În prag de 2020, Parlamentul francez a votat majorarea impozitului pentru maşinile “murdare”

În prag de 2020, înainte de a intra în vigoare noile norme de poluare la nivelul comunităţii europene, deputaţii din Parlamentul francez au adoptat o lege care prevede majorarea impozitului pentru mașinile care poluează aerul în exces – de la 12.500 la 20.000 de euro!

Această sumă va trebui plătită anual de proprietarii de maşini care aruncă în atmosferă peste 212 grame de dioxid de carbon per kilometru, sub lovitură fiind puse atât marea majoritate a SUV-urilor (motivându-se că sunt grele şi mai puţin eficiente în ce priveşte consumul, dar şi pentru că au constituit 30% din vânzările locale totale din 2019), cât şi a maşinilor sport, super sport. Decizia va intra în vigoare de la începutul anului care vine, odată cu înăsprirea standardelor europene de mediu.

În același timp, Guvernul local se uită să mai taie din stimulentele oferite în numerar pentru achiziționarea de mașini electrice.

FOTO: topcarmonaco.com

Asociația auto franceză Plateforme de la Filière Automobile (PFA) imediat a criticat hotărârea Parlamentului. Potrivit șefului organizației, Luc Chatel, modificările adoptate la buget “vor duce la impozite duble pentru consumatori”, iar politica în sine în ceea ce privește reducerea emisiilor dăunătoare nu pare a fi consecventă.

De exemplu, o taxă anuală de 20.000 de euro va trebui să achite proprietarul unui SUV precum este acelaşi BMW X5. Potrivit informaţiilor furnizate de producătorul german, motorizarea X5 xDrive50i emite până la 264 de grame de CO2 per kilometru. Pe de altă parte, un supercar cum este noul Lamborghini Aventador SVJ emite tocmai 486 g/km!

Cu toate acestea, Ministerul francez al Finanţelor are propriul plan: speră că “impozitul pe emisii” va contribui anual la suplimentarea bugetului de stat cu alte 50 de milioane de euro. Aceste fonduri sunt planificate să fie utilizate pentru “transformarea industriei” și pentru a ajuta producătorii auto care întâmpină dificultăți în lansarea de modele ecologice.

Șeful Ministerului Finanțelor, Bruno Le Mer, a solicitat, de asemenea, producătorilor de automobile, să avertizeze cumpărătorii de maşini cu privire la efectele lor dăunătoare asupra mediului.

https://autoblog.md/de-ras-si-de-plans-dupa-ce-a-taxat-mai-scump-hibridele-guvernul-cere-bani-de-la-europeni-pentru-a-lupta-cu-poluarea-atmosferica/

Pe de altă parte nu este prea clar de ce Guvernul intenționează să reducă treptat beneficiile pentru cumpărătorii de mașini cu emisii zero. Acelaşi Luc Chatel consideră că “pentru popularizarea vehiculelor electrice sunt nevoie de stimulente puternice pentru a le cumpăra, însă toată lumea va suferi în urma unor astfel de acțiuni – industria, mediul și puterea de cumpărare a populației”.

În 2020, cel care va cumpără o mașină electrică la un preț mai mic de 45.000 de euro va primi o subvenţie din partea statului de 6.000 de euro, pentru una care valorează între 45 şi 60 de mii de euro se vor da 3.000 de euro, iar pentru cele mai scumpe nu se vor mai oferi astfel de bonusuri, doar dacă nu sunt vehicule comerciale.

Potrivit planurilor Guvernului francez, în 2021 suma maximă a subvenției va fi redusă la 5.000 de euro, iar un an mai târziu până la 4.000 de euro. Acest lucru se datorează unei prognoze care prevede scăderea preţurilor pentru electromobile în noul deceniu.

Subvențiile pentru consumatori pentru achiziționarea de vehicule electrice pot fi cu adevărat costisitoare pentru stat. Bonusurile Franței au ajuns anul trecut la 550 de milioane de euro, iar un stat ca Germania, care a instituit, de asemenea, stimulente similare, ar putea să-l coste până la 2.6 miliarde de euro până în 2025!

Sursă: Bloomberg

Vezi şi: 

https://autoblog.md/franta-interzice-conducatorilor-auto-sa-utilizeze-telefonul-mobil-chiar-si-atunci-cand-masina-este-oprita/

https://autoblog.md/decis-prin-lege-din-2030-prin-paris-vor-circula-iar-olanda-vor-fi-vandute-doar-masini-electrice/

(video) Anunţ de ultimă oră din Franţa! Noul ministru al Ecologiei loveşte sub centură producătorii auto

Cmentariile sunt închise