Porsche a devenit cel mai valoros producător auto din Europa, depăşind întregul VW AG

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

La o săptămână după o listare publică de succes, printr-un sunet de clopot la Bursa de Valori din Frankfurt, ca cea mai mare IPO din Europa după capitalizarea bursieră, Porsche Group poate adăuga un alt titlu în cutia de trofee.

În ciuda unei scăderi inițiale la începutul acestei săptămâni, acțiunile Porsche au crescut joi pentru a-i oferi o evaluare de piață de 84 miliarde de euro, depășind astfel fosta sa companie-mamă Volkswagen Group ca cea mai valoroasă companie auto din Europa!

Până la listarea sa publică recentă, Porsche a existat ca parte a Grupului Volkswagen, care a suferit o schimbare de conducere în iulie, când CEO-ul de atunci, Herbert Diess, a demisionat pentru a fi înlocuit de CEO-ul Grupului Porsche, Oliver Blume.

De atunci, piața este cu ochii pe VW Group pentru a vedea dacă va trece prin listarea publică a Porsche, o strategie pe care compania germană de automobile o tachinează de ceva timp.

Înainte de IPO, evaluarea Porsche a fluctuat destul de mult în timpul unei perioade de incertitudine în Europa în legătură cu problemele lanțului de aprovizionare și inflația. În ciuda acestor condiții proaste de piață, Volkswagen Group a continuat cu listarea, ajutând grupul Porsche să obțină evaluarea de vârf a îndrumării fostului său părinte, în jurul a 73 de miliarde de dolari. Drept urmare, producătorul german de automobile a primit aproximativ 9.6 miliarde de euro în venituri.

Deși piața a scăzut la scurt timp după aceea, a revenit, explodând Porsche până la o evaluare și mai mare. Drept urmare, Porsche a detronat Volkswagen Group ca lider auto din Europa.

Chiar dacă luni acţiunile Porsche au scăzut sub preţul de listare, la 81 euro, în contextul declinului de pe pieţele bursiere, ele au urcat joi dimineaţă la 93 euro (91.95 dolari), astfel încât capitalizarea sa bursieră a ajuns la 85 miliarde de euro. Mai târziu în cursul zilei, acțiunile au ajuns la 91.04 euro, stabilind evaluarea Porsche ușor sub 84 de miliarde de euro. Avansul vine după ce băncile de investiţii implicate în listare au achiziţionat aproape 3.8 milioane de acţiuni pentru 312.8 milioane de euro.

Astfel, capitalizarea bursieră a Porsche a depăşit-o pe cea a Volkswagen, de 77.7 miliarde de euro. Pe următoarele locuri în topul celor mai valoroşi producători auto din Europa se află Mercedes-Benz, cu 57.2 miliarde de euro, BMW cu 47.5 miliarde de euro şi Stellantis, cu 39.7 miliarde de euro.

Amintim, pentru o comparaţie, că pe fondul așteptărilor investitorilor privind majorarea cererii de vehicule electrice, acţiunile companiei americane Tesla au crescut cu aproape 50% anul trecut, iar capitalizarea bursieră a depăşit 1.000 de miliarde de dolari în octombrie 2021, iar astăzi este la nivelul a 700 de miliarde de dolari.

Cmentariile sunt închise