NACTOY 2020: Noul Chevrolet Corvette Stingray este Maşina Anului în America de Nord

(update 14.01.2019) North American Car, Utility and Truck of the Year (NACTOY) este un concurs desfăşurat din 1994 pe teritoriul SUA şi al Canadei şi este în mare parte similar cu cel cunoscut drept Maşina Anului în Europa. Singura deosebire poate este în modelele participante, specifice acestor pieţe.

Acum câteva ore au fost anunţate rezultatele finale şi respectiv câştigătorii ediţiei a 26-a. Autoturismul Anului 2020 în America de Nord a fost ales noul sportcar Chevrolet Corvette Stingray, care a luptat în această categorie cu Hyundai Sonata şi Toyota GR Supra.

Nu este pentru prima dată când modelul acesta participă cu succes la competiția americană: generațiile anterioare ale modelului au fost recunoscute la fel ca fiind cele mai bune în 1998 și 2014, iar în 2005 Corvette C6 s-a aflat în primii trei finaliști, dar victoria a luat-o sedanul Chrysler 300.

Cea mai bună mașină din categoria celor utilitare, din care fac parte şi SUV-urile, a fost recunoscut noul KIA Telluride. Modelul i-a convins mai mult pe juraţi decât Hyundai Palisade și Lincoln Aviator.

Pentru marca KIA aceasta este prima victorie în competiție, deși modele ale Hyundai Motor Group, de marcă Hyundai și Genesis, au ocupat deja prime locuri.

În ceea ce privește nominalizarea Truck of the Year, care include nu numai pickup-uri, dar și SUV-uri mari, modelul Jeep Gladiator a obținut titlul de câștigător în 2020. Drept rivali i-a avut pe Ford Ranger şi impunătorul Ram Heavy Duty, a cărui versiune mai ușoară a câștigat în urmă cu un an.

Pentru Jeep acesta este un mare eveniment – înainte de aceasta, SUV-ul Grand Cherokee a adus brandului singura victorie în competiția NACTOY, dar asta s-a întâmplat în deja îndepărtatul 1999.


(update 26.11.2019) NACTOY 2020: Hyundai Sonata se va bate cu două maşini sport pentru a fi Maşina Anului în America de Nord

Dintr-o listă totală de 29 de modele semifinaliste, organizatorii NACTOY 2020 au anunţat-o acum câteva ore pe cea cu automobilele finaliste.

Aşadar, pentru titlul de Autoturismul anului 2020 în America de Nord se vor bate noile Chevrolet Corvette Stingray, Hyundai Sonata şi Toyota Supra. Pentru titlul Maşina utilitară a anului 2020 vor lupta noile Hyundai Palisade, KIA Telluride şi Lincoln Aviator, iar Pickup-ul anului 2020 poate fi noul Ford Ranger, Jeep Gladiator sau Ram Heavy Duty.


(23.09.2019) NACTOY 2020: A fost anunţată lista oficială a modelelor semifinaliste din totalul celor participante

Ediţia a 26-a a concursului “Autoturismul şi camioneta anului” din America de Nord (2020 North American Car & Truck of the Year, NACTOY) este deja în desfăşurare. Lista de modele eligibile pentru participare a cuprins în total 46 de modele, alese încă în august 2019, care ilustrează concurența intensă și inovația continuă în rândul producătorilor de automobile din toate cele trei categorii de vehicule.

Mai nou însă se anunţă modelele semifinaliste!

FOTO: motor1.com

În acest an, lista concurenţilor a inclus 19 autoturisme, 22 de vehicule utilitare și cinci pickup-uri care sunt scoase pe piață de către 23 de mărci auto diferite. Modelele care sunt luate în considerare variază de la autoturisme care fac apel la piaţă în masă până la vehicule de lux și nume noi în segmentul pickup-urilor.

Pentru a putea participa în acest concurs valabil organizat în America de Nord, maşinile trebuie să fie complet noi sau substanțial noi și trebuie să fie disponibile la dealeri înainte de sfârșitul anului curent. Acestea au fost alese de un grup de 50 de jurați respectați din presa scrisă, online, radio și broadcast media din SUA și Canada, mai degrabă decât o singură publicație sau o entitate de presă, iar premiile sunt printre cele mai prestigioase și unice din industrie.

Aşadar, lista iniţială de modele aspirante pentru titlul de Autoturismul anului 2020 în America de Nord era compusă din modelele: BMW Seria 3, BMW Z4, BMW Seria 7 / Alpina B7, BMW Seria 8, Cadillac CT5, Chevrolet Corvette Stingray, Ford Mustang Shelby GT500, Hyundai Sonata, KIA Soul, Mazda3, Mercedes-AMG GT 4-Door Coupe, Mercedes-Benz A-Class, Mercedes-Benz CLA-Class, Nissan Versa, Polestar 1, Porsche 911, Subaru Legacy, Toyota Supra şi Volkswagen Arteon.

Lista iniţială a modelelor aspirante pentru titlul de Maşina utilitară a anului 2020 (poate include crossovere, SUV-uri şi monovolume) era compusă din: Audi e-tron, Audi Q3, BMW X6, BMW X7, Cadillac XT6, Chevrolet Blazer, Ford Explorer, Ford Escape, Honda Passport, KIA Telluride, Hyundai Palisade, Lexus UX, Lincoln Aviator, Lincoln Corsair, Mercedes-AMG GLC-Class, Mercedes GLE-Class, Mercedes GLS-Class, Mercedes GLB-Class, Mercedes EQC, Range Rover Evoque, Subaru Outback şi Volvo V60 Cross Country.

Pentru titlul de pickup al anului 2020 luptă noile: Chevrolet Silverado Heavy Duty, Ford Ranger, GMC Sierra Heavy Duty, Jeep Gladiator şi Ram Heavy Duty.

Acum, în ziua de 20 septembrie, juraţii au selectat până la 12 modele din fiecare categorie şi acestea urmează a fi evaluate suplimentar într-un test drive comparativ care va fi organizat între 8-10 octombrie curent.

Câte trei finalişti din fiecare categorie vor fi anunţaţi tradiţional la Salonul Auto de la Los Angeles din noiembrie, iar marii câştigători în ianuarie la Salonul Auto de la Detroit.

Iată lista modelelor semifinaliste:

  • Autoturismul anului 2020 în America de Nord poate fi noul: BMW Seria 3, Cadillac CT5, Chevrolet Corvette Stingray, Hyundai Sonata, KIA Soul, Mazda3, Mercedes-Benz A-Class, Polestar 1, Porsche 911, Subaru Legacy, Toyota Supra sau Volkswagen Arteon.
  • Maşina utilitară a anului 2020 poate fi noul: Audi e-tron, Cadillac XT6, Chevrolet Blazer, Ford Explorer, Ford Escape, Honda Passport, KIA Telluride, Hyundai Palisade, Lincoln Aviator, Lincoln Corsair, Subaru Outback, Volvo V60 Cross Country.
  • Pickup-ul anului 2020 poate fi oricare din cele menţionate anterior.

Vezi şi: Maşina Anului 2020 în lume – start concurs! Lista provizorie a modelelor eligibile

Cmentariile sunt închise