Hibrizii cu autonomie extinsă primesc o a doua privire în Europa
Constructorii de automobile, inclusiv Ford și Stellantis, se pregătesc să ofere vehicule electrice cu autonomie extinsă în Europa. Asta dacă autoritățile de reglementare pot fi convinse să schimbe regulile pentru a le exclude de la reducerea vânzărilor de motoare cu combustie din 2035.
Condusă de China, tehnologia este promovată ca un alt pas către automobilele complet electrice. Însă în Europa există încă obstacole în calea reglementării.
Vehiculele electrice cu autonomie extinsă (EREV) sunt o formă de PHEV, în care elementul electric al transmisiei este sursa principală de energie, spre deosebire de motorul cu combustie din majoritatea PHEV-urilor. Dimensiunile bateriilor din EREV sunt de obicei de două ori mai mari decât cele din hibrizii plug-in, ceea ce oferă o autonomie electrică mai mare, motorul cu combustie fiind utilizat pentru a mări și mai mult autonomia.
„Se conduc ca EV-urile, nu ca vehiculele cu combustie”, a declarat Jim Farley, CEO Ford, la conferința investitorilor Bernstein din 30 mai. Farley a declarat că producătorii auto ar trebui să facă lobby pe lângă autoritățile de reglementare pentru a include EREV-urile în Europa și California, care au stabilit termene limită pentru a interzice utilizarea motoarelor cu combustie. „Va trebui să vorbim cu toate autoritățile de reglementare, deoarece marea decizie va fi EREV-urile”, a spus Farley. „Este acesta un EV sau nu este? Are o baterie mai mică, dar 95 la sută din călătorii vor fi complet electrice.”
În prezent, doar Mazda oferă un EREV în Europa prin modelul MX-30 e-Skyactiv R-EV, care include un pachet de baterii de 17.8 kWh și un motor rotativ de 830 cm3 care acționează ca generator. Acesta oferă o autonomie electrică de 85 km, care este apoi extinsă de motorul rotativ. Are un preț de pornire de 35.990 de euro în Germania.
Stellantis a declarat că ar putea oferi EREV-uri în Europa de la partenerul său chinez, Leapmotor, dacă Uniunea Europeană le va permite după 2035, când motorul cu combustie va fi ”oprit”. „Acest lucru depinde foarte mult de modul în care Europa va evolua după alegerile pentru Parlamentul European”, a declarat Carlos Tavares, CEO al Stellantis, în cadrul unei convorbiri telefonice cu jurnaliștii. „O mulțime de oameni spun că vor trebui să își schimbe poziția [cu privire la interzicerea motoarelor cu combustie]”. Noul Parlament a fost ales în perioada 6-9 iunie, dar legislația nu a fost încă supusă discuției.
Leapmotor oferă o versiune EREV a SUV-ului său de dimensiuni medii C10/C16 în China. Compania va vinde versiunea electrică pe anumite piețe europene începând cu luna septembrie. Stellantis dezvoltă, de asemenea, o versiune EREV a noului său pickup hibrid Ram pentru SUA. Noul Ram 1500 Ramcharger va combina un V6 pe benzină cu o baterie de 92 kWh.
Noile tarife ar putea fi un obstacol
Un obstacol în calea hibrizilor cu autonomie extinsă importați este reprezentat de noile tarife provizorii ale UE pentru vehiculele electrice chinezești. Tehnologia a fost inclusă în tarife deoarece motorul electric este principala sursă de propulsie. Aceasta înseamnă că un producător auto chinez care dorește să vândă EREV-uri în Europa se va confrunta cu tarife suplimentare de până la 38%, pe lângă taxa existentă de 10%.
De asemenea, reglementările au jucat un rol în decizia Ineos Automotive de a amâna viitorul SUV electric Fusilier, care ar fi avut și o opțiune hibridă cu autonomie extinsă. „Amânăm lansarea modelului Ineos Fusilier din două motive: reticența consumatorilor față de vehiculele electrice și incertitudinea industriei în ceea ce privește tarifele, calendarul și impozitarea”, a declarat compania la începutul acestei luni.
Înainte de decizia de a amâna Fusilier, directorul general al grupului Ineos, Jim Ratcliffe, a lăudat tehnologia. „De ce ați cumpăra vreodată o mașină complet electrică, atunci când aveți această opțiune a unui vehicul electric cu un prelungitor de autonomie, cu absența completă a anxietății de autonomie?”, a scris Ratcliffe recent în ziarul britanic Telegraph.
El a declarat că autoritățile de reglementare din Regatul Unit și UE ar trebui să permită vânzarea de EREV-uri după 2035. „Aceasta nu este lumea utopică a politicienilor, dar [ele] servesc bine consumatorului și mențin o traiectorie foarte pozitivă către zero emisii”.
China este punctul zero pentru EREV-uri
Dezvoltarea globală a EREV-urilor este condusă aproape în întregime de China, unde acestea devin o parte importantă a pieței de vehicule cu energie nouă (NEV) a țării, alături de EV-uri și PHEV-uri.
Anul trecut, EREV-urile au reprezentat un sfert din totalul vânzărilor de hibride plug-in în China, față de 15% în 2021 și 2022, conform datelor Agenției Internaționale pentru Energie. Vânzările totale de PHEV au reprezentat o treime din vânzările de NEV-uri anul trecut, restul fiind reprezentat de mașinile complet electrice.
Principalul jucător pe piața EREV-urilor din China este Li Auto, un producător de SUV-uri premium care combină o baterie mare cu un prelungitor de autonomie pe benzină de 1.5 litri. Li Auto a înregistrat 106.189 de vânzări angro în primele patru luni ale anului, potrivit agregatorului de date Bestsellingcarsblog.com. SUV-ul mare L9, nava amiral a companiei, are un pachet de baterii de 52.3 kWh pentru o autonomie EV oficială de 240 km.
Alți producători auto, inclusiv AVATR, Neta și Voyah, lansează EREV-uri în țară. Xiaomi, gigantul telefoanelor mobile, se pare că lucrează, de asemenea, la o opțiune EREV pentru viitorul său SUV.
Cu toate acestea, majoritatea producătorilor auto din Europa se concentrează pe hibrizi plug-in mai tradiționali, pe care pun baterii din ce în ce mai mari.
BMW pune la îndoială „logica financiară” a EREV-urilor
O revizuire a testului de emisii WLTP începând de anul viitor va schimba modul în care sunt măsurate PHEV-urile pentru a reflecta mai bine utilizarea lor în lumea reală. Asta înseamnă că producătorii auto trebuie să mărească autonomia electrică pentru a se asigura că PHEV-urile contribuie în continuare la reducerea medie oficială a CO2.
Un raport recent al Comisiei Europene, care analizează datele provenite de la vehiculele PHEV aflate deja în circulație, a constatat că acestea emit, în medie, de trei ori mai mult CO2 decât prevăd testele oficiale.
Dar nu toți constructorii auto susțin hibrizii cu autonomie extinsă. CEO-ul BMW, Oliver Zipse, a exclus recent o trecere la EREV-uri.
„Pentru a avea o baterie foarte mare plus un motor cu combustie acolo – există o limită a logicii financiare”, a declarat Zipse investitorilor în cadrul apelului privind rezultatele financiare ale companiei pentru primul trimestru. „PHEV-urile noastre sunt în prezent în jurul valorii de 100 km [autonomie], ceea ce cred că este punctul perfect în care clientul spune: „Pentru asta aș vrea să plătesc”.”
Împreună cu Opel/Vauxhall (aflat în proprietatea GM), BMW a fost unul dintre primii producători auto care a oferit un EREV cu modelul i3. Modelul i3 REx (prescurtarea de la range extender) a fost echipat cu un motor pe benzină în doi cilindri de 650 cm3, care a completat de o transmisie electrică. Avea o autonomie totală combinată de aproape 320 km. BMW a retras această versiune în 2018 din cauza cererii mai mari pentru versiunea complet electrică. Modelul i3 EV a fost abandonat în 2022.
Sursă: Automotive News Europe
Cmentariile sunt închise