinem să amintim cele mai importante repere care l-au marcat în istoria sa destul de scurtă şi sperăm că va apărea sub o nouă generaţie din nou, după o altă pauză de aproape două decenii…
Lucrările de dezvoltare a celei de-a doua generaţie a modelului au început în 2005, cu primele concepte de design puse pe hârtie în studioul Bentley Design. Mașina trebuia să fie cu totul nouă, de la roți în sus, cu un design exterior conceput manual în propriul atelier de caroserii, cu o nouă interpretare a iconicului motor V8 twin-turbo de 6.75 litri, cu o nouă arhitectură electrică și un șasiu cu totul nou, toate adăpostite de un design modern exterior şi interior, inspirat de marile modele Bentley din trecut.
În conformitate cu declarația de poziționare în gamă în calitate de “Grand Bentley”, dar numit pe plan intern drept Project Kimberley, Mulsanne a văzut lumina zilei oficial în anul 2009. Debutul global al lui Mulsanne a avut loc în cadrul Concursului de Eleganţă de la Pebble Beach din acel an, dezvăluindu-se astfel redefinirea a ceea ce înseamnă un sedan Grand Touring de lux.
Un design musculos a fost sculptat pe o caroserie de tip monococ din oţel, cu portiere, aripi şi capotă din aluminiu. Forma elegantă a mașinii a fost creată folosind un proces avansat cunoscut sub numele de Superforming, în care panourile din aluminiu sunt încălzite la 500 de grade Celsius și apoi modelate sub forma necesară cu ajutorul aerului sub presiune.
Dezvoltând 512 CP și 1.020 Nm de cuplu, motorul V8 de 6.75 litri permitea accelerarea maşinii de pe loc şi până la 100 de km/h în 5.3 secunde, dar şi până la o viteză maximă de 296 de km/h.
Pentru prima dată motorul a fost dotat cu tehnologii precum VVT, cea de dezactivare a jumătate din numărul cilindrilor și o curbă de cuplu care atingea valoarea maximă de la 1.750 rpm – doar de la puţin peste viteza de rotaţie la ralanti a majorității motoarelor auto moderne. Fiecare componentă majoră – de la arborele cotit forjat, până la pistoane şi biele, toate au fost reproiectate pentru a fi mai ușoare și mai puternice, reducând sarcinile interne și frecarea pentru un răspuns și mai bun.
Oferit la alegere în peste 100 de culori pentru caroserie, 24 de culori pentru tapiţeria de la interior și nouă specii de furnir realizat din lemn natural, noul Mulsanne pune la dispoziţia clientului un nivel nou de opţiuni după gustul personal, care până acum era necunoscut în sectorul automotive.
Mulsanne încă mai este produs manual de la zero la uzina din Crewe, în cadrul unei călătorii de peste 400 de ore de producție (minim 50 de zile de muncă a câte opt ore) care începe din atelierul de caroserie. Lucrând manual și cu ochii ageri, experţii în metale se ocupă minuţios de sudarea cu mare atenţie a celor 5.800 de puncte per automobil!
Acolo unde acoperişul pleacă spre spate prin intermediul unui montant D adânc, o echipă dedicată se ocupă de articulaţie manual până când o fac total imperceptibilă. Este nevoie de o atingere umană pentru a o obține, iar odată vopsită este complet invizibilă. Când este să o priveşti, senzaţia este de parcă ar fi fost tăiată dintr-o piesă de metal solidă.
Natura sculptată a corpului modelului Mulsanne înseamnă că vopseaua trebuie aplicată în adâncimi diferite pentru a apărea uniform, motiv pentru care fiecare este pulverizată manual. După lăcuire, fiecare mașină este șlefuită fin înainte de a fi lustruită cu lână de miel timp de 12 ore pentru a obține un aspect atât de reflectorizant, proces numit pe interior “Bentley Mirror Finish”, încât să fie un reper în industrie. Acest lucru este completat de strălucirea oțelului inoxidabil solid, lustruit şi el manual cu un finisaj perfect și unic în industria auto.
Deschiderea ușilor navei amiral a Bentley dezvăluie o fundație din lemn de nuc solid, cireș sau stejar care rulează vizibil pe panourile lor interioare, fiind suprapuse cu o gamă de furniruri diferite. Procesul final de selecție are loc la Crewe, unde furnirul este ales de un meșteșugar, care “îl aduce în cele din urmă la viață”. Numai secțiunile cele mai “figurate” – părți cu semne decorative prezente în mod natural – sunt alese, înainte de a fi reflectate și aplicate substratului din lemn masiv.
Din cele 400 de ore necesare pentru construirea şi asamblarea unui singur Mulsanne, aproximativ 150 (19 zile de muncă) sunt dedicate creării somptuosului interior din piele – înainte de a fi luate în considerare opțiuni suplimentare – cusute, modelate și finisate complet manual. Aplicarea unor cusături contrastante durează individual tocmai 37 de ore!
- 2012 – Mulliner Driving Specifcation
După lansarea cu succes în cadrul unui eveniment pentru presă organizat în Scoția, înainte de doi ani puternici de vânzări, primele upgrade-uri pentru Mulsanne au fost arătate în 2012. Bentley a dezvăluit o interpretare extrem de distinctivă și sportivă a lui Mulsanne la Salonul Auto de la Geneva din acelaşi an, prin Mulsanne Mulliner Driving Specification.
O serie de caracteristici de design uimitoare, inclusiv jante unice din aliaj de 21 inci, guri de aerisire Bentley Flying “B” și o cabină cu piele matlasată şi aranjată sub formă de romburi, au fost asortate cu o suspensie şi servodirecţie tunate pentru o sportivitate mai pronunţată, cu moduri de funcţionare la alegerea şoferului, subliniind acreditările de performanță ale Mulsanne.
În același timp, Bentley a anunțat, de asemenea, introducerea a două noi opțiuni pentru gama de modele Mulsanne: o trapă mare din sticlă fumurie cu înclinare la deschidere, alături de un mic frigider acţionat electric, dedicat răcirii unor sticle de spumant, care includea şi un set de cupe din cristal.
- 2014 – Grand Convertible Concept – cea mai elegantă decapotabilă din lume
Expresia finală a luxului auto britanic a fost imaginată cu Bentley Grand Convertible, cel mai sofisticat concept open-top creat de Bentley. Iconic și totuși subliniat în stil, conceput în totalitate manual din cele mai fine materiale, acest flagship de neegalat al luxului reprezintă supremul în ceea ce privește un automobil cu motorizare puternică, senzual şi fără acoperiș.
Capacul posterior care acoperea compartimentul ce depozita acoperişul oferea cel mai semnificativ exemplu de măiestrie a Bentley. Era de fapt cea mai mare bucată de furnir de lemn aplicată vreodată pe un Bentley. În timp ce Grand Convertible a apărut “în lume” doar ca un concept, lecțiile învățate în elaborarea acestuia au continuat să influențeze dezvoltarea familiei Mulsanne.
https://autoblog.md/video-prezentare-secret-bentley-grand-convertible-debutat-dubai/
- 2015 – Cea mai rapidă experiență de conducere în ultra-lux din lume
În 2015, Bentley a adus la viață cea mai rapidă experiență de conducere în ultra-lux, odată cu lansarea noului Mulsanne Speed. Avea un motor forţat să producă 537 CP și tocmai 1.100 Nm de cuplu, alături de o suspensie și direcție cu setări sportive selectabile de către șofer.
Propulsorul modificat, acelaşi V8 twin-turbo de 6.75 litri, îl putea propulsa până la 100 de km/h în 4.9 secunde și până la o viteză maximă de 305 km/h. În tradiția modernă Bentley, performanța suplimentară a fost asociată cu o eficiență semnificativ îmbunătățită – un câștig de 13% a însemnat o autonomie extinsă cu 80 de km, până la 593 km cu un singur plin.
Caracteristici de stil noi și contemporane au definit Mulsanne Speed ca o declarație a luxului britanic chintesențial. Tehnologia de bord și conectivitatea au fost integrate în mod discret sub cele mai fine materiale, create cu meșteșuguri de neegalat și detalii rafinate manual. Un finisaj de nuanță întunecată a fost aplicat pe grilele exterioare din oțel inoxidabil matricial, într-un proces unic în industria auto, cu grila radiatorului, grilele de protecție inferioare și orificiile de aerisire, toate oferind acest tratament rafinat, care a fost asortat de o pereche de faruri şi stopuri fumurii.
Mulsanne Speed a introdus și prima jantă în stil aşa-zis direcțional. Având 21 de inci ca mărime, disponibile vopsite în nuanţe la alegere, lustruite sau fumurii cu accente polişate, au fost prelucrate individual din blank-uri forjate, înainte de a fi perfecționate manual.
Proiectat și construit manual pentru un client privat, Mulsanne Grand Limousine este un exemplu rar de mașină modernă realizată la comandă. Crearea sa a presupus extinderea ampatamentului și a caroseriei cu 1.000 mm, precum și adăugarea de 79 mm deasupra capului pasagerilor de pe ultimele locuri, pentru a crea o experiență ca nici într-un alt automobil. Spre deosebire de limuzinele tradiționale “întinse”, completările au fost concepute cu atenție pentru a păstra liniile și puritatea estetică a modelului. Rezultatul a fost cea mai lungă limuzină din lume construită de o uzină producătoare de maşini, forma sa adaptându-se frumos la lungimea ampatamentului său.
Mulsanne Grand Limousine a fost proiectată în jurul nevoii de patru locuri pentru pasageri, a căror ocupanţi să beneficieze de un confort egal. Aranjamentul lor, inspirat de avioanele private de lux, prezintă două perechi de scaune aranjate opus în compartimentul posterior al maşinii, permițând pasagerilor să vorbească față în față.
Atelierul de casă Bentley Mulliner a conceput și construit un sistem de încălzire, ventilație și climatizare personalizată (HVAC), special pentru acest model. Cu două zone discrete, acesta le permite fiecărui din cei patru pasageri ajusteze setările la cerințele personale.
A existat o comandă şi de alte multe funcții digitale personalizate, inclusiv stații de andocare realizate manual pentru încărcarea de iPad-uri și un sistem interfon pentru comunicarea cu șoferul. Compartimentul pasagerilor şi cel al şoferului a fost realizat despărţit printr-un perete cu sticlă “inteligentă” electrocromă, aceasta fiind prima dată când tehnologia a fost implementată într-un Bentley. La simpla atingere a unui buton, întregul panou poate fi schimbat de la transparent la opac, pentru o confidențialitate completă.
O familie nouă Mulsanne şi-a făcut debutul la Salonul Auto de la Geneva în 2016. Pentru prima dată, familia Mulsanne cuprinde acum trei modele distincte, toate având propriile abilități și atribute unice. Mulsanne, Mulsanne Speed și Mulsanne Extended Wheelbase au împărtășit toate nivelurile inegalabile ale Bentley ale atenției pentru detalii și măiestrie, în același timp răspunzând nevoilor clienților individuali.
Noul Mulsanne Extended Wheelbase a fost dezvoltat având în centrul atenţiei pasagerii de pe scaunele spate. Un spațiu suplimentar pentru picioare de 250 mm, suporturi pentru picioare extensibile în stil airline și o trapă din sticlă au fost combinate pentru a crea cel mai relaxant mediu auto din lume.
O suită de revizii stilistice executate elegant a marcat noul Mulsanne de predecesorul său. Întregul stil frontal al mașinii (până la montanţii A între care este montat parbrizul) a fost complet reproiectat. Aripile, capota, carcasa radiatorului, grilele, luminile – și barele de protecție – au fost toate actualizate, oferind mașinii un aspect mai modern și mai integrat.
Noul capăt frontal impunător a fost definit de o grilă mare cu lame verticale din oțel inoxidabil, cu 80 mm mai lată decât înainte, care a marcat astfel marile modele Bentley din trecut, cum ar fi 8 Litre din 1930, Embiricos sau R-Type Continental. Prin aceste lame verticale este vizibilă grila de tip matrice a Bentley. Farurile noi acum îşi pot regla automat fasciculul de lumină între patru moduri distincte, în funcție de condițiile de conducere.
În interior, noul Mulsanne se poate lăuda, de asemenea, cu scaune reproiectate, noi panouri pentru uşi și cotiere noi, alături de un nou levier al cutiei de viteze din sticlă, unic. Noul Mulsanne oferă de asemenea un sistem de infotainment complet nou, cu tehnologie de navigație care este lider în segment. De asemenea, prezintă o selecție de sisteme de infotainment care au ridicat ştacheta pentru ceea ce înseamnă divertisment audio și vizual în mișcare.
Pasagerii scaunelor din spate beneficiază de introducerea Bentley Entertainment Tablet – o pereche de tablete cu sistem de operare Android şi o diagonală de 10.2 inci (dotate cu modul 4G, Wi-Fi și Bluetooth) integrate perfect în spatele scaunelor din față. Cu o atenție de obicei deosebită pentru detalii, o singură atingere a unui buton pune în funcțiune un mecanism care le scoate uşor din locul unde stau depozitate. Navigarea pe internet se face prin sistemul Wi-Fi 4G al mașinii, permițând accesul la radio sau transmisiuni video online.
Puterea și cuplul prodigios al modelului au fost completate de hardware-ul nou al șasiului, inclusiv suporturile active ale motorului și bucșele suspensiei. Pentru a îmbunătăți în continuare calitatea de marcă, Bentley a integrat cea mai recentă tehnologie de absorbție a zgomotului în anvelopele automobilului. Arhitectura avansată a spumei folosite în ele permite reducea zgomotul care pătrunde în cabină cu până la 4 dBA și oferă un nivel inegalabil de confort în timpul deplasărilor pe distanţe scurte şi lungi.
- 2019 – Mulsanne W.O. Edition – o sărbătoare a Centenarului
Mulsanne W.O. Edition a adus un omagiu tatălui fondator al companiei și încorporează o piesă autentică din istoria Bentley în fiecare mașină. În fiecare din cele 100 de maşini din ediţia limitată se află la vedere o bucată din arborele cotit original, preluat din mașina personală 8 Litre a lui W.O. Bentley cu zeci de ani în urmă, acesta fiind ultimul model pe care l-a proiectat pentru Bentley Motors în 1930.
Ediția Mulsanne W.O. Edition putea fi specificată în oricare dintre cele trei modele din gama Mulsanne, pe baza preferințelor clienților. Toate au fost vândute rapid deja.
- 2020 – Mulsanne 6.75 Edition – un ultim tribut potrivit
Ediţia Mulsanne 6.75 by Mulliner, limitată la doar 30 de exemple unice, reprezintă o trimitere potrivită pentru această capodoperă a ingineriei auto britanice și a măiestriei. Mașina este inspirată de – și își ia numele de la – legendarul motor de 6¾ litri, care anul acesta sărbătorește 60 de ani de producție continuă.
Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.
Vezi şi:
(foto/video) Admiră atenţia pentru detalii care i-a fost acordată noului Bentley Flying Spur
(video) Ştiai asta? Cum se produc şi se vopsesc maşinile LADA în 2019, în secolul XXI
(video) Made in Affalterbach. Mercedes-AMG introduce în serie cel mai puternic motor cu patru cilindri din lume
Bentley aminteşte că poate oferi cel mai performant sistem audio de pe piaţă, instalat vreodată într-o maşină de serie
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise