Moldova: Carburanții se scumpesc ușor după o majorare a marjei comerciale specifice

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Astăzi, 18 iunie 2024, ANRE a Republicii Moldova a aprobat marja comercială specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale. Va fi valabilă pentru întregul semestru doi al anului curent.

Marja comercială stabilită este de 3.28 lei/litru (+11 bani) pentru benzină și de 3.29 lei/litru (+11 bani) pentru motorină.

Majorarea marjei comerciale a fost influențată în principal de variația indicelui prețurilor de consum în  ultimele șase luni (decembrie 2023-mai 2024). Conform datelor Biroului Național de Statistică, rata inflației pentru această perioadă a fost de 3.56%.

Amintim cititorilor că prețurile carburanților se modifică zilnic, în afară de zilele de odihnă și cele de sărbătoare. Aici pe blog publicăm articole despre tarife doar dacă sunt anunțate reduceri sau scumpiri cu cel puțin 10 bani. Modificările de preț cu cel mult 10 bani le anunțăm doar pe canalul de Telegram.

De asemenea, amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon! Acum platforma există şi sub formă de aplicaţie mobilă!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise