Mai importantă e obținerea probei! Detalii despre legalitatea folosirii noilor microbuze-spion de către poliţie

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Noile microbuze-spion ale IGP, din care mai nou sunt monitorizați vitezomanii pe drumurile publice din capitală şi din ţară, sunt înregistrate pentru a fi folosite conform legislaţiei în vigoare, chiar dacă nu au însemne specifice pe caroserie, vreun girofar sau numere MAI.

Pentru a nu exista dubii şi pretenţii din partea unor conducători auto care ar putea să nu fie deacord cu această metodă de a depista contravenții, ni s-au comunicat următoarele.

Activitatea legală a noilor maşini-capcană este motivată de articole precum 425 și 4431 din Codul Contravențional (Probele şi Constatarea contravențiilor cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate ori al mijloacelor tehnice omologate şi verificate metrologic și încheierea procesului-verbal în cazul acestor contravenții).

Acestea stipulează că însăși constatările tehnico-științifice cu mijloace omologate sunt considerate probe clare în procesul de constatare a unei contravenții. Aşadar, deja de unde se desfășoară aceste constatări tehnico-științifice contează mai puţin, căci mult mai importante sunt probele foto sau video ale contravenției însăşi.

„Nu este necesar de pus la dubii legalitatea acestor vehicule și metode de monitorizare de către cetățeni, mai ales în contextul în care ne autosesizăm zilnic fie în urma secvențelor filmate și remise nouă de cetățeni, fie a celor care sunt plasate pe rețelele de socializare. Retoric vorbind, poate și acolo ar trebui verificată legalitatea tehnicii cu care s-au fixat încălcările șoferilor?”

 Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol a Inspectoratului General al Poliţiei

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise

×