În timp ce în Moldova se aruncă măştile de protecţie folosite, în Australia vor să se facă din ele drumuri

Rezultatele unei noi lucrări științifice a unui grup de cercetători australieni de la Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) a apărut în revista Science of the Total Environment. Savanţii au propus dezvoltarea unui material de construcție a drumurilor care combină măștile de protecţie de unică folosință zdrobite cu o umplutură din beton reciclat.

Conform calculelor, pentru un kilometru de drum cu două benzi, cu o lăţime de 7 metri şi o grosime de jumătate de metru, ar fi necesare 93.2 tone de măşti mărunţite, ceea ce înseamnă prevenirea a trei milioane de măști de a ajunge la depozitele de gunoi. Scopul utilizării acestora este şi de a face betonul mai plastic, elastic.

Rezultatul: drumurile vor rezista mai mult în timp, iar utilizarea unui astfel de material de construcție este mai ieftin cu 30% decât cel care s-ar folosi în mod tradiţional. Umplutura de beton menţionată se propune să se facă din rămășițele clădirilor distruse, precum și din bucăți de beton, care sunt ulterior zdrobite și reciclate.

Rezultatele experimentale au arătat că amestecul a îndeplinit cerințele de rigiditate și rezistență şi pentru baza/sub baza trotuarelor!

Cercetătorii cred că tehnologia va ajuta la rezolvarea problemei de mediu cauzate de pandemia de COVID-19. Utilizarea măștilor faciale de către populația de pe glob poate reduce răspândirea virusului, dar provoacă și probleme grave pentru mediu. Se estimează că utilizarea zilnică a măștilor doar în Africa este mai mare de 700 de milioane, în timp ce acest număr este mai mare de 2.2 miliarde în Asia!

Asta ar însemna că 6.88 miliarde (aproximativ 206.470 tone) de măști de protecție sunt fabricate în întreaga lume în fiecare zi, iar după ce sunt folosite cam 75% sunt trimise la gropile de gunoi, incinerate sau în cele din urmă ajung în oceanele lumii.

Nu există statistici actualizate privind numărul zilnic de utilizare a măștilor în întreaga lume; dar cu toate acestea, în iunie 2020 s-a estimat că lunar, 129 de miliarde de măști de față au fost evacuate în mediu. În prezent cifra ar fi mai mare!

Din păcate, măștile folosite pot fi văzute aproape peste tot, de la străzile orașelor la parcările auto și parcurile locale. Chiar dacă măștile sunt aruncate în coșuri de gunoi sau așezate în depozitele de deșeuri, datorită naturii lor uşoare, vântul și apa de ploaie le pot duce pe străzi sau în râuri și oceane, unde măștile pe bază de plastic pot fi fragmentate în microplastice.

Astfel, aruncarea măștilor sau gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor echipamentelor de protecție individuală uzate poate ajunge să provoace probleme faunei sălbatice sau uciderea animalelor și a vieții marine. În plus, măștile de unică folosință sunt fabricate în mare parte din materiale plastice ne biodegradabile, ceea ce înseamnă că ar dura câteva sute de ani până să se descompună în mediu pe cale naturală.

Vezi şi:

https://autoblog.md/video-cum-in-moldova-s-ar-putea-folosi-tot-plasticul-aruncat-la-gunoi-in-facerea-drumurilor/

Cmentariile sunt închise